2016 m. gegužės 16 d., pirmadienis

,,Eko-karuselė“ Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje

Visose Europos Sąjungos valstybėse narėse gegužės 9-ąją yra švenčiama Europos diena. Taip pažymima Roberto Šumano ir jo pasekėjų 1950 m. paskelbta deklaracija, suteikusi Europai postūmį vienytis. Minėdama šią progą, Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje organizavo Europos egzaminą, vykusį ir Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešojoje bibliotekoje. Drauge su dalyviais iš visos Lietuvos, kelmiškiai internetu atsakinėjo į dešimt įvairiausio pobūdžio klausimų apie Europos Sąjungą, jos piliečių teises ir galimybes, migracijos politiką bei įdomybes apie ES valstybes nares.

Kasmetinės Europos dienos šventės visoje Lietuvoje tradiciškai yra skiriamos pagrindinei Europos metų temai. 2016 metais siekiama skatinti kokybiškas, profesionalias diskusijas apie Europos Sąjungos ateitį, vertybes ir prioritetus: ekonomikos augimą ir investicijas, naujų darbo vietų kūrimą, klimato kaitos politiką, kūrybingą atliekų perdirbimą, migracijos politiką ir kt. Gegužės 10 d. Kelmės Žemaitės viešoji biblioteka surengė Europos dienos šventę „Eko-karuselė“, kurios metu dėmesys buvo skiriamas ekologijos temai. Pagrindinis šventės rėmėjas – Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje.

Visą dieną bibliotekoje netrūko šventinio šurmulio. Priešpiet į nuotaikingą renginį „Europos medis“ buvo pakviesti mažieji miesto gyventojai. Jie, drauge su renginio vedėja Minimuke, liūtuku ir avinėliu Šonu, sprendė šiukšlinimo problemas, atsakinėjo į klausimus, siekė rekordo – vos per 5 minutes nupiešė ilgiausią Europos medį. Galiausiai, talentingosios Minimukės dėka, drąsiausieji savo veidukus papuošė spalvotais liūtų, drugelių, šuniukų ir kitų gyvūnėlių piešiniais.

Vidudienį Kelmės miesto gyventojai buvo kviečiami į paskaitą „Eini pietauti? Ar žinai ką valgysi?“. Paskaitos lektorė Kelmės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro darbuotoja Audronė Palubinskienė susirinkusiems pasakojo apie sveiką mitybą, tinkamą maisto produktų pasirinkimą ir ženklinimą, maisto priedų naudojimą, jų skirstymą, žymėjimą ir įtaką žmogaus organizmui.

Po pietų bibliotekos prieigose buvo įkurta „gyvoji biblioteka“, veikė leidinių, susijusių su ekologija, aplinkosauga, sveiku gyvenimo būdu ekspozicija. Praeiviai buvo kviečiami apsilankyti šiame „gyvosios bibliotekos“ kampelyje ir pagilinti savo žinias, padiskutuoti apie ES sprendžiamas aplinkosaugos problemas ir diegiamas ekologines inovacijas, pasižiūrėti vaizdo siužetų bei trumpametražių filmų apie natūralios gamtos tausojimą ir išsaugojimą, ekologiją, atliekų rūšiavimą, maisto švaistymą ir kt.

Šventę vainikavo protų mūšis „Eurosportas II“, kuriame antrus metus iš eilės jaunimo ir suaugusiųjų komandos varžėsi dėl Europos sporto žinovų vardo. Dalyviai savo žinias demonstravo 5 turuose, skirtuose įvairiems klausimams, futbolui, olimpiadoms, krepšiniui ir vaizdams. Protmūšį vedė ir klausimus jam rengė Kelmės vaikų ir jaunimo sporto mokyklos treneris Robertas Nekrašas. Nugalėtojais tapo komanda STK „Topsas“.

Šventės metu bibliotekoje taip pat buvo atidaryta Europos dienai skirto piešinių konkurso „Renkuosi „žalią“ paroda. Keletą savaičių vykusiame konkurse dalyvavo vaikai ir jaunuoliai iš Kelmės, Užvenčio, Tytuvėnų, Šedbarų ir Pagryžuvio. Nugalėtojais grupėje iki 7 metų tapo Skaistė Pocevičiūtė, Kamila Demenčiūtė ir Martyna Diminskytė, grupėje nuo 7 iki 13 metų – Luka Lebedžinskaitė, Gabija Kučinskaitė ir Leonardas Orlakas, grupėje nuo 14 metų – Lijana Kmieliauskaitė, Aurimas Ralys ir Goda Orlakaitė. Dar 15-kai dalyvių įteiktos paskatinimo dovanėlės.

Trečius metus iš eilės Žemaitės viešojoje bibliotekoje surengta Europos dienos šventė tapo gražia tradicija, po vienu stogu suburianti įvairaus amžiaus Kelmės miesto gyventojus.

Milda Nekrašė
Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešosios bibliotekos
vyresnioji bibliotekininkė 


                                                








                                              

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą