2017 m. gegužės 2 d., antradienis

Ne tik apie Maironį ir Žemaitę


Nacionalinei bibliotekų savaitei skirtame literatūriniame vakare, vykusiame Joniškio Jono Avyžiaus viešojoje bibliotekoje, viešėjo rašytoja Aldona Ruseckaitė. Ji bibliotekos lankytojams žinoma iš nepamirštamų susitikimų su Kauno rašytojais, kurių iniciatorė ir organizatorė buvo Anapilin neseniai išėjusi joniškietė poetė Ona Mikalauskienė.
Rašytoja pristatė keletą savo kūrybos knygų, kurių žymiausios – apie Maironį ir Žemaitę.

Knyga „Šešėlis JMM. Maironio gyvenimo meniniai biografiniai etiudai“ sulaukė didelio bendruomenės susidomėjimo. Knygoje kunigo ir poeto gyvenimo asmeninės dramos, kasdienybė ir pomėgiai buvo pateikti švelniai, moteriškai, visai ne iš „mokslininkės ir muziejininkės pozicijų“.

Kita knyga – biografinis romanas „Žemaitės paslaptis“ apie paskutinį Julijos Žymantienės-Žemaitės gyvenimo dešimtmetį paneigė Žemaitės, senos moters kūrėjos, mitą. A. Ruseckaitė  sakė esanti reikli ne tik kitų literatūriniams tekstams. Rašydama biografines knygas, kaip muziejininkė, ji jaučia didžiulę  atsakomybę ir faktus pateikia tik kruopščiai patikrinusi.

Renginio metu A. Ruseckaitė atviravo, kaip gimsta jos poezija, iš kur kyla idėjos naujoms knygoms, džiaugėsi atradusi fotografavimo malonumą, perskaitė savo eilių.

Susitikimo dalyvė Joniškio rajono savivaldybės vicemerė Vaida Aleknavičienė sakė esanti maloniai nustebinta gražaus netikėtumo, nes tik prieš keletą dienų Skaistgiryje vykusiame mėgėjų teatrų festivalyje matė spektaklį pagal A. Ruseckaitės knygą „Vienišųjų vyninė“. Už gražų susitikimą bibliotekos vardu dėkojo Eglė Šukienė, „Audruvės“  literatai, skaitytojai. 

Dalia Norvaišienė
Informacijos ir kraštotyros skyriaus vyr. bibliotekininkė





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą