2016 m. gegužės 11 d., trečiadienis

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos senjorų edukacinė-pažintinė išvyka

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Bibliografijos-informacijos skyrius (Aido g. 27), skatindamas mokymosi visą gyvenimą idėją ir vykdydamas 2016 m. Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuojamą projektą „Aktyvus ir kultūringas senjoras bibliotekoje“, bibliotekoje besilankančius senjorus pakvietė į išvyką – į Palangos Gintaro muziejų ir edukacinį užsiėmimą „Gintaro savybės“. Projektu siekiama skatinti pagyvenusių žmonių dalyvavimą kultūrinėje veikloje, mažinti vyresnio amžiaus žmonių socialinę atskirtį ir didinti socialinės ir kultūrinės sričių sanglaudą.
Išmokta atpažinti gintarą
Edukacinio užsiėmimo „Gintaro savybės“ metu senjorai mokėsi atskirti gintarą nuo įvairių medžiagų. Kiekvienas gintaro gabalėlis įdomus ne tik savo spalva, bet ir formų įvairove. Išvykos dalyviai buvo supažindinti su cheminėmis ir fizinėmis gintaro savybėmis, išsiaiškinta, jog gintaras yra itin degus ir neskęsta sūriame vandenyje. Dalyviai turėjo unikalią progą patikrinti, ar jų turimi bei nešiojami gintaro dirbiniai yra tikri. Reikia paminėti, jog veiklos metu taip pat itin aktualus klausimas buvo gintaro poveikis sveikatai. Senjorai sužinojo, kad norint išsigydyti ausies skausmus, pats geriausias vaistas yra gintaro procedūros. Gintaras taip pat naudojamas ir gydant skydliaukės negalavimus, galvos skausmus ir daugelį kitų sveikatos problemų. Šio užsiėmimo metu senjorai ugdė tokias kompetencijas kaip tarpusavio bendravimas ir bendradarbiavimas, mokymasis mokytis ir kritiškas bei kūrybiškas mąstymas.
Susipažinta su kitomis kultūromis
Kelionės metu senjoros taip pat aplankė Japonišką sodą, kuris yra neatsiejama japonų kultūros dalis ir apjungia tiek religiją, tiek meną ir pagarbų požiūrį į gamtą. Čia išvykos dalyviai galėjo susipažinti su augalų įvairove, įdomiais ir japonų tradicijas atskleidžiančiais gamtovaizdžio sprendimais bei tam tikrais papročiais. Buvo galima pastebėti kultūrinius skirtumus bei panašumus, palyginti lietuvių ir japonų simboliką bei jos svarbą. Japoniškas sodas – tai puiki, raminanti vieta, kur kiekvienas kelionės dalyvis galėjo savaip atsipalaiduoti, pamedituoti, pabūti tik su savimi ir savo mintimis.
Aplankytas Kretingos muziejus
Norint senjoras supažindinti su dar įvairesniais augalais ir gamta, Kretingos krašto istorija bei etnografija, buvo aplankytas ir Kretingos muziejus. Muziejaus Žiemos sode, gyvame augalų žemėlapyje, galima pamatyti, kaip Lietuvoje, prisidedant žmogaus fantazijai ir pastangoms, apsiprato šiauriečių auginami tolimųjų dykumų arba atogrąžinių miškų augalai. Senjorai turėjo puikią progą praplėsti savo turimas žinias, susipažinti su neatrastomis kultūromis bei ugdyti savo socialinius įgūdžius.
Išvyka buvo siekiama paskatinti pagyvenusius žmonės aktyviau dalyvauti kultūrinėse veiklose, mokytis naujų dalykų, ugdyti savo kompetencijas bei plėsti jų ribas.

Agnė Kemzūraitė
Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos
specialistė kultūrinei-edukacinei veiklai


                                         




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą