2019 m. rugsėjo 13 d., penktadienis

STEMCASpace paslauga jau greitai bus atvira visuomenei

2019 m. rugsėjį Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje pradėtas projekto „STEMCASpace (Mokslo, technologijų, inžinerijos, matematikos, kultūros ir meno erdvė)“ kuriamos paslaugos galutinio testavimo, įrangos ir edukacinės programos optimizavimo etapas. Jau visai greitai STEMCASpace laboratorijas ir edukacinę programą galės išbandyti 6–12 klasių moksleiviai, kuriems ši paslauga aktualiausia. Paslauga bus atvirai prieinama ir plačiam visuomenės ratu, visiems, norintiems išbandyti Virtualios realybės (toliau VR) technologijas ir jas panaudoti mokymosi procese.

Statistika rodo, kad Lietuvoje STEM mokslų populiarumas tarp moksleivių vis dar išlieka žemas, nors šių mokslų populiarinimas yra ypač svarbus inovacijų, mokslinių tyrimų, Lietuvos ekonominės erdvės vystymui. Darbo rinkoje jau dabar jaučiamas virtualios realybės (VR) įgūdžių poreikis. Ir jis tik augs, todėl labai svarbu ugdyti visuomenės gebėjimą naudotis VR technologijomis ir parengti žmones greitai prisitaikyti prie VR ateities profesijų.

Tačiau progresą stabdo aukštas Lietuvos apskričių gyventojų skaitmeninės atskirties lygis. Ypač VR srityje. Regione gyvenantys asmenys negali mokytis naudoti VR ir negali mokytis naudodami VR, nes šios technologijos dažniausiai jiems nėra prieinamos dėl aukštos kainos arba susiduria su nepakankama patrauklių laisvai prieinamų neformaliojo STEM švietimo veiklų pasiūla.

Naujojo ŠAVB projekto tikslas – spręsti skaitmeninės, socialinės ir kultūrinės atskirties problemas, populiarinti STEM dalykus, skatinti kūrybiškumą ir kultūrinį pažinimą sukuriant inovatyvią paslaugą – STEMCASpace laboratoriją dviejose bibliotekose (Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka ir Telšių rajono savivaldybės Karolinos  Praniauskaitės viešoji biblioteka) ir edukacinę programą. Paslauga iš esmės prisidėtų prie skaitmeninės atskirties problemos sprendimo ir populiarintų STEM dalykus.

Sukūrus šią paslaugą bibliotekose Šiaulių ir Telšių miestų gyventojai ir svečiai, formaliojo STEM švietimo specialistai turės galimybę naudotis edukacinėmis VR technologijos funkcijomis. Sukurta edukacinė programa bus pritaikoma papildant formalųjį STEM švietimą ir galės būti naudojama abiejų miestų mokytojų. Didinant STEM dalykų populiarumą, palengvinant jų įsisavinimą daugiau jaunuolių rinksis STEM dalykus universitetinėse studijose. Paslaugos vartotojai tobulins savo IRT gebėjimus, jaunimas įgis VR vartojimo patirties ir žinių. Bibliotekos galės vystyti savo tolesnę veiklą naudodamos šią technologiją, skatinti visuomenės IRT raštingumą, kūrybinės raiškos įvairovę. Laboratorijos turi tęstinumo potencialą tolesniems projektams ir veikloms.



Projekto partneriai: VŠĮ „Europos socialinis verslumo ugdymo ir inovatyvių studijų institutas“; UAB „Skaitmeninė rinkodara“; www.vrnaujienos.lt.; VGTU „LinkMenų fabrikas“ Kūrybiškumo ir inovacijų centras.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

T. Pauliuščenkos inf.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą