2017 m. lapkričio 28 d., antradienis

Inovatyvios bibliotekos paslaugos vaikams ir jaunimui

XXI-asis amžius pasižymi neįtikėtinais naujų informacijos ir ryšio technologijų iššūkiais įvairiausiose gyvenimo srityse. Jaunajai Z kartai diena be interneto, be naujų technologijų – prarasta diena. Tačiau prasmingai naudotis ištekliais, kuriuos suteikia ir internetas, ir kitokios naujausios technologijos, reikia laiko, žinių ir kūrybiškumo. Būtent skatinti, ugdyti ir padėti atrasti pastarąjį gebėjimą, tobulinant bibliotekos paslaugas bei naudojant šiuolaikines technologijas, kitas medijas ir naująsias inovatyvias priemones (įvairius konstruktorius, dėliones, piešimą smėliu, skrebinimą ir pan.), siekė Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka įgyvendindama projektą „Inovatyvios bibliotekos paslaugos vaikams“. Pagrindinė rėmėja – Lietuvos kultūros taryba, projektui lėšų skyrė ir rajono savivaldybė. 

Tiek mokyklos, tiek bibliotekos užduotis – ne tik išmokyti vaikus tam tikrų disciplinų, bet ir padėti atrasti būdus, kad besimokant kartu būtų ugdomas vaikų kūrybiškumas, skatinama saviraiška bei bendradarbiavimas, kurie padėtų vaikui geriau pažinti ir suprasti save, prisidėtų prie vaiko vertybių formavimo, pilietiškumo ugdymo. Vykdant kūrybinius procesus ir patrauklias, inovatyvias veiklos formas lavinamas vaikų kūrybiškumas, saviraiška, vaizduotė.

Vyko įvairūs užsiėmimai naudojant naujas technologijas (3D modeliavimas, piešimas 3D pieštukais, kompiuteriu bei planšetėmis), judesio, plastikos lavinimas naudojant žaidimų konsolę su judesio kamera bei interaktyvias grindis, kūrybiškumo, vaizduotės lavinimas naujomis, inovatyviomis priemonėmis: spirografika, skrebinimas (kūrybinis braižymas), lankstymas spalvotomis juostelėmis, konstravimas magnetinėmis kaladėlėmis. Užsiėmimuose aktyviai dalyvavo ne tik projekto partnerių iš Kelmės specialiosios bei Elvyravos pagrindinės mokyklų, bet ir  kitų rajono mokyklų mokiniai. 3D mokymai vyko ne tik Kelmėje, bet ir  Liolių, Žalpių bibliotekose, gruodžio mėnesį įvyks Vaiguvos bibliotekoje, kompiuteriu vaikai piešė Kelmėje, Karklėnuose, Pagryžuvyje, Pašilėnuose, Užventyje, spirografikos, kūrybinio braižymo ir kitokios kūrybinės  valandėlės vyko Kelmėje, Lioliuose, Maironiuose,  Pagryžuvyje, Pašilėnuose, o judesio užsiėmimai – Kelmėje ir Užventyje.

Moksleiviams labai patiko piešti 3D pieštukais – jie pasigamino ženkliukus, kuriuos galima įsisegti į kuprinę ar kepurę, tačiau ypatingai vaikai džiaugėsi didžiausia projekto naujove – interaktyviomis grindimis, nes atlikti įvairias užduotis galima ne tik kojomis, bet ir atsisėdus, atsigulus – interaktyvios grindys valdomos ir rankomis, ir kojomis.

Labai populiarūs buvo kūrybinio skrebinimo (kūrybinio braižymo) ir spirografikos (braižymas su specialia liniuote ir keliais specialiais apskritimais) bei piešimo 3D pieštukais užsiėmimai. Juose noriai dalyvavo ir suaugusieji, o Pašilėnų bibliotekoje buvo surengta didžiulė spirografikos darbų paroda.

Smagu, kad interaktyvūs užsiėmimai sudomino ir Šiaulių logopedinės mokyklos mokinius, kurie autobusu atvažiavo į biblioteką ir čia dalyvavo net keliuose užsiėmimuose.


Nijolės Kančauskienės inf.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą