2016 m. gegužės 10 d., antradienis

Susitikimas su karikatūristu Jonu Varnu Šaukoto bibliotekoje

Gegužės 5 d. Šaukoto bibliotekoje įvyko susitikimas su įžymiu dailininku, grafiku, karikatūristu Jonu Varnu, gimusiu Papušynio kaime, Šaukoto krašte. Renginyje dalyvavo ir Šaukoto bendruomenės vaikų dienos centro „Antrieji namai“ ugdytiniai bei auklėtojos, kiti bibliotekos lankytojai.
Susitikimo metu parodytas sukurtas filmukas, po to dailininkas pasidalijo prisiminimais apie vaikystės metus gimtajame Papušynyje, mokslo metus Šaukoto mokykloje, gyvenimą tremtyje Sibire. Pomėgis piešti mažajam Jonukui atsiskleidė jau vaikystėje, todėl, baigęs grafikos mokslus tuometiniame Dailės institute,  tapo dailininku karikatūristu, nes piešti karikatūras yra dailininko ir pomėgis, ir darbas, ir poilsis. Karikatūristas papasakojo, kaip gimsta idėjos karikatūroms, kurių paroda parengta Šaukoto bibliotekoje. Subtilaus humoro ir įtaigaus meninio žanro dailininko darbai eksponuoti daugiau kaip 300 respublikinių ir tarptautinių parodų daugelyje pasaulio šalių. Iš jų dailininkas grįždavo apdovanotas įvairiais prizais, premijomis, dovanomis. Jonas Varnas susitikime įdomiai papasakojo ir apie kitus savo pomėgius: kolekcionuoti, medžioti, keliauti, prisiminė, kokių įdomių nuotykių yra tekę patirti medžioklėje ir kelionėse.
Klausantis kraštiečio įdomaus linksmo pasakojimo, laikas netruko prabėgti. Humoro jausmo nestokojantis dailininkas šių eilučių autorei įteikė savo gamybos medalį „Už nuopelnus“. Kraštiečiui už Šaukoto bibliotekoje surengtą savo kūrybos parodą, už meilę gimtajam kraštui bei svarų indėlį į kultūrą įteiktas Radviliškio viešosios bibliotekos direktorės Violetos Šukaitienės padėkos raštas, taip pat padovanota Viešosios bibliotekos išleistų leidinių, naminio sūrio ir gimtųjų pievų medaus. Susitikimas buvo labai šiltas, linksmas, malonus.
Šaukoto biblioteką su šiuo dailininku sieja artimi ryšiai nuo 2011 m. vasaros, kai biblioteka laimėjo konkursą „Skaitmeniniai bendruomenių pasakojimai“ ir buvo gauta skaitmeniniai videokamera bei fotoaparatas. Bibliotekos  komanda sukūrė trumpą filmuką apie šį gerbiamą kraštietį.
                                                                
Vida Pužaitienė,
Šaukoto bibliotekos vyr. bibliotekininkė

Autorės nuotraukos

                                                


                            




                                                                                     


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą