2015 m. balandžio 28 d., antradienis

Popietė Varputėnų bibliotekoje ,,Kas močiutės skrynioje sukrauta?“

      Balandžio 23 dieną Varputėnų bibliotekoje vyko popietė „Kas močiutės skrynioje sukrauta?“, skirta Etnografinių regionų metams ir Nacionalinei bibliotekų savaitei paminėti. Pravėrus skrynelę radome aprašą, kuris bylojo apie skrynioje sukrautą močiutės palikimą. Pirmuoju numeriu močiutė pažymėjo knygas. Herodotas yra pasakęs: „Jei kas nors duotų žmonėms išsirinkti iš visų papročių geriausius ir gražiausius, tai kiekvienas, susipažinęs su jais, pasirinktų savuosius: visi laiko savo papročius geriausiais ir gražiausiais“.
      Taigi ir mes pasirinkome skaityti ir aptarti Apolinaro Čepulio knygą „Likimo upė“, nes ji — mūsų krašto istorijos lobis. Knygoje paminėti Varputėnai, Likučiai, Urkuvėnai — tai kaimai, priklausę mūsų parapijai. Skaitėme kūrinio ištraukas apie buitį, darbus, šventes, aplinkinius kraštovaizdžius, taip prisiliesdami prie praeities ir lygindami su dabartimi. Dėkojame autoriui už šį puikų kūrinį, kurio dėka pažįstame savo krašto praeitį. Kitas svarbus akcentas — rankdarbiai. Senovinius dirbinius apžiūrėjome „Močiutės seklytėlėje“, kuri buvo įrengta  praėjusiais metais.        
     Savo nertų darbelių parodą pristatė Raimonda Mintauskienė. Ji pasakojo kaip atlieka dekupažą, rodė papuoštą skrynelę. Trečiu numeriu pažymėtos dainos, papročiai, švenčių tradicijos. Klausėme Šiaulių krašto liaudies muzikantų muzikos, dainavome Varputėnų folkloro ansamblio dainuotas dainas, apžvelgėme knygas, kuriose užrašyta mūsų praeities kartų išmintis. Prisiminėme močiutės receptus. Visi sėdome prie stalo pasivaišinti žemaitišku kąstiniu su karštomis bulvėmis, bandelėmis ir kitais gardumynais. Visus lydėjo gera nuotaika.

Vida Bernotienė,
Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Varputėnų filialo vyresnioji bibliotekininkė



                                                       



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą