2020 m. vasario 17 d., pirmadienis

Ona Šimaitė – Vilniaus legenda



Vilniaus universiteto bibliotekos Baltojoje salėje buvo pagerbtas bibliotekininkės, Pasaulio Tautų Teisuolės Onos Šimaitės atminimas, vyko diskusija. Diskusijoje dalyvavo Vilniaus universiteto bibliotekos direktorė Irena Krivienė, Rimantas Stankevičius – knygos apie Oną Šimaitę „Gyvenusi tautos likimo dvasia“ autorius, Lara Lempert – Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos darbuotoja, Aušra Kaziliūnaitė – Lietuvos rašytojų sąjungos viceprezidentė, Faina Kukliansky – Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė, Saulius Repečka – Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vadovas, kuris paskaitė rašytojo, vertėjo Mariaus Buroko mintis apie Oną Šimaitę, ir kiti.

Vilniaus universiteto komunikacijos erdvėje buvo atidengtas Onos Šimaitės portretas, kurio autorius Modestas Saukaitis.
Vilniaus universiteto bibliotekos direktorė Irena Krivienė pakvietė į renginį „Ona Šimaitė – Vilniaus legenda“, skirtą Pasaulio Tautų Teisuolei, Vilniaus universiteto bibliotekos darbuotojai, gelbėjusiai žydus per Antrąjį pasaulinį karą atminti. Ona Šimaitė, dirbdama Vilniaus universiteto bibliotekoje, tapo tikra geto ryšininke, slėpė pabėgėlius, ieškojo slapstymo vietų vaikams, nešė į getą ginklus ir šaudmenis, laiškus, o iš ten nešdavo slėpti žydų kultūros vertybes. Ji kasdien rizikavo savo gyvybe stengdamasi padėti kitiems, buvo suimta ir kankinama, bet išliko tvirta. Ona Šimaitė tapo viena pirmųjų lietuvių, apdovanotų Pasaulio Tautų Teisuolio vardu (1966 m.). Knygos „Epistolofilija: užrašytas Onos Šimaitės gyvenimas“  autorė, Kanados lietuvė, rašytoja Julija Šukys rašė: „turbūt nėra kitos moters, kuri būtų taip plačiai žinoma pasaulyje, ir įvairiomis kalbomis išleistų knygų, enciklopedijų, vadovėlių, kaip Ona Šimaitė“. 
Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė padovanojo užrašų knygas diskusijos dalyviams, kuriose buvo įrašas „Akmeniškė, bibliotekininkė Ona Šimaitė – Pasaulio Tautų Teisuolė“, ir pakvietė apsilankyti Akmenės rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje ir Akmenės miesto Onos Šimaitės bibliotekoje vykstančiuose renginiuose, konferencijose. Malonu buvo bendrauti ir mintimis pasidalyti su diskusijos dalyviais ir Kazio Šimo vaikaite Ryte Šimaite.

Zita Sinkevičienė
Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė
Almos Barboros Juciuvienės nuotr.

Viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė su Kazio Šimo vaikaite Ryte Šimaite
Onos Šimaitės portretas (aut. Modestas Saukaitis)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą