2019 m. kovo 15 d., penktadienis

Protų mūšis „Ar pažįsti savo kraštą?“


Kol dar sodiečių į laukus neišsivedė iš žiemos bundanti gamta, Pakruojo Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos Bardiškių padalinio vyresn. bibliotekininkė Gitana Norgailienė suskubo surengti protų mūšį, skirtą savajam kraštui.
Jame dalyvauti pakvietė koleges, savo bei aplinkinių kaimų žmones. Kovo 8-ąją į Bardiškių kultūros namus suvažiavo komandos iš Grikpėdžių, Ūdekų, Žeimelio, į vieną būrį sutelktos vietos bibliotekininkių. Komandą subūrė ir diržiečiai, bardiškiečiai, steigviliečiai. Kartu jie buvo ne tik tądien. Ir tolimoje praeityje šie kaimai buvo savotiškas vienis. Apie tai byloja senas posakis: „Diržiai, Bardiškiai, Steigviliai, susipynę kaip galvijai“. Proto mūšiui užduotis parengė Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė kraštotyrai Genė Juodytė. Kiekvienai komandai buvo paruošti 2 klausimai, mįslė ir žodžių grandinėlė. Klausimai nebuvo atsitiktiniai, jie vienaip ar kitaip atsiliepė į laiko aktualijas. Vienas jų buvo skirtas Pakruojo krašto vietovardžiams (2019-ieji paskelbti vietovardžių metais), kitas – įžymioms kraštietėms (protų mūšis vyko Tarptautinę moterų solidarumo dieną). Nors užduotys nebuvo lengvos,  komandos jas įveikė. Gražu buvo stebėti, kaip besivaržantieji savo dėmesį sutelkė ne į norą laimėti, bet  kuo daugiau sužinoti. Galbūt, dėl tos priežasties, įveikę visas užduotis, dar iš organizatorių paprašė papildomų klausimų. Atsakę į juos, uždavinėjo klausimus vieni kitiems. Neliko abejingi ir žiūrovai. Komandoms jie pasiūlė „galvas pasukti“, įmenant mįsles.
Paskelbus rezultatus, paaiškėjo, kad laimėjo draugystė. Nominuotos ir apdovanotos buvo visos komandos. Išmintingiausia pripažinta Grikpėdžių (komandoje buvo ir ekskursijų gidė). Nors komandą sudarė vienos moterys, nominacija nebuvo dovana Kovo 8-ajai.  Ji pelnyta už parodytas žinias. Jaunatviškiausia tapo Žeimelio komanda (ją sudarė miestelio gimnazijos moksleiviai), linksmiausia ir išradingiausia – Ūdekų (komandoje buvo ir diplomuotas istorikas), o daugiausia patyrusi – Bardiškių (joje dalyvavo ir dvi senjorės, iš kurių viena – mokslų daktarė).
Renginį tarmiškai papasakotomis sakmėmis apie to krašto vietovardžių atsiradimą praturtino Žeimelio gimnazijos moksleivės: diržietė Greta Korsakaitė ir steigvilietė Meilė Gurgždytė. Visiems patikusią ir iki tol daugumai negirdėtą sakmę apie Diržių bobelius užrašė bardiškietė bibliotekininkė. Steigvilietis, jaunasis kraštotyros entuziastas Aleksas Pašuškevičius parodė savo sukurtą filmuką apie kraštietį, pasaulinio garso imtynininką Karolį Poželą. Diržių, Bardiškių ir Steigvilių kaimo praeitis ir šiandiena, iškilieji žmonės atgijo Gitanos Norgailienės parengtose skaidrėse.
Nors renginys užtruko daugiau nei dvi valandas, niekas neskubėjo namo. Prie kavos ar arbatos puodelio susirinkusieji draugiškai šnekučiavosi, dalijosi įspūdžiais. Gera buvo bendrauti žmonėms, apie meilę savo kraštui kalbantiems ne skambiomis frazėmis, o gražiais darbais.

Genė Juodytė
Pakruojo Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos vyresn. bibliotekininkė kraštotyrai






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą