2015 m. birželio 11 d., ketvirtadienis

Kelmės rajono Žemaitės viešoji biblioteka pristatė „Bibliotekos pažangai 2“ projektą


            Šių metų birželio 9 dieną Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje, kaip ir dar 44-iose Lietuvos bibliotekose, įvyko bendruomenėms skirtų projektų, kurie gavo Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įgyvendinamo projekto „Bibliotekos pažangai 2“ ir LR kultūros ministerijos finansavimą, pristatymai. 
„Bibliotekų iniciatyvos padės išplėsti paslaugų spektrą, įtvirtinti bibliotekas kaip savarankiškas ir tvarias bendruomenės institucijas, kurios prisideda gerinant Lietuvos žmonių gyvenimo kokybę“ – sakoma oficialiame „Bibliotekos pažangai 2“ pranešime spaudai. Pagrindinis projektų rėmėjas  – privatus Bilo ir Melindos Geitsų fondas, skyręs Lietuvos bibliotekoms apie 90 proc. lėšų, reikalingų projektams įgyvendinti. Apie 13 procentų lėšų skyrė LR kultūros ministerija.
Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka vietos bendruomenei pristatė projektą „Inovatyvi erdvė – jaunimo saviraiškai“, kurio tikslas – prisidėti prie Kelmės rajono jaunimo laisvalaikio praleidimo kokybės gerinimo, įkuriant inovatyvią erdvę ir organizuojant saviraišką bei netradicinį mąstymą skatinančius užsiėmimus. Projekto tikslinė grupė – 14-24 metų jaunimas.
Renginio dalyvius jaukiame bibliotekos kampelyje – Pasakų kambaryje – pasitiko jo „šeimininkas“ linksmasis Drevinukas, kuris „nuogąstavo“, kad erdvėje, skirtoje vaikams, vis dažniau renkasi suaugusieji, vyresnieji mokiniai čia rengia mokinių sąjungos susirinkimus... ir buvo nudžiugintas gera žinia, kad jaunimui bus įrengta atskira inovatyvi patalpa, tuomet Pasakų kambaryje ir toliau galės „karaliauti“ vaikai.
Norisi jauniems žmonėms pasiūlyti šį tą daugiau. Juk pastebime, kad socialinė aplinka, kurioje jauni žmones šiandien gyvena, nestabili, nuolat kintanti. Ta kaita vis spartesnė. Net ir didelių pastangų dėka suformuoti įgūdžiai ir žinios sensta ne dienomis, bet valandomis. Taip pat pastebime, kad jaunų žmonių interesai yra labai įvairialypiai“, – pasveikinusi susirinkusius, kalbėjo bibliotekos direktorė Rita Grišienė. Jos nuomone, visų šimtu procentų sumotyvuoti nei mokytis, nei dirbti, nei naudingai leisti laisvalaikį ar tiesiog įdomiai gyventi, neįmanoma, tačiau biblioteka nori prisidėti prie jauno žmogaus savikūros, pasiūlyti tą aplinką, kurioje jis galėtų leisti atsiskleisti kūrybiškumui.
Projektą pristačiusi jo vadovė Nijolė Kančauskienė papasakojo, kad inovatyvioje erdvėje, aprūpintoje nešiojamais kompiuteriais, planšetėmis, filmavimo kamera, 3D piešimo priemonėmis, interaktyvia lenta, interaktyviais žaidimais ir kita technika, bus vykdoma nemažai įvairių užsiėmimų: filmavimo ir vaizdo medžiagos montavimo, grafinio dizaino, kūrybiniai, savęs pristatymo naudojant Pecha Kucha pristatymo techniką, kurie anksčiau ar vėliau pravers kiekvienam jų lankytojui studijuojant, dirbant ar kūrybingai leidžiant laisvalaikį. Įrengta mobili kompiuterinės technikos klasė su savo veiklomis atkeliaus į 6 viešosios bibliotekos padalinius.  Projektui įgyvendinti gauta daugiau nei 22 tūkst. eurų. Kalbėta apie erdvės perspektyvas, pristatyti projekto partneriai: Kelmės profesinis rengimo centras bei visuomeninė organizacija „Krašto informacija“.
Kelmės rajono savivaldybės meras Vaclovas Andrulis pasidžiaugė besikeičiančia bibliotekų veikla, gražiomis iniciatyvomis, projekto „Bibliotekos pažangai“ realia pagalba bibliotekoms. Jis pastebėjo, kad jau senokai „biblioteka yra vieta ne tik knygoms išduoti“, pasveikino viešosios bibliotekos darbuotojas, gavus projekto finansavimą, pritarė, kad projektas tikrai prisidės prie jaunimo laisvalaikio kokybės gerinimo ir, jei pritars rajono taryba, pažadėjo skirti lėšų jaunimo erdvės patalpų remontui.
Pagrindinių projekto partnerių, Kelmės profesinio rengimo centro atstovė mokytoja Dalia Griškevičienė sakė, kad biblioteka tampa tikru mediatoriumi tarp bendruomenės, vietos valdžios, kitų organizacijų, pasidžiaugė, kad viešoji biblioteka pakvietė juos būti projekto partneriais ir prisidėti prie projekto įgyvendinimo kuriant erdvės tinklaraštį, dalyvaujant įvairiose jos veiklose.
Renginys baigėsi projekto „Bibliotekos pažangai“ partnerio Babtų medelyno dovanotos obelaitės pasodinimu po bibliotekos langu. Tikimasi, kad medis simbolizuos bibliotekos augimą, iniciatyvas, o vaisiai – bibliotekų teikiamą naudą.

Nijolė Kančiauskienė
Kelmės rajono Žemaitės viešosios bibliotekos
vyriausioji metodininkė



Direktorė R. Grišienė, meras V. Andrulis, mero pavaduotojas I. Šimkus, partnerių atstovas Arnoldas.

Kalba direktorė R. Grišienė.



Projektą pristato jo vadovė N. Kančauskienė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą