2016 m. birželio 28 d., antradienis

Edukacinis užsiėmimas senjoroms su Gediminu Beržiniu-Beržinsku Šiaulių savivaldybės viešojoje bibliotekoje

Birželio 21 d. Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Bibliografijos-informacijos skyriuje, įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuojamą projektą „Aktyvus ir kultūringas senjoras bibliotekoje“, buvo organizuota „Senjorų meno ir kūrybinių improvizacijų stovykla“. Lietinga diena pakoregavo renginio planus – turėjęs vykti lauke, renginys persikėlė į bibliotekos patalpas. Vesti kūrybinį užsiėmimą su Senjorų rankdarbių būrelio narėmis buvo pakviestas žinomas žurnalistas, fotografas, videomenininkas ir tapytojas Gediminas Beržinis-Beržinskas. Renginio pradžioje G. Beržinis papasakojo apie patį tapymo procesą. Jo teigimu, kiekvienas žmogus gali tapyti, reikia išmesti tokius žodžius, kaip „nemoku, negaliu“. Tapymą G. Beržinis pristatė kaip individualų ir nepakartojamą saviraiškos procesą, terapiją, padedančią atsikratyti susikaustymo, savęs nuvertinimo, baimių. Pozityvios energijos nestokojantis menininkas užsiėmimo metu mokė senjoras, kaip reikėtų save išlaisvinti kūrybai. Taip pat jis pademonstravo vaizdinę medžiagą iš įvairių plenerų, kuriuose jam teko dalyvauti. Antroji užsiėmimo dalis buvo praktinė. Pirmiausia „apšilimui“ buvo piešiama flomasteriais ant paprastų lapų. Piešiami ne konkretūs daiktai, o įvairiomis linijomis ir formomis bandoma atvaizduoti tai, ką diktuoja žmogaus pasąmonė. Po to moterys apsikeitė piešiniais ir bandė įžvelgti, kas juose pavaizduota. Komentuodamos piešinius senjoros pademonstravo savo fantaziją ir išmonę. Susikaupti kitai užduočiai užsiėmimo dalyvėms padėjo garso įrašas, iš kurio sklido banginių skleidžiami garsai. Prasidėjo pagrindinis darbas – tapymas akriliniais dažais. Tikslas buvo ne sukurti gražų paveikslą, bet siekti, kad žmogus atsipalaiduotų ir projektuotų savo vidinio pasaulio impulsus. Buvo piešiami abstraktūs vaizdai – visa tai, kas tuo metu jaučiama, ką diktuoja žmogaus emocijos. 

Po kūrybinio proceso moterys pažymiu turėjo įvertinti kitų nutapytą darbą. Taip pat dalyvės savo darbus turėjo įvertinti ir pačios. Pabaigai, pristatydamos savo darbus, dalyvės buvo atsipalaidavusios ir atviresnės.
G. Beržinis padarė išvadą, kad užsiėmimo dalyvės yra linkusios save nuvertinti, nepasitiki savimi, o to neturėtų būti. Anot jo, kiekvienas žmogus turi didžiuotis savimi, nes jis yra savitas, nepakartojamas ir vienintelis toks žemėje. 
Dėkojame Gediminui Beržiniui už gražų renginį. Bibliotekos ir menininko bendradarbiavimas tęsiasi jau ne vienerius metus. Čia vyko ir jo kūrybos darbų pristatymas, bibliotekos sieną puošia jo dovanotas paveikslas „1863 metų sukilimas“, o 2014-aisiais metais, G. Beržiniui svečiuojantis kartu su Lietuvos operos solistais Kristina Zmailaite ir Edmundu Seiliumi, bibliotekos „Aido“ filialui buvo padovanotas drauge su solistų dukra Barbora tapytas paveikslas „Barboros ir Gedimino dailioji teplionė“.  
Bibliografijos-informacijos skyriuje numatoma parengti Senjorų rankdarbių būrelio narių tapytų darbų parodą.
  

Agnė Kemzūraitė
Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos
specialistė kultūrinei-edukacinei veiklai

                                              





                                        

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą