2019 m. birželio 12 d., trečiadienis

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojų viešnagė Akmenės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje


Birželio 5 d. Akmenės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje svečiavosi Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotojų grupė, Informacijos išteklių departamento direktorė, Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkė Jolita Steponaitienė, Vaikų ir jaunimo literatūros departamento direktorė Aldona Augustinaitienė. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas apie biblioteką portale Bernardinai.lt rašė: „Nacionalinė biblioteka savo daugiabriaunėmis veiklomis ir įvykiais tapo labai intensyvia ne tik informacine, bet ir visuomenine, kultūrine erdve.“

J. Steponaitienė supažindino su Tarptautine bibliotekų asociaciją ir institucijų federacijos (IFLA) bibliotekų atstovavimo politika, siekiu parodyti bibliotekų potencialą iššūkių pilname amžiuje. Viena iš to priemonių – Pasaulio bibliotekų žemėlapio (Library Map of the World) kūrimas, kuris didina bibliotekų matomumą, svarbą kiekviename regione, turi įtakos bibliotekų ateičiai, kuri neišvengiamai susijusi su veiklų transformacija, naujų veiklos modelių ir paslaugų visuomenei kūrimu. Bibliotekos tampa svarbia šalių informacinės ir žinių visuomenės infrastruktūros dalimi ir stipriomis partnerėmis, padedančiomis kurti informuotą, pažangią ir saugią visuomenę. LBD pirmininkė pasidalijo mintimis apie bibliotekų galimybes ir potencialą įgyvendinant Jungtinių Tautų patvirtintus Darnaus vystymosi tikslus, apie ateities kultūros išteklius Lietuvos Respublikos bendrajame plane 2030 m. Ir bibliotekininkams turi būti aktualios klimato kaitos, sveikatos, aplinkosaugos, tolerancijos, skurdo mažinimo problemos.
A. Augustinaitienė kalbėjo apie vaikų literatūrą. Padovanojo Viešajai bibliotekai informacinių leidinių. Taip pat susitikime dalyvavo Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos ir jos filialų darbuotojai, gerbiamus svečius ir rajono bibliotekininkus pasveikinti atvyko Akmenės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Tomas Martinaitis.
Visus susirinkusius pasveikinusi Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė, savo pranešimą „Viešoji biblioteka – informacijos ir kultūros skleidėja“ pradėjo romėnų filosofo ir rašytojo Marko Talijaus Cicerono žodžiais „Patirtis yra geriausias mokytojas“. Direktorė pasidalino mintimis apie Viešosios bibliotekos misiją ir viziją, pagrindinius išorinės aplinkos veiksnius, lemiančius pokyčius, bei naujas galimybes, kurias jie atveria, apie Bibliotekos funkciją, kuri atskleidžią Biblioteką, kaip demokratišką, modernią informacijos, kultūros, švietimo įstaigą, užtikrinančią visuomenės poreikius, tenkinantį universalų dokumentų fondą, suteikianti laisvą prieigą prie spaudinių ir elektroninių informacijos šaltinių, nuolat tobulinanti ir plečianti informacines technologijas, bendradarbiaujanti su kitomis institucijomis, kurianti informacinę žinių visuomenę Akmenės krašte. Bendradarbiaudama su valdžios ir visuomeninėmis institucijomis, verslo įmonėmis, žiniasklaida, viešoji biblioteka inicijuoja pozityvius pokyčius visuomenėje ir atskirose bendruomenėse. Direktorė pabrėžė, kad augant gyventojų poreikiui kultūros srityje, plečiantis informacinėms technologijoms, biblioteka šiuolaikinėmis informacinėmis ir komunikacinėmis technologijomis ugdo visuomenės informacinę kultūrą, kuria palankias sąlygas bibliotekos vartotojų informacinių ir švietimo poreikių tenkinimui, vaikų ir jaunimo skaitymo kultūros ugdymui, turiningo užimtumo organizavimui, bibliotekininkų profesionalumo ugdymui.
Dėl vis didėjančio bibliotekos paslaugų spektro bei plečiantis informacijos vartotojų diferenciacijai pagal poreikius, viešoji biblioteka turi užtikrinti tinkamą informacijos prieinamumą, suteikiant lygias galimybes kiekvienam visuomenės nariui naudotis šalies ištekliais.
Z. Sinkevičienė svečiams pristatė 2018 m. naujose patalpose darbą pradėjusią modernią Akmenės rajono savivaldybės viešąją biblioteką: „Įgyvendinus projektą „Pastato Naujojoje Akmenėje, V. Kudirkos g. 9, rekonstravimas – pritaikymas Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos reikmėms“ Akmenės rajono bendruomenė pajuto žymų bibliotekos sąlygų ir teikiamų paslaugų kokybės pagerėjimą.  Įrengta Sistema su integruotu incidentų stebėjimu ir registravimu bei Bibliotekos pastato kitomis saugos sistemomis: RFID HF vieno praėjimo knygų apsaugos sistema, RFID HF personalo darbo vietos, RFID HF savitarnos knygų išdavimo/grąžinimo įrenginys, RFID HF savitarnos išdavimo / grąžinimo įrenginys vaikų erdvėje, integruotas į reguliuojamo aukščio stalą, RFID HF belaidis inventorizavimo prietaisas, sistemos valdymo, monitoringo ir diagnostikos programinė įranga, incidentų stebėjimo ir registravimo sistema, savitarnos įrenginys knygų grąžinimui bibliotekos nedarbo metu, interaktyvus stalas vaikų intelekto ugdymui.
Atnaujinta bibliotekos infrastruktūra ir technologinė įranga sudarė sąlygas gauti geresnės kokybės paslaugas. Įrengta konferencijų salė, kurioje rengiamos įvairios parodos, organizuojami gyventojų susitikimai su rašytojais, bendruomenės susibūrimai, kvalifikacijos kėlimo mokymai ne tik bibliotekų, bet ir kitų įstaigų darbuotojams, dalyvaujama tokiuose projektuose kaip Lietuvoje pirmą kartą organizuojamame „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė visuomenė“, Z. Sinkevičienės parengtuose projektuose – „Internetinės literatūrinės svetainės sukūrimas Viešojoje bibliotekoje“ ir Europos Komisijos komunikacijos kampanijai „ES drauge saugiau“ projekte, „Ona Šimaitė kviečia kalbėtis“, atvirų erdvių veiklos projekte „P (pažink, pramogauk, prisimink)“, bendradarbiaujama Radviliškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos įgyvendinamame projekte „Keliauju su knyga“, Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos projekte „Kur liūdi kryžiai pakėlėm“  ir daugelyje kitų. Sudaryta autorinė licenzinė sutartis su Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešąja biblioteką „Virtualios elektroninio paveldo sistemos (VEPS) plėtra“. Direktorė paminėjo ir apie knygų leidybos veiklą. Jos pačios sukurta ir išleista 15 įvairių žanrų knygų. Viešosios bibliotekos direktorei, Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos narei Z. Sinkevičienei įteikta LR kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko padėka už profesionalų ir kūrybingą vadybinį darbą, aktyvią veiklą diegiant technologines ir socialines naujoves, formuojant šiuolaikišką bibliotekos identitetą, modernizuojant ir įveiklinant biblioteką. Padėką įteikė Akmenės rajono savivaldybės mero pavaduotojas Tomas Martinaitis. Direktorė pasidžiaugė, kad bendradarbiaujant su Akmenės rajono garbės piliečiu, gerbiamu kraštotyrininku, žurnalistu, buvusiu rajoninio laikraščio „Vienybė“ redaktoriumi Leopoldų Rozga,  parengtas virtualus Akmenės krašto enciklopedinis žodynas, kurio administravimas patikėtas Viešajai bibliotekai.
Biblioteka – patikima ir saugi intelektualinių žinių, informacijos, skaitybos ir kultūrinės edukacijos paslaugų davėja, bendradarbiaujanti su visomis krašto švietimo ir kultūros įstaigomis, socialinėmis sferomis ir kitomis nevyriausybinėmis organizacijomis ir prisidedanti prie socialinės atskirties mažinimo – išliko pasiekiama, prieinama, bendraujančia, įvairiapuse ir nuolat veikiančia. Glaudžiai bendradarbiaujama su įvairiomis įstaigomis ir organizacijomis, nevyriausybinėmis organizacijomis ne tik Naujosios Akmenės mieste bet ir visame Akmenės rajone. Viešoji biblioteka ir jos filialai  dalyvauja įvairiuose akcijose, viktorinose: Nacionalinėje viktorinoje, nacionalinio diktanto rašyme, socialiniame projekte „Sidabrinė linija“, akcijoje „Lietuva skaito“, „Vaikų bibliotekėlės“ akcijoje, „Metų knygos rinkimuose“, „Knygų Kalėdose“ ir kt. Viešosios bibliotekos Vegerių kaimo filialo vyr. bibliotekininkas Dainius Sarapinas pelnė Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriaus komisijos simpatijų prizą Tarptautinės vaikų knygos dienos proga.
Direktorė pabrėžė, jog labai didelis dėmesys skiriamas bibliotekų darbuotojų savišvietai, kvalifikacijos kėlimui, kūrybiškumui. Dažnai organizuojami seminarai, mokymai, kursai tokie kaip „Sensoriniai skaitymai: kitoks skaitymas autizmo spektro ir kitų kalbos ir komunikacijos  sutrikimų turintiems vaikams“, „Elektroninės knygos – skaitymas ir kūrimas“, „Bibliotekų paslaugos socialinės atskirties grupėms“, „Biblioterapijos, dailės terapijos taikymas bibliotekose“ ir kt.
Siekdama tapti modernia ir patraukliu bendruomenės informavimo, mokymo ir laisvalaikio centru bei formuoti teisiamą bibliotekos ir bibliotekininko įvaizdį, skatindama vartotojus naudotis bibliotekos teikiamomis paslaugomis Akmenės rajono savivaldybės viešoji biblioteka įgyvendina savo užbrėžtus tikslus ir  uždavinius. Gerina gyventojų kultūrinį gyvenimą, formuoja teigiamą požiūrį į skaitymą, gerina renginių kokybę, prieinamumą bendruomenei, panaudojant bibliotekoje sukauptą universalų dokumentų fondą, informacines technologijas ir kūrybinę veiklą.
Svečiams koncertavo Naujosios Akmenės muzikos mokyklos kanklininkų ansamblis, vadovaujamas mokytojos Loretos Rimkienės.
Viešosios bibliotekos direktorė padėkojo Lietuvos bibliotekininkų draugijos pirmininkei Jolitai  Steponaitienei už vizitą, už padovanotas knygas ir svečiams padovanojo savo išleistą knygą „Rašau Simonui Daukantui“ ir knygų apie Akmenės kraštą.
Lietuvos Nacionalinės bibliotekos darbuotojų kelionė į Akmenės savivaldybės viešąją biblioteką vyko įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos paremtą projektą „Bibliotekų galimybės ir potencialas įgyvendinant darnaus vystymosi tikslu“.


Z. Sinkevičienės inf.
D. Markulienės nuotr.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą