2018 m. vasario 9 d., penktadienis

Ukrinų bibliotekoje – šviečiamosios veiklos saugesniam internetui


Vasario 6 dieną jau 15-ąjį kartą daugelyje pasaulio šalių minima Saugesnio interneto diena. Mažeikių rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Ukrinų filialas prisijungė prie iniciatyvos. Visą savaitę buvo kalbama apie saugų bendravimą ir naršymą internete, populiarinami informaciniai leidiniai šia tema, rodomi edukaciniai filmai, buvo galima atlikti testus, kurie padeda įvertinti savo saugumą interneto erdvėje. 

Ukriniškiai vaikai dalyvavo bibliotekos organizuotoje popietėje, kalbėjosi apie pagarbų elgesį internete, informacijos saugumą ir dalijimąsi ja elektroninėje erdvėje. Popietėje dalyvavo Mažeikių rajono policijos komisariato pareigūnė Audronė Jurdonaitė-Ostrauskienė. Ji kalbėjo apie internetinėje erdvėje vykstančius pažeidimus: asmens duomenų ir tapatybės vagystes, sukčiavimą, patyčias ir kitas veikas, supažindino su saugaus elgesio elektroninėje erdvėje taisyklėmis. Buvo rodomas edukacinis filmukas apie patyčias. Pareigūnė patarė vaikams, kaip elgtis ir kur ieškoti pagalbos susidūrus su patyčiomis. Popietės pabaigoje vaikai atliko testą, kuris padeda įvertinti savo saugumą interneto erdvėje. Atsisveikindama pareigūnė palinkėjo saugiai elgtis kelyje ir dovanojo po atšvaitą. 


Suaugusieji taip pat gilino žinias jiems skirtoje popietėje „Rūpestingi tėvai“. Mamoms priminta apie mobiliųjų įrenginių saugumą įdiegiant antivirusines programas, vaikų apsaugą nuo žalingo turinio įdiegiant  turinio filtravimo programėles. Plačiau kalbėta apie pavojus viešinant mažamečių vaikų nuotraukas socialiniuose tinkluose. Bibliotekininkė padovanojo mamoms „Vaikų linijos“ sukurtą lankstinuką „Elektroninės patyčios. Kaip padėti vaikui? Rekomendacijos tėvams“.

Kasmetis Saugesnio interneto dienos minėjimas ‒ puiki proga kiekvienam pasikalbėti su savo vaikais apie virtualaus pasaulio galimybes ir grėsmes, apie viešojo bendravimo etiką, elgesį kilus pavojui.



Valdos Muravjovienės inf.
Emilijos Muravjovaitės nuotr.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą