2016 m. balandžio 18 d., pirmadienis

Išvyka į Naisius

Įgyvendinant Lietuvos bibliotekininkų draugijos Radviliškio skyriaus projektą „Laikas gyvena knygose“, kurį parėmė Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Jaunimo ir kitų nevyriausybinių organizacijų projektų finansavimo fondas, balandžio 12 dieną surengta išvyka į Naisius.
Grupė Radviliškio viešosios bibliotekos darbuotojų, knygų bičiulių klubo „Beržė“ narių ir TAU klausytojų išvyko susipažinti su Naisiais, pirmąja mažąja Lietuvos kultūros sostine. Kelionė buvo planuota ir laukta. Išvykos metu supratome, ką gali geri žmonių norai, darbštumas ir nuolatinis skatinimas. O tas skatintojas yra kultūros mecenatas ir bendrovės vadovas Ramūnas Karbauskis. Jis tęsia savo tėvo Česlovo Karbauskio pradėtą darbą ir, pasitelkęs visą Naisių bendruomenę, žinomus Lietuvos kultūros žmones, net mokslininkus, daro tiesiog stebuklus.
Mes pamatėme puikią gyvenvietę, kuri gali didžiuotis ir kitiems parodyti įkurtus muziejus,  puoselėjamas tradicijas. Poeto Zigmo Gaidamavičiaus-Gėlės gimtajame name įkurtas  Šiaulių rajono literatūros muziejus, kuriame saugoma ir kaupiama medžiaga apie 100 praeities bei  dabarties rašytojų, knygnešių, poetų, tautosakos rinkėjų. Z. Gėlės literatūrinė premija nuo 1976-ųjų kasmet skiriama ir įteikiama už geriausią metų debiutą. Naisiuose įkurtas pirmasis šalyje Inkilų muziejus-parkas. Puikiai sutvarkytas Naisių krašto istorijos muziejus su keturiomis ekspozicijų salėmis. Nuo 2014 metų Naisiuose atliekami archeologiniai kasinėjimai. Jų metu rasta net XVIII–XVIII amžių gyvenvietė.
 Likome sužavėti žemaitukais geriausiu pripažintame Lietuvos ūkinių gyvūnų genetinių išteklių saugojimo ūkyje. Spėjome pamatyti ir ožį, kuris laikomas fermoje su arkliukais. Taip išsaugomos senovinės tradicijos. Gražiai įrengtas prieverpstės formos žolynų muziejus. Savo didingumu nustebino kalnas su atvira scena. Baltų arena supilta panaudojus 125 tūkstančius  kubinių metrų žemės. Tai pats didžiausias tokio tipo Lietuvos objektas. Arena talpina apie 30 tūkstančių žiūrovų. Nuo viršūnės atsiveria vaizdai į Laimės ežerą, matosi gyvenvietė, labirintai, kalnas su Baltų dievų skulptūromis (o jų – daugiau kaip 50 !). Išmoningai įrengtas saulės laikrodis, kuris parodo ne tik metų, mėnesių, paros  laikus, bet ir  primena, kada eiti pogulio...
 5-eri metai veikia „Naisių vasaros“ teatras, subūręs dvylika jaunų, gabių aktorių. Jie mus pakvietė į Šiaulių koncertų salę „Saulė“ ir parodė sceninę kompoziciją su dainomis bei  giesmėmis „Krintant žvaigždei la la la“ (Vaižganto kūrinių motyvais).
Buvome pakviesti į kasmet liepos mėnesį vykstantį „Naisių vasaros“ festivalį, kurio metu puikiai sekasi  propaguoti blaivybę, šeimų bendravimą, buvimą kartu.
Gerai savo darbą išmananti, daug žinanti gidė dar labiau sudomino šios gyvenvietės savitumu, ateities planais. Važiuojant į namus, viena išvykos dalyvė pasakė: „Ir ko tie mūsų žmonės blaškosi po pasaulį? Tokios grožybės pašonėje, ko gero, nė nematė.“
Ką čia bepridursi...

Danguolė Dabašinskienė
Knygos mylėtojų senjorų klubo „Beržė“ narė


Autorės nuotraukoje – išvykos dalyviai Naisiuose

                                                   

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą