2017 m. liepos 5 d., trečiadienis

Vasara ant piliakalnių


Papilės miestelio K. Narščiaus biblioteka-filialas vykdo projektą „Piliakalnių kraštas – Papilė“, remiamą Lietuvos kultūros tarybos. Projektas prasidėjo vaikų vasaros dienos stovykla „Skaitome ir kuriame ant piliakalnių“. Dvi savaites vaikai rinkosi į stovyklą prasmingai leisti laisvalaikio ir įgyti žinių apie Lietuvą, gimtinę, piliakalnius.

 Per dvi stovyklavimo  savaites jaunieji skaitytojai sužinojo apie Papilės gamtos ir kultūros paminklus, su gamtininku Steponu Adomavičiumi aplankė žymias Papilės vietas: Juros periodo atodangą, piliakalnius, penkiolikos kamienų liepą. Pabuvota paleontologinėje ekspedicijoje Šaltiškių molio karjere, kur ieškota dinozaurų liekanų. Jų nerasta, bet rasta daug kitokių Juros periodo fosilijų. Iš rastų gamtoje medžiagų kurti darbeliai – piliakalniai ir pilis su gyventojais. Viena diena skirta padavimams. Lietuvių kalbos mokytojai Sigutei Puzarienei suteikus žinių apie padavimo žanrą, vaikai patys kūrė padavimus, juos apipavidalino, įrišo knygą. Kitą dieną darė iš odos dinozaurus, žiūrėjo filmą apie jų gyvenimą. 

Antrą savaitę apsilankyta Ventos regioninio parko lankytojų centre, kur sužinota apie šio regioninio parko veiklą, parko augalus, čia gyvenusius gyvūnus, apžiūrėta įdomi dinozaurų maketų ekspozicija. Žerkščių miškelyje vaikai pasidžiaugė miško gamta, ieškojo paslėpto lobio. Vaikus sužavėjo ekskursija į Kamanų rezervatą bei Gyvolių piliakalnį (Mažeikių r.). Kamanose pasivaikščiota apžvalginiais takais, sužinota apie  pelkių augmeniją ir gyvūniją, pabuvota  ant 30 m.  apžvalgos bokšto. Jaunuosius skaitytojus savo istorija sužavėjo Gyvolių piliakalnis – ant jo buvo balsu skaitomi padavimai. Skaitymus padavimais apie Luokavos piliakalnį pradėjo bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė ir direktorės pavaduotoja Dalė Taraškevičiūtė. Papilės mstl. K. Narščiaus bibliotekos-filialo specialistė Irena Rimkienė papasakojo padavimų apie Gyvolių piliakalnį, o vyr. specialistė Rima Karalienė – apie Papilės piliakalnius. Savo sukurtus padavimus skaitė stovyklautojai. 


Dvi savaites stovyklautojai ne tik prasmingai leido laisvalaikį, bet ir sužinojo daug įdomaus, svarbaus apie Akmenės kraštą. Projektas tęsiamas toliau.

Papilės mstl. K. Narščiaus bibliotekos-filialo
vyr. specialistė  Rima Karalienė

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą