2016 m. spalio 25 d., antradienis

Ketvirtoji autorinių lėlių-herojų paroda Lieporių bibliotekoje



Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Lieporių filiale vyko ketvirtosios autorinių lėlių-literatūrinių personažų parodos pristatymas. Šių metų autorinėje lėlių parodoje dalyvavo 11 autorių, pateikta 18 kūrinių. Vienas iš parodos tikslų yra skatinti literatūros kūrinių skaitymą.

Parodos idėja išaugo tarsi ropė
Ketvirtoji autorinė lėlių paroda prasidėjo... ropės rovimu, kuri auga sparčiai ir greitai duoda derlių. Lieporių filiale dirbusio buvusio kolegos Sergėjaus Peršino idėja pakviesti meistres kurti lėlių pagal pasirinktus literatūrinius kūrinius išaugo didžiulė tarsi ropė. Ją išrauti ir tradicija tapusią veiklą puoselėti padėjo Kristina Mikliuvienė, bibliotekos specialistė projektinei veiklai, taip pat ilgametės parodų dalyvės Edita Varnelienė, Asta Liaudanskienė, Dalia Vileikienė. Joms padėjo pirmą kartą parodos pristatyme dalyvavusios Zenė Motiejauskienė iš Pakruojo, kolegė Laura Radavičienė, dirbanti Vaikų literatūros skyriuje, ir, žinoma, pačios ropės autorė – Lieporių filialo bibliotekininkė Ilona Mockienė. Tačiau ropę išrauti pavyko tik prisijungus mažiesiems bibliotekos lankytojams, kurie labiausiai ir žavėjosi lėlėmis-knygų personažais.

Nominacijos lėlėms ir jų kūrėjoms
Savaitę prieš parodos pristatymą buvo vykdoma bibliotekos lankytojų apklausa apie eksponuojamus darbus. Remiantis skaitytojų nuomone, gražiausia lėle pripažinta Mergaitė su degtukais (H. K. Andersenas), kurios autorė Rita Ona Danielienė iš Klaipėdos. Kitas šios autorės sukurtas  herojus – Mažasis  Princas.  Tuo tarpu Kristinai Venslauskienei iš Marijampolės už sukurtus Eglės Žalčių karalienės ir Bembio personažus suteikta originaliausio sprendimo nominacija. Irenos Pusvaškienės iš Molėtų sukurta Barbora Radvilaitė nominuota puošniausiu portretiniu personažu. Itin daug dėmesio sulaukė Rasos Petravičienės sukurtas Žaldokas – lietuviškiausias personažas. Šiaulietė Asta Liaudanskienė sukūrė net tris personažus: Harį Poterį, Mažąjį Princą ir Pagranduką. Tai didelio kruopštumo pareikalavę darbai, savo šiluma traukiantys mažųjų skaitytojų dėmesį. Nedaug skaitytojų žinojo ir atpažino Editos Varnelienės sukurtą Raudonodžių Vadą  iš O. Henrio apsakymo „Raudonodžių vado išvadavimas“. Tai žaismingiausias personažas. Dalios Vileikienės Džonas Silveris iš „Lobių salos“ ir Vienuolis Tukas iš „Robinhudo nuotykių“ pripažinti realistiškiausiais veikėjais. Rolandos Naunikaitės Mergaitė su degtukais nominuota už  subtilumą ir profesionalumą. Zenei Motiejauskienei iš Pakruojo dėkota už Muką ir Princą, už tikslų kultūrų savitumo atskleidimą. Tiesa, žavus Princas buvo sukurtas nesiremiant jokiu literatūriniu tekstu, todėl vakaro dalyviams pateikta užduotis – surasti kūrinį Princui. Daug nediskutuojant nuspręsta, kad Princas atėjo iš M. Tveno kūrinio „Princas ir elgeta“. Vaikų literatūros skyriaus bibliotekininkės Lauros Radavičienės Tėvelis ir Motinėlė iš lietuvių liaudies dainos „Išėjo tėvelis į mišką“ pelnė ryškiausių herojų vardą. Nors kūrėjų lėlės iškeliaus į kitas parodas, kruopščiai nunerta Ilonos Mockienės įspūdinga ropė liks laukti naujų edukacinių užsiėmimų ir skaitytojų bibliotekoje.
Ketvirtoji autorinių lėlių-herojų paroda organizuota įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos dalinai finansuojamą projektą „Visuomeninė mokykla bibliotekoje 2“.
Agnė Kemzūraitė
specialistė kultūrinei-edukacinei veiklai



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą