2015 m. spalio 4 d., sekmadienis

Pažintis su Vokietijos Wolfsburgo biblioteka

Neseniai man, kaip Radviliškio viešosios bibliotekos atstovei, teko lankytis Vokietijos Wolfsburgo viešojoje bibliotekoje. 
Viešnagėje pasitiko šio miesto viešosios bibliotekos vedėja Petra Bunzoll, kuri pristatė savo bibliotekos ir dar trijų jos filialų veiklą bei darbo sistemą.
Wolfsburgas – jaunas Vokietijos miestas, įkurtas 1936 metais. Jis turi 130 000 gyventojų, tarp kurių  – įvairių tautybių žmonės (gyvena ir 36 lietuviai), todėl bibliotekoje yra knygų ne tik vokiečių, bet ir anglų, prancūzų, ispanų, rusų, italų  ir kitomis kalbomis. Pastatas labai didelis, aptarnavimo skyriuje  yra 250 000 leidinių, 175 įvairūs žurnalai, 10 laikraščių. Biblioteka turi 22 600 virtualių skaitytojų, 3000 tarptautinių elektroninių laikraščių. 2014 metais čia apsilankė per pusę milijono skaitytojų. Bibliotekoje veikia savitarnos mokymo centras, pagalba prie interneto su duomenų bazėmis, įvairių tautybių internetinis ryšys su kultūros institucijomis.  Skaitykloje yra 70 vietų prie stalų ir kompiuterių. Didžiulė erdvė, skirta skaitytojų aptarnavimo skyriui. Ypač daug sukaupta muzikos priemonių: kompaktinių, vinilinių plokštelių, DVD filmų, garso kasečių,  kurių nemaža dalis skirta vaikams ir jaunimui.
Bibliotekoje savo veiklą siūlo daug būrelių: Julijaus klubas (jame birželio mėnesį mokiniams vyksta knygų skaitymo ir aptarimo popietės), Vaikų pasiekimų įranga, Mažoji išmaniųjų telefonų mokykla, Elektroninė kalbų valanda, organizuojami renginiai ir paskaitos įvairiomis temomis bei kalbomis, vyksta renginiai su partneriais. Kaip ir mūsų, Wolfsburgo bibliotekos turi žaislotekas, vadinamas „Knygų nykštukais“. Biblioteka atvira kompetentingų agentūrų pasiūlymams, kaip įveikti skaitmeninį atotrūkį. Daugiausia dėmesio yra skiriama skaitmeniniam pasauliui, įvairioms paslaugoms, jaunimui, ne ką mažiau –  vaikams ir šeimoms, kalboms ir kelionėms, gamtai ir aplinkosaugai, sveikatai ir mitybai. Tam   organizuojami įvairūs seminarai, konsultacijos, paskaitos.
Nors biblioteka statyta tik 7-ajame dešimtmetyje, miestas skyrė sklypą naujam pastatui, ir 2021 metais ji jau turėtų švęsti įkurtuves naujose, erdviose patalpose.
Visgi kai kurios Lietuvos bibliotekos, tarp jų – Radviliškio, turi ir pranašumų. Pavyzdžiui, Wolfsburgo viešojoje bibliotekoje nėra dokumentų grąžinimo įrenginio lauke, knygų išdavimo ir grąžinimo savitarnos įrenginio aptarnavimo skyriuje, konferencijų salės.
Susitikimas buvo labai įdomus ir naudingas. Pasisemta patirties, naujų idėjų, aptartas tolimesnis bendravimas ir bendradarbiavimas, dalyvaujant tarptautiniuose projektuose.

Violeta Šukaitienė,
Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė

Autorės nuotraukos
       
                                             
                                             
.
                                   Bibliotekoje įrengta nuomojamų knygų lentyna



                                       Wolsburgo bibliotekos skaitykloje



                   Skaitytojų aptarnavimo skyrius išsiskiria erdvumu ir fondų įvairove



                Su bibliotekos direktore Petra Bunzoll (dešinėje) Muzikos ir DVD skyriuje




                                                  Prie Wolfsburgo bibliotekos



.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą