2016 m. gegužės 10 d., antradienis

Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginiai Mažeikiuose

Mažeikių rajono savivaldybės viešoji biblioteka Nacionalinę bibliotekų savaitę subūrė po savo stogu įvairaus amžiaus bendruomenės narius: vaikus, jaunimą ir senjorus.
Prisijungdami prie Britų tarybos ir Lietuvos bibliotekininkų draugijos iniciatyvos „Šekspyras gyvas bibliotekose“, skirtos paminėti 400-ąsias šio vieno žymiausių pasaulio rašytojų mirties metines, balandžio 25 d. pakvietėme mažeikiškius į netradicinius skaitymus „Prabilę Šekspyro sonetai“. Renginyje dalyvavo Mažeikių Merkelio Račkausko ir Gabijos gimnazijų moksleiviai bei mokytojai. Iš rankų į rankas siųsdami meilės simbolį – raudoną rožę, Mažeikių Merkelio Račkausko gimnazijos moksleiviai ir mokytojai skaitė 116-ąjį V. Šekspyro sonetą anglų, vokiečių, prancūzų, rusų, latvių, lotynų, esperanto ir kitomis kalbomis. Meilės temą Šekspyro kūryboje tęsė Gabijos gimnazijos mokytoja Genovaitė Valantienė ir šios mokyklos gimnazistai. Susirinkusiems buvo demonstruojami filmukai, pristatantys V. Šekspyro gyvenimą ir kūrybą bei jo atminimo įamžinimą.
Balandžio 26-ąją bibliotekoje šurmuliavo mažieji. Į susitikimą su vaikais atvykusi rašytoja Danguolė Kandrotienė klausėsi „Žiburėlio“ pradinės mokyklos mokinukų koncerto, pristatė savo knygas ir šiltai bendravo su mažaisiais skaitytojais.
Balandžio 27-oji buvo skirta bibliotekos draugams, partneriams, kolegoms iš kitų rajonų. Jiems buvo pristatytas šiuo metu vykdomas viešosios bibliotekos projektas „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“. Renginio dalyvius nuotaikingomis dainelėmis ir kanklių muzika pasveikino Mažeikių Vytauto Klovos muzikos mokyklos jaunosios dainininkės ir mokytojos Jolanta Dobrovolskienė ir Vilma Rakauskaitė. Sveikinimo žodį tarė Lietuvos Respublikos Seimo narys Kęstutis Bartkevičius. Projekto „Pažangių technologijų ir laisvalaikio centras“ vadovė Mažeikių viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja, laikinai einanti direktorės pareigas, Irena Atkočaitienė išsamiai pristatė projekto tikslus, pobūdį ir veiklas. Interaktyviame ekrane, įsigytame iš šio projekto lėšų, buvo demonstruojamos įvairių renginių, vykusių Viešojoje bibliotekoje ir projekte dalyvaujančiuose šešiuose filialuose, nuotraukos. Apie projekto veiklas Sedos ir Viekšnių bibliotekose pasakojo vyresniosios bibliotekininkės Loreta Mickienė ir Sniegina Chriščinavičienė. Renginyje dalyvavo ir projekto partnerių – Mažeikių rajono savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus, rajono Nevyriausybinių organizacijų asociacijos, Mažeikių moterų LIONS klubo ir rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro atstovai, kurie pristatė savo organizacijas, papasakojo apie dalyvavimą bibliotekos projekto veiklose. Gražius palinkėjimus išsakė ir pristatyme dalyvavusios kolegės iš Latvijos Respublikos Saldus miesto bei Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešosios bibliotekos. Po renginio svečiai dalyvavo ekskursijoje po atnaujintą mūsų biblioteką, susipažino su skyrių veikla, eksponuojamomis parodomis, bendravo su bibliotekos darbuotojais.
Balandžio 28-ąją į biblioteką rinkosi solidūs, tačiau labai veiklūs ir aktyvūs  senjorai – Mažeikių Trečiojo amžiaus universiteto studentai. Gausiai į renginį susirinkusiems mažeikiškiams šio universiteto studentės Irena Remezienė ir Danguolė Juškienė pristatė siuvinėtų paveikslų bei nertų, megztų ir veltų rūbų parodą. Kartu su universiteto romansų ansamblio „Širdies aidas“ dainininkais visa publika traukė širdžiai mielas senovines dainas.
Vaikų literatūros skyrius, vykdantis Lietuvos kultūros tarybos remiamą projektą „Pasaulio pažinimas knygose ir kelionėse“ balandžio 29 d. pakvietė Senamiesčio pagrindinės mokyklos antrokus ir „Žiburėlio“ pradinės mokyklos trečiokus į viktoriną „Knygos, šalys, žmonės“. „Žiburiukų“ ir „Smalsučių“ komandos puikiai atlikinėjo įvairias užduotis, susijusias su knygomis, personažais ir kelionėmis.
Nacionalinė bibliotekų savaitė baigėsi susitikimu su Mažeikių ROTARY klubo Liberta narėmis, kurios skaitytojų aptarnavimo skyriuje įrengė lentyną, pristatančią šio klubo veiklą, o  VšĮ Veiklių mamų klubas bibliotekoje parengė fotografijų parodą „Mes – geriausios draugės“, skirtą Motinos dienai.
Po rekonstrukcijos atsinaujinusi biblioteka Mažeikiuose tampa bendruomenės narių turiningo laisvalaikio, mokymosi, kūrybinių idėjų ir pomėgių realizavimo vieta, skatinančia visuomenę tobulėti, šviestis ir stiprėti.

Dangira Undžienė,
Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos
skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja


                                                             
                                                Projekto pristatymas


                                               Šekspyro sonetų skaitymas


                                            Mažeikių TAU dainininkės


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą