2016 m. spalio 24 d., pirmadienis

Psichologinis seminaras bibliotekininkams


Šiaulių miesto savivaldybė viešosios bibliotekos „Saulės“ filiale organizuotas seminaras psichologinėmis temomis „Psichologinis pasirengimas darbui su negalią turinčiais bibliotekos lankytojais“ ir „Krizių valdymas aptarnaujant „nepatogius“ lankytojus“. Seminaras organizuotas įgyvendinant LR Kultūros ministerijos finansuotą projektą „Tylos kalba: integruota kūrybinė edukacija klausos negalią turintiems“. Užsiėmimą vedė lektorė, žurnalistė, švietimo ir verslo konsultantė Lidija Laurinčiukienė.

Pozityvus mąstymas – gyvenimo pamatai
Seminare dalyvavę Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojai, sutrikusio intelekto žmonių globos bendrijos „Šiaulių viltis“ bei projekto partnerių atstovai iš Šiaulių neprigirdinčiųjų klubo „Auditus“ ir Šiaulių apskrities gestų kalbos vertėjų centro liko sužavėti įtaigaus, artistiško ir nuoširdaus lektorės seminaro. Pozityvaus mąstymo modelius L. Laurinčiukienė perteikė pasikliaudama gyvenimiškais, kartais net kurioziškais, pavyzdžiais. Žurnalistė teigė, jog teisingo ir laimingo gyvenimo pamatas turėtų būti grindžiamas pozityviu mąstymu. Svarbu suvokti savo, kaip atskiro individo, ypatingumą. „Tik padėdami sau, galėsime padėti kitiems“, – teigė lektorė. Norimus dalykus galima pritraukti tik tada, kai suvokiama, jog viskas įmanoma kiekvienam, atsikratoma baimių.

Visuomenės problema – neįgalumo mitai
Įgyvendinant projektą „Tylos kalba: integruota kūrybinė edukacija klausos negalią turintiems“ siekiama mažinti socialinę perskyrą tarp negalią turinčiųjų ir sveikųjų, skatinti lygybę ir diskriminacijos mažėjimą bei tobulinti paslaugų kurtiesiems ir neprigirdintiesiems atsiradimą. Organizuoto seminaro metu lektorė L. Laurinčiukienė pristatė galimus neįgalumo mitus, juridines, moralines ir etines, psichosocialines prielaidas integruojant neįgaliuosius į visuomenę. Anot žurnalistės, bendraujant ir dirbant su negalią turinčiais asmenimis negalima turėti jokių išankstinių nuostatų. „Reikia išmokti gyventi kartu. Palaikyti, paremti, tada jie galės pasitarnauti visuomenei jiems įmanomais būdais“, – patarė lektorė.
Siekiant sugriauti kuo daugiau mitų ir stereotipų apie negalią turinčiuosius, seminaro metu buvo pateikti pavyzdžiai, kaip įveikti neįgalaus žmogaus socialinį uždarumą, aptarti efektyvios komunikacijos būdai. „Nereikia nieko iš naujo išradinėti bendraujant su neįgalumą turinčiais žmonėmis – viskas atrasta ir žmogiškai paprasta“, – sakė seminaro vedėja.

Agnė Kemzūraitė
specialistė kultūrinei-edukacinei veiklai

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą