2015 m. gegužės 12 d., antradienis

Europos dienos šventė Kelmėje

2015-ieji metai paskelbti Europos vystomojo bendradarbiavimo metais. Tai pirmas kartas, kai Europos metai skiriami Europos Sąjungos išorės veiksmams ir Europos vaidmeniui pasaulyje. Šių metų tikslas – informuoti piliečius apie ES vystomąjį bendradarbiavimą, paskatinti diskusijas, ką ES galėtų nuveikti suvienijusi valstybių narių ir savo institucijų pajėgas, siekiant, kad būtų įgyvendintas pagrindinis vystomojo bendradarbiavimo tikslas – sumažintas skurdas, ilgainiui jį panaikinant. Šiai progai paminėti visoje Lietuvoje gegužės 7-9 dienomis buvo organizuojami Europos dienos renginiai, neaplenkę ir Kelmės.
Dar balandžio viduryje Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka paskelbė du Europos dienai skirtus konkursus. Pirmasis iš jų, vaikiškų atvirukų konkursas ,,Europieti, su gimimo diena“, buvo skirtas mažiesiems Kelmės miesto ir rajono gyventojams. Į jį įsijungė ir bibliotekos padaliniai – Tytuvėnų bei Užvenčio bibliotekos. Keletą savaičių vaikai su didžiuliu entuziazmu bibliotekose, namuose ir mokyklose kūrė teminius atvirukus ateities Europos gyventojams. Gegužės 8-ąją jų darbeliai papuošė bibliotekas bei Kelmės Atgimimo aikštę. Žemaitės viešojoje bibliotekoje konkurso laureatais tapo Kelmės specialiosios mokyklos ir Kelmės ,,Kražantės“ progimnazijos moksleiviai, dar penkiems jauniesiems kūrėjams įteiktos paskatinimo dovanėlės.
Antrajame, jaunimui ir suaugusiesiems skirtame fotografijų konkurse ,,Su meile, ES“, gyventojai buvo kviečiami netradiciniu kampu pažvelgti į ES paramos dėka pasikeitusias, atsinaujinusias ar naujai įkurtas Kelmės rajono vietas ar objektus. Biblioteka sulaukė nemažai nuotraukų su renovuotais Kelmės miesto daugiabučių, rajono mokyklų, stadionų, parkų vaizdais. Konkurso laureatais tapo Bronislava Buchienė iš Tytuvėnų, Goda Orlakaitė iš Užvenčio ir Vilma Dichavičienė iš Kelmės. Geriausios fotografijos visą gegužės mėnesį bus eksponuojamos Žemaitės viešosios bibliotekos languose.
Pagrindiniai Europos dienos renginiai Žemaitės viešojoje bibliotekoje prasidėjo gegužės 7-ąją, kur kelmiškiai buvo pakviesti laikyti Europos egzaminą. Europos egzaminas – nuo 2010 m. rengiamas nacionalinis žinių apie Europą konkursas, kurį sudaro 15 įvairaus sudėtingumo bei spektro klausimų, susijusių su ES raida, veikimu ir institucijomis, valstybėmis narėmis, politika, aktualijomis bei įdomybėmis. Šiais metais papildomas dėmesys buvo skiriamas Europos vystomajam bendradarbiavimui ir euro zonai. Daugiausiai teisingų atsakymų į sudėtingus egzamino klausimus pateikė J. Graičiūno gimnazijos antrokas Dovydas Elskis, patekęs į II-ąjį (respublikinį) Europos egzamino etapą.
Gegužės 8-ąją Žemaitės viešojoje bibliotekoje taip pat netrūko veiksmo. Iš ryto greta esančioje Atgimimo aikštėje vyko vaikams skirtas renginys ,,Su šypsena per Europą“. Į renginį atvykusius Kelmės ,,Kražantės“ progimnazijos ir Kelmės ,,Aukuro“ pagrindinės mokyklos ketvirtokus bei Kelmės specialiosios mokyklos auklėtinius sutiko linksmoji Minimukė ir gražiausiu save laikantis Zuikis. Kartu su jais vaikai žaidė nuotaikingus žaidimus, mokėsi pūsti milžiniškus muilo burbulus, piešė ant veidų, atsakinėjo į viktorinos apie ES klausimus ir už tai buvo apdovanoti gausybe Minimukės dovanėlių.  Greta stovėjusioje ,,Europalapinėje“ prisėsti ir su naujausiais ES leidiniais bei Europos vystomojo bendradarbiavimo politika susipažinti galėjo suaugusieji. Vidurdienį šventės dalyviai ir praeiviai buvo kviečiami akimirkai atsipūsti bei pasivaišinti pačia gardžiausia ,,Eurokava“.
Šventę vainikavo jaunimo protų mūšis ,,Eurosportas“. Net šešios jaunuolių komandos bibliotekoje varžėsi dėl sporto žinovų vardo ir atsakinėjo į klausimus apie Europos sportą, sporto politiką, žymius sportininkus bei jų pasiekimus. Nugalėtojais tapo J. Graičiūno gimnazijos antrokų komanda ,,Perskaitau“.
Europos dienos šventė surengta įgyvendinant Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešosios bibliotekos projektą ,,Išvien su Europa“. Pagrindinis šventės rėmėjas buvo Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.


Milda Nekrašė,
Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešosios bibliotekos
vyresnioji bibliotekininkė

                                         
                                         











         

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą