2017 m. gegužės 31 d., trečiadienis

„Poezijos pavasaris“ Akmenės bibliotekoje


Nuo 1965 metų per Lietuvą ir pasaulį keliauja „Poezijos pavasaris“, džiugindamas gaivia poezijos versme. Šiųmetis 53-iasis tarptautinis „Poezijos pavasaris“ užsuko ir į Akmenės viešąją biblioteką. Savo kūrybos paskaityti atvyko poetai Dainius Gintalas, Alvydas Šlepikas, Viktoras Rudžianskas, Saulius Vasiliauskas, Almis Grybauskas, Justinas Kubilius, taip pat Akmenės krašto literatai Dalia Milukaitė-Buragienė, Kęstutis Krencius, Andrius Almanis, Gražina Blinkinienė ir Rima Almanienė. Bibliotekos svečiams koncertavo Naujosios Akmenės muzikos mokyklos saksofonininkų ansamblis, vadovaujamas mokytojo R. Gintausko.


Poetas, vertėjas, libretų autorius, Lietuvos rašytojų sąjungos narys, literatūros ir meno kritikas D. Gintalas yra išleidęs 3 poezijos knygas: „Angis“, „Boa“, „Adatos“. Poetas, prozininkas, aktorius, režisierius, Lietuvos rašytojų sąjungos narys A. Šlepikas yra ir televizijos serialų režisierius. Autorius yra išleidęs šias knygas: „Taika tavo kraujui“, „Tylos artėjantis“, „Lietaus dievas“, „Meškeriotojai“, „Mano vardasMarytė“, „Lietaus dievas ir kiti“. Poetas V. Rudžianskas, Lietuvos rašytojų sąjungos narys, yra išleidęs šias eilėraščių knygas: „Kregždės pulsas“, „Gyvenęs ir mūsų gyvenimus“, „Miesteliai.lt“, „Nuo do iki do“, „Juodoji dėžutė“. S. Vasiliausko, rašytojo, literatūros kritiko, kūryba publikuojama laikraštyje „Literatūra ir menas“, „Literatūrinių Vilniaus slinkčių“ almanache ir kt. S. Vasiliauskas žinomas ir kaip literatūros kritikos straipsnių autorius. Poetas, vertėjas A. Grybauskas kurį laiką gyveno Naujojoje Akmenėje. Yra išleidęs šias knygas:  „Spalvoti nuotaikų žibintai“, „Bandymai apkabinti“, „Atklydimai“, Mugė“, „Apžvalgos spiralė“, Žuvys“. Literatas, poetas J. Kubilius yra daugelio kūrinių recenzentas. 2001 m. išleido pirmąją poezijos knygą „Tėvas: nerimo formos“, o 2011 m. pasirodė „Prasmė – kaip gyvybė“ – straipsnių esė ir etiudų knyga. Yra parašęs poemų, eilėraščių istorine tema, juose minimi visiems mums brangūs Simono Daukanto, Kristijono Donelaičio vardai. Rašo žemaičių tarme. Vienas ryškiausių kūrinių – ciklas „Žemaitiu kapale“.

Šventėje savo kūrybą skaitė Akmenės krašto literatai, Akmenės krašto literatų klubo „Žiemgalija“ nariai.

Poetė D. Milukaitė-Buragienė, Stasės Niūniavaitės vardo literatūrinės premijos laureatė, Akmenės krašto literatų klubo „Žiemgalija“ pirmininkės pavaduotoja, už akrostichų rinktinę „Viltingais žodžiais virpanti styga“ (2008) „Factum“ agentūros pripažinta Lietuvos rekordu ir įrašyta į raštijos skyrių, kaip daugiausiai  akrostichų (217 šio žanro eilėraščių) Lietuvoje parašiusi autorė. Poetė yra išleidusi 27 poezijos knygas, garsinių poezijos knygų, knygų  vaikams Brailio raštu, pagal jos eiles dainuojamos dainos. 2017 metais pasirodė nauja D. Buragienės knyga „Gyvenime, rašau tave“. Poetas, dainuojamosios poezijos kūrėjas ir atlikėjas K. Krencius išleido šias poezijos knygas: „Ateik tu lietui lyjant“, „Prisėsiu aš prie balto lapo“, „Nežadinki tylos“. Renginio metu poetas K. Krencius  atliko savo kūrybos dainas „Pakelės  akmuo“, „Mamai“, „Akmenės kraštui“. Poetas, rašytojas A. Almanis išleido prozos knygas „Nežinomų vietų pavasaris“, „Ventos legendos“ ir poezijos knygą „Cukraus gabaliukas“. Autoriaus kūryba publikuojama įvairiuose literatūriniuose žurnaluose, almanachuose. Poetė R. Almanienė išleido eilėraščių knygą „Gervuogės sirpsta“. Poetės eilėraščiai spausdinami rajono laikraštyje „Vienybė“, Akmenės, Plungės, Šiaulių rajono almanachuose. Poetė G. Blinkinienė išleido eilėraščių knygą „Ant atminimų tako“ ir kt. Poetė yra Akmenės krašto literatų klubo „Žiemgalija“ narė, aktyviai dalyvauja bibliotekos ir jos filialų literatūriniuose renginiuose.

Bibliotekos skaitytojams ir svečiams renginio vedėja, bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė pristatė spaudinių parodą „Žydintys „Poezijos pavasario“ posmai“, kurioje eksponuojama poetų kūryba, knygos apie poeziją, straipsniai, publikuoti įvairiuose šalies ir rajono periodiniuose leidiniuose. Paroda paskatino renginio dalyvius diskusijai apie šiuolaikinę kūrybą.

Zita Sinkevičienė
Viešosios bibliotekos direktorė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą