2018 m. vasario 12 d., pirmadienis

Radviliškiečiams pristatyta knyga be pavadinimo


Radviliškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vasario 9 dieną vyko knygos be pavadinimo pristatymas. Šioje knygoje surinktos ir papasakotos istorijos žmonių, patyrusių artimojo savižudybę. Knygą radviliškiečiams pristatė idėjos autorius – LR Seimo narys Mykolas Majauskas. Jo nuomone, šiuolaikinėje visuomenėje vyrauja savižudybės stigma, tačiau žmonės vis dar nedrįsta apie tai kalbėti. Dėl to ir buvo sumanyta išleisti šią ypač jautraus turinio knygą.
Knygą M. Majauskui parengti padėjo neabejingų žmonių komanda. Socialiniuose tinkluose kreiptasi į nusižudžiusiųjų artimuosius, jie buvo skatinami prabilti. Pats artimojo netektį išgyvenęs Seimo narys domėjosi, kokia pagalba teikiama žmonėms, kai jų artimieji iš gyvenimo pasitraukia savo noru. Aktualia, širdį veriančia tema daugelis vengia ir nedrįsta kalbėti. 
Rengdamas knygą be pavadinimo M. Majauskas pastebėjo, kad žmonės linkę atsiverti, jie suvokia, kad savižudybės problema liečia ir kitus žmones ir kad pasidalijęs savo išgyvenimais pradedi geriau jaustis, dingsta kaltės jausmas. Tačiau, anot M. Majausko, šis „sveikimo“ kelias nėra lengvas. Kai pats Seimo narys ieškojo pagalbos, į jo rankas pakliuvo danų autorės Inger Anneberg knyga „Sielvartas po savižudybės“. Knygoje aprašytos situacijos ir aplinka nelabai būdingos Lietuvai, todėl M. Majauskui kilo mintis surinkti ir užrašyti mūsų tautos žmonių išgyventas istorijas.

Išleisti knygą be pavadinimo reikėjo didelių pastangų. Nelengva buvo prasibrauti ir iki leidyklos durų, nes kai kurios jų tiesiog nesiryžo leisti tokio jautraus turinio knygos. Tačiau vis dėlto surinktos istorijos išvydo dienos šviesą. Knyga be pavadinimo visuose Lietuvos knygynuose buvo graibstoma. Per metus knygos leidimas pakartotas keturis kartus. M. Majauskas domėjosi, kas šią knygą perka. Pasirodo, kad labai didelė dalis susidomėjusių – mūsų jaunimas. Anot Seimo nario, tai ženklas, jog tema aktuali visiems.
Radviliškiečiai taip pat susidomėjo šia knyga, klausinėjo autoriaus detalių, dėkojo jam už atliktą svarbų darbą. Keletą knygų M. Majauskas padovanojo bibliotekai.
Bibliotekos inf. ir nuotr.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą