2015 m. balandžio 9 d., ketvirtadienis

Prisiminkime tarmių skambesį ir žodžių reikšmes

2015 metai paskelbti Etnografinių regionų metais. Metų tikslas – telkti visus Lietuvos etnografinius regionus, įvairiapusiškai atskleidžiant jų savitą kultūrą. Paprastai yra išskiriami devyni pagrindiniai etnografinių regionų savitumo raiškos dėmenys: muzikinis folkloras, tautosaka, tautinis kostiumas, etninė architektūra, papročiai, tautodailė, liaudies kūryba, kulinarinis paveldas ir tarmės.
Kruopių kaimo bibliotekos – filialo vyr. specialistė Rima Urmonienė ir neformaliojo švietimo vyresn. mokytoja Liuda Povilaitytė priminė tarmių skambesį ir žodžių reikšmes į kultūros namų salę susirinkusiems moksleiviams, mokytojams, miestelio gyventojams.
Popietę pradėjusi Rima Urmonienė trumpai pristatė penkių etnografinių regionų savitumą ir išskirtinumą. Lietuvių kalbos ir literatūros vyresn. mokytoja Audronė Gedžienė susirinkusiems priminė apie tarmių susiskirstymą, vaizdingai papasakojo apie pratarmes ir šnektas.
Renginio organizatorės parengė užduotis 6-10 klasių moksleiviams. Trijų komandų nariams teko smarkiai paplušėti – prisiminti tai, ko mokėsi mokykloje, ką žinojo iš savo asmeninės patirties, bendraujant su tėvais, seneliais, vyresnės kartos žmonėmis. Užduotys buvo nelengvos: reikėjo išsiaiškinti senovinių posakių prasmes, prisiminti žemaičių tarmės žodžių literatūrines reikšmes, išklausius tarmiškų tekstų pavyzdžius, nustatyti, kokio krašto žmonių kalbai jie priklauso. Kadangi šiemet švenčiamas rajono 65 – metis, klausimų buvo pateikta ir apie Akmenės krašte gyvenančius rašytojus.
Įvairūs klausimai buvo pateikti ir žiūrovams. Jie žemaitiškų pasakojimų, linksmų nuotykių, porinamų mokytojos Liudos Povilaitytės. Kruopiškė E. Baristienė pristatė Pasvalio krašto šnektos ypatumus, kuriuos pati gražiai surikiavo į šmaikštaus eilėraščio posmus.
Geriausiai pasirodžiusios komandos nariai apdovanoti knygomis ir spalvingais rašikliais.

Liuda Povilaitytė
Kruopių vidurinės mokyklos
neformaliojo švietimo vyresn. mokytoja



                    

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą