2019 m. rugsėjo 16 d., pirmadienis

Užvenčio bibliotekos skaitytojas „Skaitymo iššūkyje“ laimėjo dviratį


Skaitydami mes pakeisime pasaulį! Tokiu šūkiu 2019 metų vasarą Lietuvos bibliotekos kvietė savo skaitytojus dalyvauti kasmetiniame programos „Vasara su knyga“ „Skaitymo iššūkyje“, pažinti pasaulį žvelgiant į skaitomų knygų puslapius, ieškoti ir rasti knygų, kurios galbūt pakeistų, praturtintų skaitytojo suvokimą apie pasaulį. „Vasara su knyga“ – Lietuvos apskričių viešųjų bibliotekų organizuojama skaitymo skatinimo programa, kurią remia LR kultūros ministerija. Jos idėja išsivystė 2016 m. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos iniciatyva pradėjus vykdyti skaitymo skatinimo akciją knygų mylėtojams. 2017 m. jėgas suvienijo visos Lietuvos apskričių viešosios bibliotekos ir projektas išsiplėtė po visą šalį.

Rugsėjo 12 d. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos atstovai vyko į Užvenčio biblioteką su svarbia misija – įteikti 2019 m. „Skaitymo iššūkio“ pagrindinio prizo laimėtojui trylikamečiui Emiliui Stulpinui prizą – kuponą dviračiui įsigyti. Moksleivis po burtais vykusios atrankos tapo vieninteliu didžiojo prizo laimėtoju Šiaulių regione. Emilio pasveikinti atvyko ir Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešosios bibliotekos direktorė Rita Grišienė. Ji dėkojo berniuko mamai Irenai už tinkamą sūnaus auklėjimą, nuolatinį skatinimą skaityti ir pagalbą Emiliui renkantis knygas. Direktorė pabrėžė, kad gyvename iššūkių laikais, kai sunkumus išmokstame priimti būtent kaip iššūkius, ir tai yra labai sveikintina. Sudominti vaiką knyga turi tėvai: „Manau, jeigu „Skaitymo iššūkio“ nebūtų, vaikai ir ne tik vaikai skaitytų mažiau. Nes žmones įtraukia patraukliai pateikta akcija, dalyviui malonu rungtyniauti ir kartu atrasti naujas knygas. Dauguma vaikų dabar skaito iš pareigos – liepia mokytojai, tėveliai, siūlo bibliotekininkai, bet yra ir vaikų, kuriems skaitymas yra malonumas. Manau, kad meilė knygoms ateina iš šeimos – jeigu skaito tėvai, seneliai, tai ir vaikas mėgs knygas“.
Emilio auklėtoja Dalia Nekrašienė, apsidžiaugusi savo auklėtinio sėkme, sakė, kad 2018 m. Emilis perskaitė visai nedaug knygų, o šiemet į „Skaitymo iššūkį“ kibo visomis jėgomis. Šitoks laimėjimas tik dar labiau paskatins norą skaityti. Pats moksleivis prisipažino, kad sunkiausiai jam sekėsi skaityti Louiso Sachario knygą „Duobės“, kuri taip pat yra įtraukta ir į mokyklų privalomų perskaityti knygų sąrašus. Šių sąrašų knygas dažniausiai rinkosi „Skaitymo iššūkio“ dalyviai moksleiviai – taip buvo galima nušauti du kiškius: perskaityti knygą, tinkančią iššūkio užduotims, ir išsibraukti dar vieną iš privalomų perskaityti knygų sąrašo.
2019 metų pasiekti rezultatai rodo, kad ši skaitymo skatinimo programa duoda teigiamų rezultatų, nes dalyvių skaičius kasmet ženkliai auga. Šiemet priimti „Skaitymo iššūkį“ nepabijojo net 16 390 dalyvių (beveik du kartus daugiau nei 2018 m.) ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Kipro, Tenerifės ir kitų užsienio šalių, kuriose gyvenantys lietuviai taip pat noriai prisijungė prie iššūkio. Šiuo užsienio lietuviams skirtu kvietimu dalyvauti „Skaitymo iššūkyje“ paminėjome Pasaulio lietuvių metus. Visas šių metų užduotis iki galo įveikė tris kartus daugiau skaitytojų nei praėjusiais metais – 10 339.
Šiais metais norintys įveikti vasaros „Skaitymo iššūkį“ turėjo perskaityti mažiau knygų nei 2018 m. – šiemet užteko penkių knygų. Bet užduotys kėlė intrigą ir prie kai kurių skaitytojams teko pasukti galvą norint išsirinkti tinkamą knygą. Buvo ir tokių dalyvių, kuriuos pagavo skaitymo azartas, ir jie perskaitė gerokai daugiau nei penkias privalomas knygas. Šiemet užduotys buvo tokios: perskaityti lietuvių autoriaus knygą, bibliotekininko rekomenduotą knygą, knygą apie keliones, knygą geltonu viršeliu ir knygą, kurios pavadinimas prasideda pirmąja dalyvio vardo raide. Per tris vasaros mėnesius „Skaitymo iššūkio“ dalyviai iš viso įveikė 74 100 knygų.
Šiaulių regione sulaukėme per 2 000 dalyvių, perskaičiusių daugiau nei 8 000 knygų. Pagal perskaitytų knygų ir visas užduotis įveikusių dalyvių skaičius aktyviausia Šiaulių regione tapo Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka ir jos padaliniai. Nuo Radviliškio nedaug atsiliko ir Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešoji biblioteka su savo padaliniais.
Į „Skaitymo iššūkį“ sėkmingai įsitraukė visų amžiaus grupių skaitytojai – panašus skaičius dalyvavo vaikų, jaunimo ir vyresnio amžiaus žmonių. Skaitomiausių knygų sąraše pirmosios vietos vėl neužleido Rūtos Šepetys knyga „Tarp pilkų debesų“.

Populiariausių knygų dešimtukas
Rūta Šepetys. „Tarp pilkų debesų“
Irena Buivydaitė. „Rožių dvaras“
Astrid Lindgren. „Pepė Ilgakojinė“
Džonatanas Sviftas. „Guliverio kelionės“
Irena Buivydaitė. „Padovanok man savaitgalį“
Dalia Kutraitė. „Nokstančių bananų kvapas“
Rūta Šepetys. „Druska jūrai“
Žiulis Vernas. „Aplink žemę per 80 dienų“
Vytautas Račickas. „Jos vardas Nippė“
Gintarė Adomaitytė. „Vėjų miesto pasakos“

Džiugu, kad į „Skaitymo iššūkį“ žmonės įsijungia visa šeima – skaito vaikai, tėveliai, seneliai, įtraukiami ir artimi draugai. Kasmet beveik geometrine progresija augantis dalyvių skaičius ir teigiami dalyvių atsiliepimai „Vasaros su knyga“ komandą nuteikia optimistiškai ir skatina kitais metais grįžti su nauja jėga, įdomiais prizais ir dar didesniu dalyvių skaičiumi, kuris parodo, kad lietuviai – skaityti mėgstanti ir knygas mylinti tauta.

T. Pauliuščenkos inf.
I. Slonksnytės nuotr.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą