2019 m. liepos 17 d., trečiadienis

Fotografijų parodos „Naujosios Akmenės miestas ir žmonės“pristatymas Akmenės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje



Dalios Markulienės nuotraukoje kraštotyrinės fotografijų parodos dalyviai.
Viešosios bibliotekos dr. E. Meškienės vardo konferencijų salėje vyko fotografo Jono Šaškausko fotografijų parodos „Naujosios Akmenės miestas ir žmonės“, skirtos Naujosios Akmenės miesto 70-mečiui pristatymas.
Viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo-informacijos skyriaus bibliotekininkė Kristina Urniežienė paskaitė ištraukas iš rašytojų kūrinių  apie fotografijų meną.

Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė mintimis pasidalino apie fotografo J. Šaškausko fotografijų parodą, kurioje buvo eksponuojamos nuotraukos: „Leopoldas Petravičius“, „Danguolė Petravičienė“, „Taip buvo statomas geležinkelis“, „Geležinkelio kelio brigadininkas“, „Užsiėmimai sklandymo klube“, „Stasė Niūniavaitė“, „Spektaklis „Atžalynas“, „Cementininkas, darbininkas Algis  Šarkis“, „Sportininkų apdovanojimai“, „Vaikai dainų šventėje“, „Janina Uščinienė“, „Jonas Gintauskas“, „Cementininkai  Tauragėje“, „V. Montvila ir S. Tamulis“ ir t. t. Direktorė pacitavo žurnalisto, Lietuvos fotomenininkų sąjungos nario Apolinaro Juodpusio žodžius apie Joną: „Jonas Šaškauskas su šiais mažais stebuklais (fotoaparatas, filmavimo kamera) susietas daugelį metų. Kas ten metai – ištisi dešimtmečiai. Dirbo, fotografavo, fotografavo ir dirbo. Kai kada ir priekaištų sulaukdavo – „ar tu geležinkelio meistras, ar fotografas?“. Drįsčiau pasakyti – Jonas ne tik geležinkelio meistras, bet ir fotografijos. Jau vien dėl to, kad seniai suprato ir įvertino kino ir fotodokumentikos reikšmę ir svarbą“.
Apie savo gyvenimo kelią, jaunystę, pomėgį fotografijai, brandos metus, visuomeninę veiklą, prisiminimais pasidalino pats fotografas. Fotografija pradėjo domėtis nuo 1949 metų. Pirmasis jo fotoaparatas, kurį įsigijo, buvo pavadinimu „Liubitel“. J. Šaškauskas vadovavo jaunųjų fotografų būreliams Naujosios Akmenės tuometinėse Cementininkų kultūros namuose, Ramučių vidurinėje mokykloje, dirbo su kino juostomis, priklausė Šiaulių kino mėgėjų organizacijai. 1975 m. organizavo Lietuvos kino mėgėjų festivalį.
Parodos pristatymo metu fotografas atsakinėjo į susirinkusiųjų skaitytojų klausimus. Daugelis fotonuotraukų parodoje atrado save, savo draugus, tėvus, pažįstamus.
Jonas Šaškauskas padėkojo Viešosios bibliotekos direktorei už pakvietimą eksponuoti fotografijų parodą. Direktorė Z. Sinkevičienė akcentavo, kad ši paroda yra išskirtinė kraštotyrinė fotografijų paroda, skirta Naujosios Akmenės miesto 70-mečiui paminėti, dėkojo fotografui ir palinkėjo darbų tąsos.
Sveikinimo žodį tarė Naujosios Akmenės trečiojo amžiaus universiteto rektorė Rimana Vapsvienė, renginio dalyviams koncertavo ir nuostabias akimirkas dovanojo Naujosios Akmenės muzikos mokyklos kanklininkų ansamblis „Arpedžio“, vadovaujamas mokytojos Loretos Rimkienės.
Kraštotyrinė fotografijų paroda „Naujosios Akmenės miestas ir žmonės“ bus eksponuojama iki rugsėjo 10 dienos. Maloniai visus kviečiame apsilankyti.

Z. Sinkevičienės inf.
D. Markulienės nuotr.


Naujosios Akmenės muzikos mokyklos kanklininkų ansamblis „Arpedžio“.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą