2016 m. birželio 15 d., trečiadienis

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos senjoros aplankė Dzūkijos kraštą

Birželio 11 d. Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Bibliografijos-informacijos skyriuje veikiančio Senjorų rankdarbių būrelio narės, lydimos bibliotekos darbuotojų, leidosi į pažintinę kelionę Dzūkijon. Kelionė surengta įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos iš dalies finansuojamą projektą „Aktyvus ir kultūringas senjoras bibliotekoje“. Ne vienerius metus bibliotekoje besirenkančios moterys pačios kuria įvairiausius rankdarbius, yra išbandžiusios daugelį skirtingų technikų ir norėjo susipažinti su tolimesniam Dzūkijos regionui būdingais etninės kultūros ypatumais, amatais, pasiklausyti gražios, skambios dzūkų tarmės.
Aplankytas Dargužių amatų centras bei biblioteka
Pirmiausia nuvykta į Varėnos rajone esantį senovinį Dargužių kaimą, kur VšĮ „Dargužių amatų centras“ pasitiko šios įstaigos direktorė Gintarė Miškinienė. Ji supažindino su centro veikla ir pasiūlė apžiūrėti Dzūkijos kraštą reprezentuojančias parodas: vingriais raštais išmargintus audėjų darbus, nertus bei siuvinėtus rankdarbius, tradiciniais raštais puoštus rūbus, karpinius, medinius žaislus, ir, žinoma, dzūkišką medų, džiovintus grybus ir dar daug įvairiausių gėrybių. Apžiūrėjus parodas vyko edukacinis užsiėmimas „Auskit, vykit, nesustokit...“ su audėja Maryte Tareiliene, atvykusia iš Sarapiniškių kaimo. Autentiškoje aplinkoje susipažinta su audimo įrankiais, staklėmis ir būdais. Audėja gražia dzūkiška tarme papasakojo, kaip apmesti audimui reikalingus matmenis, kaip juos „įriesti“ į veleną, suverti į nytis ir skietą. Perteikdama audimo subtilybes, M. Tareilienė vis įpindavo kokį pasakojimą ir iš savo gyvenimo. Moterys daug klausinėjo ne tik apie audimo techniką ir terminus, bet ir apie dzūkų papročius, gyvenimo būdą, dainas. Atsisveikinus su amatų centro šeimininkėmis, buvo užsukta ir į tame pačiame pastate įsikūrusį Varėnos rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Dargužių filialą, kur svetingai sutiko bibliotekininkė Rimutė Gudonienė.
Sūrininkų namuose susipažinta su įvairių sūrių rūšimis
Dargužiai – tai tradicinis Dzūkijos regiono gatvinis kaimas. Jame stovi koplytėlė, statyta 1876 m., dar ir dabar pritraukianti bendruomenę maldai. Dargužiuose yra išlikę senoviniai ganiavos papročiai. Kaimas žinomas kaip sūrių sostinė, kur vyksta sūrių kermošiai. Sūriai gaminami iš karvės ir ožkos pieno – vieni švieži, kiti brandinti. Tad buvo apsilankyta ir Sūrininkų namuose. Tradicinėje kaimo pirkioje jaukiai susėdus už paruoštų stalų, vaišintasi žolelių arbata, kelionės dalyviai ragavo ką tik iš daržo nuskintus žalumynus ir, žinoma, įvairių rūšių sūrius, pagardintus šeimininkių paruoštomis uogienėmis ir padažais. Besivaišinant šeimininkės pasakojo, kaip atsirado sumanymas vietos ūkininkams įkurti šią įstaigą ir imti gaminti įvairiausius sūrius. Jos pristatė kiekvieną sūrio rūšį, papasakojo apie jų savybes bei gaminimą.
Apžiūrėta Valkininkų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčia
Pasisotinę ir apsirūpinę lauktuvėmis namiškiams keliauninkai išvyko į netoliese esantį miestelį – Valkininkus. Prie Valkininkų Švč. Mergelės Marijos Apsilankymo bažnyčios jau laukė gimnazistas, bažnyčios vargonininkas Evaldas Mankevičius. Pakvietęs užeiti į bažnyčią, jis įdomiai papasakojo apie savo miestelį, čia gyvavusį Pranciškonų vienuolyną ir jo likimą, supažindino su bažnyčios istoriją, išlikusiais meno kūriniais ir ten esančiomis vertybėmis. Vaikinas sužavėjo nuoširdžiu jauno žmogaus bendravimu, jo žiniomis ir gabumais – paprašytas pagroti vargonais, jis mielai sutiko atlikti keletą kūrinių.
Aplankytas Birštonas ir jo įžymybės
Iš Valkininkų nuvykta į prie Nemuno vingio įsikūrusį Lietuvos kurortą Birštoną, garsėjantį savo mineraliniais vandenimis. Ten pavedžioti po miestą mielai sutiko to krašto gyventoja Skaidrė Mališauskienė. Aplankytas vienintelis Lietuvoje mineralinio vandens garinimo bokštas „Druskupis“, kur galima mėgautis ypatingai sveiku „jūrinio efekto“ oru. Mineralinio vandens lašų prisodrintas oras turi tokį patį poveikį kaip ir kvėpavimas jūros oru. Į garinimo bokštą „Druskupis“ mineralinis vanduo tiekiamas iš mineralinio vandens gręžinio „Rūta“. Iš ten, gėrėdamiesi vaizdingomis Nemuno pakrantėmis, keliavome iki mineralinio vandens paviljono „Birutės vila“. Jame įrengtas mineralinio vandens baseinas su fontanu ir vandens garinimo siena. Šiuose sveikatingumo namuose visi norintys gali kvėpuoti sveikatai naudingu mineralinio vandens prisotintu oru, ilsėtis, atgauti jėgas. Ant paviljone esančių gultų galima trumpam prisėsti ir atsikvėpti. Dar vienas aplankytas objektas Birštone – Kneipo sodas, kuris įkurtas remiantis vokiečių dvasininko Sebastiano Kneipo filosofija ir yra skirtas procedūroms su šaltu vandeniu organizmo grūdinimui, imuninės sistemos stiprinimui.
Senjoros kelionei ruošėsi iš anksto 
Bibliotekoje veikiantis senjorų rankdarbių būrelis pasižymi itin kruopščiomis bei kūrybingomis narėmis. Reikia pasidžiaugti, jog kelionės metu senjoros Nijolė Šišlienė ir Stasė Zimina savo rankdarbiais apdovanojo audėją M. Tareilienę ir po Birštoną vedžiojusią S. Mališauskienę. Į Šiaulius grįžta daug pamačius ir sužinojus, su daug gražių įspūdžių.

Informaciją parengė
Eugenija Mačiulienė ir Eglė Tarasevičienė
Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos
Bibliografijos-informacijos skyriaus darbuotojos 


                                          


                                         



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą