2016 m. gegužės 12 d., ketvirtadienis

Joniškiečiai nuotaikingai šventė Europos dieną

Gegužės 9 d. Joniškio Jono Avyžiaus biblioteka  jau šeštąjį kartą joniškiečiams surengė  Europos dieną su aitvarų švente „Skrydis 2016“.
Šventė prasidėjo vidudienį. Aitvarais ir  europietiška simbolika pasipuošusi  šventinė eisena Joniškio gatvėmis nužygiavo į pagrindinę šventės vietą – lauko estradą prie Kultūros centro. Eiseną lydėjo motokroso klubo „2 taktai“  nariai iš Šiaulių, Joniškio gaisrinės ekipažas. 
Šventės dalyvius ir žiūrovus sveikino Lietuvos Respublikos Seimo nariai Vitalijus Gailius ir Marija Aušrinė Pavilionienė, rajono meras Gediminas Čepulis, Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos direktorė Jovita Šimkevičiūtė, Joniškio „Rotary“ klubo narys Rolandas Vasiliauskas. 
Trečią kartą aitvarais Europos dieną puošiantį  Joniškį pasveikino klubo „Lietuvos aitvarų judėjimas“ iš Kauno  koordinatorė Giedrė Aleksandravičiūtė, įteikdama  labiausiai aitvarus mylinčio miesto sertifikatą.
 Šventės dalyvių laukė  pramogos ir aktyvios edukacijos. Žiūrovai stebėjo  įspūdingą Joniškio žemės ūkio mokyklos moksleivių demonstruojamą  floristinių rūbų kolekciją, klausėsi europietiškų šlagerių koncerto, kurį atliko Joniškio kultūros centro „ETC“  dainavimo studijos dainininkai.
Patiems  pasigaminti  aitvarus buvo galima  net dviejose dirbtuvėlėse. Vaikai gulte apgulė kauniečių klubo aitvarų dirbtuvėles.  
Kaip pasidaryti aitvarą iš plastikinių maišelių, sulūžusio skėčio, buvo galima pasimokyti dirbtuvėlėse, kurias surengė Šiaulių jaunųjų technikų centras ir  Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras, prisidedant   LR Seimo nariui Valentinui  Mazuroniui. 
Viešosios bibliotekos infopalapinėje vyko edukacija „Mėlyna – geltona“ , kur mažieji joniškiečiai kreidutėmis piešė ant savo ir bibliotekos dovanotų marškinėlių.
Vienas iš įspūdingiausių šventės akcentų – šimto aitvarų arka.  Ant arkos aitvarų  joniškiečiai  galėjo parašyti  linkėjimus savo miestui artėjančio gimtadienio proga. „Klestėk ir gražėk, mylimas mieste“, „Būk amžinas, nes tu tik vienas“, „Šypsokimės“, – ant aitvarų rašė dideli ir maži joniškiečiai.  Šimto aitvarų arka  su linkėjimais iškelta „Aušros“ gimnazijos stadione ir agentūros „Factum“  buvo fiksuota  Lietuvos rekordui.  Aitvarų arkos  iniciatoriai –  klubas „Lietuvos aitvarų judėjimas“ iš Kauno.
Taip pat joniškiečiai fotografavosi  prie stendo „Joniškio piliečiai – geriausi europiečiai“, dalyvavo petankės žaidimo varžybose, vaišinosi kareiviška koše,  kiti  būreliais vaikštinėjo  mėlynais ir geltonais aitvariukais  išpuošta alėja. Alėjai   800 aitvariukų padarė Lietuvos moksleivių sąjungos Joniškio mokinių savivaldų informavimo centro  nariai ir tai taip pat buvo registruojama Lietuvos rekordui.
Šventę vedė   joniškietis Mantvydas Labanauskas.
„Zapo“  bare vyko europrotų mūšis. Jame susirungė  penkios komandos, tarp kurių moksleiviai, jaunieji rotariečiai,  Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos  Joniškio filialo nariai. Žiniomis apie Europą nustebino ir protų mūšį laimėjo moksleiviai  –   „Aušros“ gimnazijos seimelio“ komanda  (kapitonas Paulius Kuprevičius). Iš tiesų pralaimėjusių nebuvo, nes visus lydėjo azartiška ir gera nuotaika,  komandos apdovanotos kavinės „Zap‘o baras“ kuponais.   Europorotų žaidimą vedė Jaunimo Europos komandos atstovas Justas Varanavičius iš Akmenės.   
Šventės dieną joniškiečiai turėjo galimybę susitikti ir pabendrauti su Viešosios bibliotekos kvietimu Joniškyje  apsilankiusia LR Seimo nare Marija Aušrine Pavilioniene. Susitikimai įvyko Turizmo ir verslo informacijos centre ir Joniškio žemės ūkio mokykloje, kur viešnia pristatė savo knygą „Vizijos ir tikrovė“.
Europos dienos šventės renginius organizavo Jono Avyžiaus  viešoji biblioteka pagal projektą „Joniškio piliečiai – geriausi europiečiai“, kurį finansavo Europos Komisijos Atstovybė Lietuvoje,   ir Joniškio Rotary klubas, parėmė  Joniškio rajono savivaldybė, talkino Joniškio kultūros centras, Joniškio policijos pareigūnai, visuomeninės organizacijos.  

Violeta Vilčiauskienė
Joniškio rajono savivaldybės Jono Avyžiaus viešosios bibliotekos
direktoriaus pavaduotoja


                                                    
                                                    Aitvariukų arka


                                                          Aitvarų dirbtuvės


                                            Europrotų žaidimas Zap o bare


                                      Pasipuošusi Jono Avyžiaus viešoji biblioteka


                                                    Piešimas ant marškinėlių
                                          
                                              Viešosios bibliotekos darbuotojai


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą