2019 m. gruodžio 2 d., pirmadienis

Leidinio „So meilė žemaitėje“ sutiktuvės Akmenės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje

Iš kairės į dešinę pirmoje eilėje: Z. Dargienė, D. Rudelytė, Z. Sinkevičienė,
R. Zabielienė, A. Daukantaitė, I. Jonuškienė. Antroje eilėje
Plungės „Ryto“ pagrindinės mokyklos mergaičių ansamblis ir Viešosios
bibliotekos  skaitytojų aptarnavimo-informacijos skyriaus bibliotekininkė
projektinei, edukacinei veiklai K. Urniežienė.
Akmenės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje buvo pristatyta knyga žemaičių kalba „So meilė Žemaitėje“. Trisdešimt aštuoni Plungės ir Rietavo krašto kūrėjai knygoje publikuoja savo žemaitiškos kūrybos paveldą: meilę gamtai, žemaičių tarmei, legendoms, dainoms.

Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė mintimis pasidalino apie rašytojo, istoriko, tautos šviesuolio Simono Daukanto kūrybą, jo reikšmę lietuvių kalbai, žemaičių tarmei, prisiminė Šiaulių universiteto docento Juozo Pabrėžos „Monografijos žemaičių kalba ir rašyba“ autoriaus mintis apie žemaičių kalbą, profesorės Viktorijos Daujotytės žodžius apie žemaičių kalbą, paminėjo Viešosios bibliotekos ir jos filialų renginius, skirtus Žemaitijos metams.
Lietuvos Garbės kraštotyrininkas Ignas Valantis pristatė senas, retas knygas iš savo asmeninės knygų kolekcijos, papasakojo  knygų istorijas, apie 1920 metų pirmąjį rašytojos Žemaitės raštų leidimą, 1938 metų „Žemaičių kūrybos almanachą“ ir t.t.
Knygą „So meilė Žemaitėje“ pristatė Plungės literatų klubo „Vingiorykštė“ pirmininkė, poetė Adelė Daukantaitė. Poetė Adelė Daukantaitė  pabrėžė, kad ši knyga – kūrybinio paveldo  lobis, kurioje savo kūrybą publikuoja trisdešimt aštuoni autoriai. Knygos iliustratoriai - Aldona Ruibienė ir Saulius Laurinaitis. Padėkos žodžius Adelė Daukantaitė skyrė profesoriui Juozui Pabrėžai, projekto vadovei, Plungės miesto bibliotekos vyr. bibliotekininkei Ingridai Jonuškienei.
Poetė Adelė Daukantaitė   su didele pagarba skaitė savo kūrybos eilėraščius, skirtus rašytojui Simonui Daukantui, žemaitiškai tarmei, kalbai:  „Sava Žemelė“, „Žodžiui“, „Mana Žemaitija“ ir t.t.
Savo kūrybos eiles skaitė poetės Zita Dargienė, Daiva Rudelytė, koncertavo Plungės „Ryto“ pagrindinės mokyklos mergaičių ansamblis, vadovaujamas mokytojos Romenos Zabielienės, kuris džiugino dainomis visų susirinkusiųjų širdis.
Poetė Adelė Daukantaitė,  projekto vadovė Ingrida Jonuškienė Viešajai bibliotekai padovanojo pristatytą knygą „So meilė Žemaitėje“. Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė padėkojo už knygos pristatymą žemaičių tarme, už padovanotą knygą.
Savo poezijos knygą „Gyventi su saulė“ Viešajai bibliotekai padovanojo poetė Daiva Rudelytė.
Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė įteikė Plungės rajono savivaldybės viešajai bibliotekai  ir Plungės miesto bibliotekai savo knygas „Rašau Simonui Daukantui“ ir „Kūrybos paukštė viršum Tėvynės klonių“.

Viešosios bibliotekos direktorės Z. Sinkevičienės inf.
D. Markulienės nuotr.

Lietuvos Garbės kraštotyrininkas I. Valantis


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą