2015 m. gruodžio 21 d., pirmadienis

Knygų Kalėdos Kelmės raj. savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje

Jau penktą kartą Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuota akcija „Knygų Kalėdos“, šiais metais kviečianti padovanoti naujų vaikų ir jaunimo knygų šalies bibliotekų skaitytojams, keliauja po Lietuvą. „Knygų Kalėdų“ autobusiukas šiemet atvyksta ir į tolimesnius Lietuvos kampelius – Kelmę, Biržus, Šalčininkus, Švenčionis, Palangą. Rašytojų klubo sutelkti rašytojai, aktoriai, muzikai ir dailininkai lanko vaikus, senjorus ir rengia knygų skaitymus. „Knygų Kalėdų“ autobusiuko kelionę po Lietuvą remia AB „Kauno dujotiekio statyba“.
Šalies bibliotekos kviečia visus skaityti mėgstančius žmones tapti savanoriais ir su knyga keliauti į vaikų bei senelių globos namus, dienos centrus. Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos jaunieji skaitytojai taip pat prisidėjo prie akcijos „Knygų Kalėdos“. Bibliotekos savanorė Asta Gailiuvienė sukūrė snaigių pavyzdžius, pagal kuriuos vaikai patys mokėsi kurti snaiges: klijuoti, įdomiai ir originaliai iškarpyti.  Dalis jų atiteko garbiems svečiams iš Vilniaus, kitos dar nukeliaus į Vijurkų globos namus, likusios džiugina bibliotekos lankytojus. Keletą bendro darbo dienų vaikai pasijuto kūrėjais, dovanojančiais džiaugsmą ir šventinę nuotaiką kitiems.
Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka labai džiaugiasi, jog buvo pasirinkta viena iš daugelio Lietuvos bibliotekų, kurioje gruodžio 10 d. 12 val. akcijoje „Dovanokime knygą draugui“ dalyvavo gamtininkas, fotografas, aplinkosaugininkas, radijo laidų vedėjas ir prozininkas, rašantis vaikams, Selemonas Paltanavičius ir kompozitorius, folkloristas Gediminas Žilys. Į susitikimą atvyko Kelmės Vijurkų globos namų auklėtiniai, lydimi socialinės darbuotojos Sanidos Klusienės, „Kražantės“ progimnazijos ketvirtokai (mokytoja Dalia Krumplienė) bei „Aukuro“ pagrindinės trečiokai ir ketvirtokai (mokytojos Salomėja Grišiuvienė, Jūratė Laurutienė, Marytė Parnarauskienė). Jaukią kalėdinę renginio nuotaiką padėjo sukurti Nykštukas (bibliotekininkė Audronė Stonaitienė), pasitikęs, o paskui išlydėjęs visus susibūrimo dalyvius.
S. Paltanavičius savo gyvenimo neįsivaizduoja be gamtos, paukščių, lapių, vilkų... Jauniesiems bibliotekos skaitytojams žinomas kaip naujų knygų „Labas, kaip gyveni? 14 laiškų iš giros“, „Girios paštas“ autorius. Susitikimo metu rašytojas supažindino su savo naujausia 2015 metais išleista knyga „Maži ežiuko sapnai“. Visas šias knygas iliustravo mūsų kraštietė Lina Eitmantytė-Valužienė, kurios iliustracijų paroda 2014 m. buvo pristatyta bibliotekoje. Šioje parodoje eksponuotos iliustracijos ir iš S. Paltanavičiaus knygų. Rašytojas džiaugėsi sutikęs tokią dailininkę, kuri sugeba atspindėti jo kūrybą. Iš viso S. Paltanavičiaus kūrybiniame bagaže jau yra 52 knygos. Autorius paskaitė keletą girios istorijų, o vaikus ypač sužavėjo „užkukavęs“ lyg tikrų tikriausia gegutė. Kompozitorius, folkloristas, vertinantis ir puoselėjantis senąją baltų kultūrą, Gediminas Žilys grojo kanklėmis bei gitara, tyliai kanklėmis pritarė savo kūrybą skaitančiam S. Paltanavičiui, dainavo vaikiškas dainas. Kai kurias mokėjo ir vaikai, tad bibliotekos vaikų erdvėje nuskambėjo folklorinės adventinės dainos. Baigiantis renginiui, visi susitikimo dalyviai padėkojo rašytojui ir kompozitoriui, noriai bendravo bei fotografavosi, kantriai laukė rašytojo autografų.
Ne vieną dieną bibliotekoje vyko akcija „Dovanokime knygą draugui“. Surinkta nemažai skaitytojų dovanotų knygų, prie šios akcijos prisidėjo ir „Kražantės“ progimnazijos bibliotekos darbuotoja Nijolė Kavaliauskienė bei mokytoja Dalia Krumplienė. Jos vaikų globos namų auklėtiniams įteikė naujų knygų. Iš Vilniaus atkeliavo siuntinys su užduočių knygelėmis, kurias dovanojo mūsų bibliotekos globėja dailininkė Lina Eitmantytė-Valužienė.
 
Šiltas emocinis ryšys ir bendravimas lieka ilgam. Savanoriaudami galime suteikti vaikams, gyvenantiems globos namuose, šilumos ir tikėjimo. Dovanokime knygas, bet neužmirškime ir bendravimo džiaugsmo. Tikimės, kad mus suburs dar ne vienas prasmingas renginys ar susitikimas.

Danguolė Garnienė ir Audronė Stonaitienė
Kelmės rajono savivaldybės
Žemaitės viešosios bibliotekos darbuotojos


                                               

                                                                       



                                   
                                       


                                             

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą