2015 m. birželio 18 d., ketvirtadienis

Birželio 15-osios — Okupacijos ir genocido dienos paminėjimas Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialuose

    Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka šiais metais inicijavo netradicinį birželio 15-osios – Okupacijos ir genocido dienos – minėjimą šalies bibliotekose. Minėjimo simboliu pasirinkta duona, o pagrindiniu motyvu tapo Vlado Kalvaičio „Odė duonai“ iš jo knygos „Sustiprinto rėžimo barakas“, kurioje vaizduojami autentiški autoriaus išgyvenimai tremtyje. Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialai aktyviai prisijungė prie Nacionalinės bibliotekos akcijos  ir paminėjo šią dieną vaišinant lankytojus duona, bibliotekose skaitant duonai skirtą V. Kulvaičio odę. Bibliotekininkai parengė aktualias spaudinių parodas,  ar drauge su bibliotekos lankytojais prisiminė  reikšmingus istorinius įvykius.
Gruzdžių Augustino Griciaus biblioteka atsiliepė į Martyno Mažvydo bibliotekos iniciatyvą netradiciškai paminėti birželio 15-ąją – Okupacijos ir genocido dieną — vaišinant bibliotekos lankytojus duona.
    Tą dieną kiekvienas, atėjęs į biblioteką, buvo pakviestas apžiūrėti parodą, skirtą Okupacijos ir genocido dienai ir pavaišintas juodos duonos riekele, susirinkusiems lankytojams buvo skaitoma V. Kalvaičio ,,Odė duonai“. Prisiminti tragiški mūsų tautos įvykiai, kai 1940 metų birželio 15-ąją į Lietuvos Respubliką plūstelėjo Raudonosios armijos daliniai.
Mažiesiems skaitytojams Gruzdžių filialo bibliotekininkės Jurgita Jasiškytė ir Irena Petravičienė papasakojo, kokia brangi buvo duona tremtiniams, politiniams kaliniams, kiek daug jiems teko patirti kančių, bado, būti atskirtiems nuo šeimos, nuo brangiosios Tėvynės.
Daugelį tremtinių palaikė tik noras dar kartą pamatyti gimtąją šalį, palaikė malda ,,Kasdienės duonos duok mums šiandien…“
      Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus vedėja Janina Spulginienė pažymėjo, kad birželio 15-oji — Okupacijos ir genocido diena Kuršėnų miesto Vytauto Vitkausko bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje nebuvo įprastinė darbo diena. Kadangi minėjimo pagrindinis simbolis – duona, į biblioteką atvykę lankytojai buvo vaišinami juoda duona. Vyresniesiems skaitytojams buvo skaitoma Vlado Kalvaičio „Odė duonai“. Su moksleiviais kalbėta, kaip reikia duoną branginti, kodėl ji šventa ir kaip gera dabar, kai jos netrūksta.
Bibliotekoje veikė spaudinių paroda „Naikinta, bet nenugalėta karta“,  su kuria susipažino ne tik moksleiviai, bet ir garbaus amžiaus skaitytoja, ateinanti į biblioteką paskaityti  spaudos.
Šiupylių filiale parengta spaudinių paroda „Vilties kelias“, skirta Gedulo ir vilties dienai paminėti.
Kas jūs tokie? Kas jus išvaro?
Iš tėviškėlės, iš namų?
Ar vėl pašvaistės naujo karo?
Klajoja tuopose kiemų?
Kas jūs tokie? Kas jūsų laukia?
Tamsioj šaltojoje nakty?
Kas naktį miegą jums nutraukė,
Už ką, už ką jūs pasmerkti?
(Vytenis Rimkus)
       Šiupylių filialo vyresnioji bibliotekininkė Salvinija Šeškauskienė skaitytojams suteikė informaciją apie 1940 metų birželio 14 d. 3 val. nakties Sovietų Sąjungos enkavedistų pradėtus masinius lietuvių gyventojų areštus ir  trėmimus į Sibirą, apie tragišką tremtinių, politinių kalinių gyvenimą „plačios tėvynės“ lageriuose, kasyklose, miškuose, tarybiniuose ūkiuose.
Birželio 15 dieną  Šiupylių biblioteka prisijungė prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos inicijuoto birželio 15-osios – Okupacijos ir genocido dienos minėjimo, vaišino lankytojus duona ir skaitė Vlado Kalvaičio „Odę duonai“. Mažieji bibliotekos skaitytojai labai susidomėję klausėsi pasakojimų apie lietuvių gyvenimą tremtyje. Domėjosi, ką reiškia žodžiai — tremtis, enkavedistai“, barakai, jurtos, žeminės, ešelonas, amžinas įšalas. Vyresnieji renginio dalyviai dalijosi skaudžiais prisiminimais iš senelių, tėvų pasakojimų.
        Okupacijos ir genocido dienai Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos filialai parengė turiningas ir įdomias parodas:  Žadžiūnų filiale veikė spaudinių paroda ,,Kai prabyla praeitis“, Verbūnų bibliotekoje — spaudinių paroda ,,Tremties takais“, Meškuičių bibliotekoje parengta tremtinių kūrybos paroda ,,Birželio 15-oji — Okupacijos ir genocido diena“. Voveriškių filialo vyresnioji bibliotekininkė Inga Kerienė pažymėjo, kad prie parodos ,,Tremties akimirkos“ padėta lėkštelė su duona, kuria buvo vaišinami bibliotekos lankytojai. Pasak Bazilionų filialo vyresniosios bibliotekininkės Astos Platiakienės, jos parengtą parodą ,,Ką mena istorija“ susidomėję apžiūrėjo bibliotekos lankytojai.
     Naisių filialo vyresnioji bibliotekininkė Benita Dabregienė savo skaitytojams parengė spaudinių ir fotografijos parodą ,,Skaudi trėmimų istorija“.  Gilvyčių filiale veikia paroda ,, Birželio 15-oji — Okupacijos ir genocido diena“. Vyresnioji bibliotekininkė Ona Juškėnienė jaunuosius bibliotekos lankytojus supažindino su parodoje esančiomis knygomis, trumpai apžvelgė tragišką lietuvių tautos okupacijos istoriją.

Rita Nesavaitė,
Šiaulių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
Informacijos ir kraštotyros skyriaus vedėja









Gruzdžiai




Kuršėnai



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą