2016 m. liepos 21 d., ketvirtadienis

Išvažiuojamasis seminaras į Vilniaus universiteto biblioteką

Šie metai Lietuvoje paskelbti Bibliotekų metais. Šia proga pasiūliau rajono bibliotekininkams surengti išvažiuojamąjį – pažintinį seminarą į Vilniaus universiteto biblioteką, kuri įkurta 1570 m. ir iki šių dienų išliko autentiškose erdvėse. Vilniaus universiteto biblioteka – seniausia ir turtingiausia Lietuvos valstybinės reikšmės akademinė biblioteka, reprezentuojanti universitetą ir visą šalį. Bibliotekoje saugomos kultūros paveldo retenybės: seniausia Lietuvoje esanti spausdinta knyga, Rabano Mauro (780–856) inkunabulas „Opus de universo“ (Strasbourg, 1467) ir vienas iš dviejų pasaulyje išlikusių pirmosios lietuviškos knygos Martyno Mažvydo (1510–1563) „Katekizmo“ egzempliorių. Kartu su visais senojo universiteto pastatais ir kiemeliais ji sudaro vieningą, įspūdingą ir nepakartojamą  Vilniaus senamiesčio architektūrinį ansamblį, reprezentuojantį Lietuvos mokslo ir kultūros pažangos istoriją. Ekskursijos metu su  rajono bibliotekininkais bendravo gidė, kuri įdomiai ir išsamiai papasakojo apie  šiuos aplankytus objektus: Pranciškaus Smuglevičiaus salę, Rabano Mauro inkunabulą, Joachimo Lelevelio salę, Baltąją salę (observatoriją), Filologijos fakulteto skaityklą, Vilniaus universiteto M.K. Sarbievijaus kiemelį, kuriame vyksta „Poezijos pavasario“ renginiai, Simono Daukanto kiemą, kurio viduryje žaliuoja S. Daukanto atminimo ąžuolas ir kitus Universiteto kiemelius.
Iš Vilniaus kelionė buvo tęsiama į Trakus. Trakai ir jų apylinkės garsėja savo architektūriniu-istoriniu palikimu, primenančiu svarbius Lietuvos Valstybės vystymosi etapus, asmenybes, kurios įkvepia iki šiol didingiems ir tauriems poelgiams ne vieną šiandienos žmogų. Šiandieną Trakų vardas Lietuvoje, Europoje ir pasaulyje asocijuojasi su garsia Trakų salos pilimi. Tačiau Trakuose ir apylinkėse gausu ir kitų lankytinų kultūrinių objektų, kurie neabejotinai svarbūs kultūrine ir pažintine prasme. Bibliotekininkai aplankė Trakų  pilį, stovinčią Galvės ežero Pilies saloje. Taip pat aplankytas Karaimų muziejus, kurį  Trakuose įkūrė pasaulinio garso orientalistas, karaimų vyriausiasis dvasininkas, hachanas Hadži Seraja Chan Šapšalas (1873-1961) pats surinkęs didžiulę ir įspūdingą buities, meno, ginklų bei dokumentų kolekciją, kuri sudaro šio muziejaus ekspozicijos pagrindą.
Po ekskursijos Trakuose keliauta į Kernavę. Tai pirmoji Lietuvos sostinė. Miestelis garsus Kernavės piliakalniais, kuriems XIX a. sugalvoti vardai – Pilies kalnas, Aukuro kalnas, Mindaugo kalnas (arba Mindaugo sosto piliakalnis), Lizdeikos kalnas ir Kriveikiškio piliakalnis. Kernavės archeologinė vietovė – unikalus teritorinis archeologijos ir istorijos vertybių kompleksas. Valstybinis Kernavės kultūrinis rezervatas 2004 metais įrašytas į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą. Kernavėje aplankyti piliakalniai, susipažinta su kitomis lankytinomis vietomis.

Zita Sinkevičienė
Akmenės rajono savivaldybės 
Viešosios bibliotekos direktorė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą