2019 m. gegužės 2 d., ketvirtadienis

Praūžė ketvirtasis „Pavasarinis knygų kermošius“

Spektaklio „Laimė yra lapė“ premjera.

Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę Radviliškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje vainikavo tradicinis renginys „Pavasarinis knygų kermošius“. Tai – tęstinis projektas. Balandžio 26 d. Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka surengė jau ketvirtąjį. „Pavasarinį knygų kermošių“. Šiemet pirmą kartą jis vyko ne miesto ar rajono erdvėse, o Viešosios bibliotekos skyriuose. Renginio metu Radviliškio viešosios bibliotekos ir visų filialų darbuotojos pristatė daug įdomių veiklų bendruomenei, buvo rodomi vaikų knygų kino seansai, veikė Mažoji knygų mugė, svečiavosi rašytojai, kurie pristatė savo knygas, vyko apskritojo stalo diskusija. Labiausiai dėmesio sulaukė bibliotekos darbuotojų ir bibliotekos bičiulių kartu paruoštas spektaklis „Laimė yra lapė“. Tradicija tapęs renginys kasmet sutraukia vis daugiau bibliotekos lankytojų bei miesto svečių.

„Pavasarinis knygų kermošių“ atidarė Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė, kuri pasidžiaugė, kad tradicija tapęs renginys kasmet vis spalvingesnis. Už kruopštų darbą, ruošiantis šiam renginiui, ir kūrybines idėjas V. Šukaitienė dėkojo filialų darbuotojoms bei visam Viešosios bibliotekos kolektyvui. Taip pat direktorė pasidžiaugė, kad kiekvieną pavasarį yra minima tiek daug dienų, skirtų knygai: Pasaulinė poezijos diena, Pasaulinė vaikų knygos diena, Pasaulinė knygos ir autorinių teisių diena, Bibliotekos darbuotojų diena, Bibliotekininkų apkabinimų diena, Nacionalinės bibliotekos savaitė ir kt.
Po šventės atidarymo vyko spektaklio „Laimė yra lapė“ premjera, kurta pagal E. Daciūtės ir A. Kiudulaitės knygą „Laimė yra lapė“. Spektaklio režisierė – Rasa Atkočiūnienė, scenografijos ir kostiumų dailininkė – Olesia Kablienė, Garso režisierius – Gabrielius Verdingas, vaidino: Bronius Juzukonis, Jolanta Šilinskienė, Audronė Sinušaitė, Daiva Paulauskienė ir Deividas Dargužas.
Bibliotekos darbuotojų ir bibliotekos bičiulių kartu paruoštą nuotaikingą spektaklį „Laimė yra lapė“ stebėjo Radviliškio lopšelio-darželio „Žvaigždutė“ ugdytiniai ir Vaižganto gimnazijos priešmokyklinių grupių vaikai, Viešosios bibliotekos ir filialų darbuotojai bei kiti bibliotekos lankytojai.
„Pavasariniame knygų kermošiuje“ dalyvavo žymus biologas, gamtininkas, fotografas, rašytojas Salemonas Paltanavičius, kuris pristatė savo knygą „Maži ežiuko sapnai“. Autorius pasakojo, kad jis nuo vaikystės labai mylėjo gamtą ir visus gyvūnėlius, todėl ir knygas dažnai rašo apie juos. Vaikų knygų autorius atviravo, kad rašyti vaikams yra labai sunkus darbas ir ypač todėl, kad keičiasi kartos, keičiasi vaikų požiūris į aplinką, pomėgiai, žaidimai. Šis autorius visada geba atrakinti vaikų širdis. Iš viso S. Paltanavičius yra išleidęs 69 knygas.
Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė dėkojo rašytojui S. Paltanavičiui už apsilankymą Viešojoje bibliotekoje ir linkėjo jam kūrybinės sėkmės bei ateityje išleisti dar daug gražių knygų.
Antroji rašytoja, kuri „Pavasariniame knygų kermošiuje“ pristatė savo kūrybą ir savo knygą „Ir vienąkart, Riči“– Daina Opolskaitė. Ji – žinoma knygų paaugliams autorė. Šios rašytojos knyga „Ir vienąkart, Riči“ sulaukė neregėto populiarumo – leidykla „Alma littera“ išleido jau trečiąjį, pakartotinį, jos tiražą. Šis kūrinys iš viso gavo net tris įvertinimus: 2016 m. tapo paauglių ir jaunimo literatūros konkurso nugalėtoju, 2017 m. pelnė Vaikų literatūros premiją, o 2018 metais išrinktas Metų knyga paaugliams. Autorė sakė, kad rašydama šią knygą nesitikėjo, kad sulauks tokio palankaus skaitytojų įvertinimo, tačiau labai džiaugiasi, kad knyga gyvena savo gyvenimą. Autorei dėkojo Viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Vida Marckinkienė.
Po knygų pristatymų „Pavasarinio knygų kermošiaus“ lankytojai buvo kviečiami dalyvauti apskritojo stalo diskusijoje „Literatūriniai portretai“ su Radviliškio Lizdeikos gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja eksperte Laimute Verbickiene, kuri priminė ryškiausius lietuvių rašytojus, kalbėjo apie jų vertingiausius kūrinius. Mokytoja L. Verbickienė ne tik pristatė kitų autorių kūrybą, bet ir skaitė savo kurtas eiles, kurios susijusios su žinomų autorių biografijomis, jų kūriniais, kitais svarbiais įvykiais. Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė V. Šukaitienė dėkojo mokytojai L. Verbickienei už įdomią pamoką-diskusiją ir linkėjo kada nors išleisti poezijos knygą.
Renginio metu veikė įvairios pramogos skaitytojams: Viešosios bibliotekos filialų darbuotojos pristatė įvairias veiklas bendruomenei, Vaikų literatūros skyriaus darbuotojos mažuosius lankytojus ir jų tėvelius kvietė į kino erdvę, kurioje rodė filmus, sukurtus pagal žinomas vaikų knygas. Visą dieną veikė Mažoji knygų mugė. Skaitytojai galėjo įsigyti naujų ir senų knygų.
Viešosios bibliotekos filialai pristatė savo veiklas, kvietė į kūrybines dirbtuves, kurių metu buvo akcentuojamos pagrindinės metų temos – J. Tumo-Vaižganto metai, Žemaičių metai, Vietovardžių metai ir kt.
Grinkiškio seniūnija (Kairėnų, Grinkiškio, Pašušvio filialai) „Pavasariniam knygų kermošiui“ paruošė tradicinių žemaičių valgių, nes šiemet yra minimi Žemaitijos metai. Bibliotekininkės pristatė tradicinius patiekalus ir lankytinas Žemaitijos vietas bei kvietė ragauti kastinį su karštomis bulvėmis, bandeles su lašinukais ir tradicinę šaltą sriubą su kepta silke – „Šmakalą“. Bibliotekininkės iš surinktų žemaitiškų receptų paruošė mažas knygeles, kurias dalijo skaitytojams.
Sidabravo seniūnija (Beinoravos ir Sidabravo filialas), minint rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto metus, kermošiaus lankytojams pristatė popierines skulptūras iš senų, nebetinkamų naudoti knygų. Taip pat pateikė pavyzdžius, kaip kitaip galima knygas prikelti antram gyvenimui, pavyzdžiui, iš jų pasigaminti rėmelius nuotraukai ar kitus kūrinius.
Skėmių seniūnija (Pociūnėlių ir Skėmių filialai) paruošė įvairių užduočių, susijusių su knyga, biblioteka. Renginio metu veikė viktorina „Biblioteka – tai jūs ir mes“, buvo sprendžiami kryžiažodžiai. Mažieji bibliotekos lankytojai labai noriai sprendė užduotis, stengėsi atsakyti ir visus klausimus – ne tik pasitikrinti savo žinias, bet ir sužinoti naujų dalykų.
Radviliškio seniūnija (Aukštelkų, Daugelaičiai, Kutiškių ir Šniūraičių filialai) paruošė rankdarbių menę „Ateik, sužinok, išmok“, kurios lankytojai buvo kviečiami mokytis pynimo iš popieriaus meno – taip buvo stengiamasi įvairius spaudinius prikelti antram gyvenimui. Filialų darbuotojoms talkino bibliotekos bičiulė Liuda Trigarceva.
Šeduvos seniūnija (Pavartyčiai, Šeduva) kvietė į „Žemaitiją“, mokė žemaitiškų tarmiškų žodžių, siekė parodyti, kokia graži yra mūsų kalba. Paruoštos užduotys ir kitos atraktyvios veiklos buvo skirtos Žemaičių metams paminėti.
Pakalniškių seniūnija (Alksniupių, Pakalniškių, Pociūnų, Radondvario filialai) paruošė išskirtinį medį, ant kurio kabojo vokeliai su vietovardžių pavadinimais. Bibliotekininkės kvietė lankytojus iš atskirų raidžių sudėlioti Pakalniškių seniūnijos kaimų pavadinimus. Ši veikla skirta Vietovardžių metams.
Šiaulėnų jungtinė (Šiaulėnų, Šaukoto, Tyrulių, Žeimių filialai) bibliotekininkių grupė kvietė dalyvauti viktorinoje apie vietovardžius, o Žeimių bibliotekininkė paruošė Radviliškio rajono lankytinų vietų nuotraukas bei kvietė atpažinti šias vietas.
Baisogalos seniūnija (Palonų, Vainiūnų, Baisogalos filialai) pristatė interaktyvias knygas. Ši veikla skirta Vietovardžių metams. Pristatomos knygos yra susijusios su Lietuva. Bibliotekininkės sako, kad šios knygos ypač patinka mažesniems skaitytojams.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotraukos



 Gamtininkas, rašytojas Salemonas Paltanavičius pristatė savo knygą „Maži ežiuko sapnai“.

Rašytoja Daina Opolskaitė pristatė knygą paaugliams – „Ir vienąkart, Riči“.

Apskirtojo stalo diskusija „Literatūriniai portretai“ su Radviliškio Lizdeikos gimnazijos lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja eksperte Laimute Verbickiene.

Pakalniškių seniūnija pristatė kūrybinę veiklą, skirtą Vietovardžių metams.

Šiaulėnų jungtinė (Šiaulėnų, Šaukoto, Tyrulių, Žeimių filialai) bibliotekininkių grupė kvietė dalyvauti viktorinoje ir atpažinti Radviliškio rajono lankomiausius objektus.

 Pociūnėlių ir Skėmių filialų darbuotojos bibliotekos lankytojams paruošė įvairių užduočių, susijusių su knyga ir biblioteka.

Pavasarinio knygų kermošiaus metu veikė Mažoji knygų mugė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą