2023 m. gruodžio 8 d., penktadienis

Baigiamasis projekto „Visi po viena saule“ renginys

Gruodžio 7 d. Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Saulės“ filiale (K. Korsako g. 10) įvyko Lietuvos kultūros tarybos ir Šiaulių miesto savivaldybės finansuoto projekto „Visi po viena saule“ baigiamasis renginys „Draugystė tiesia tiltus“. Renginio metu buvo pristatytos projekto veiklos, rezultatai, pasidalinta dalyvių įspūdžiais ir patirtimi. Renginyje dalyvavo projekto dalyviai mokiniai ir mokytojai iš Šiaulių, Joniškio ir Mažeikių mokymosi įstaigų, partneriai, rėmėjai.

Renginio metu sveikinimo žodį tarė Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Irena Žilinskienė, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistas Andrius Kvedaras. „Išeidami šiandien iš bibliotekos, išsinešite faktą, kad draugystė daro stebuklus“, – kalbėjo direktorė I. Žilinskienė. A. Kvedaras padėkojo bibliotekai Šiaulių savivaldybės vardu ir pasidžiaugė bibliotekos įgyvendinamomis idėjomis: „Tai yra vienas iš pavyzdžių, kaip mes galime prisidėti prie ukrainiečių bendruomenės integracijos į mūsų miestą, kultūrinių, socialinių ryšių stiprinimo.“ Projekto reikšmingumu ukrainiečių bendruomenei ir įgyvendintomis veiklomis bei sklandžiu bendradarbiavimu pasidžiaugė ir projekto partnerio Ukrainiečių integracijos centro „Malva“ koordinatorė Žana Tolstikova. Ji susirinkusiuosius paskatino pabandyti parašyti sau laišką, ypač kai aplanko blogos emocijos: „Parašykite ir suplėšykite, parašykite ir vėl suplėšykite, nes laiškai perduoda emociją – ir džiaugsmą, ir skausmą“. Renginyje Šiaulių Rotary klubo „Harmonija“ atstovė Giedrė Brazlauskaitė „Malvai“ padovanojo 40 bibliotekos skaitytojų bilietų (20 suaugusiesiems ir 20 vaikams), kurie atiteks Šiaulių mieste gyvenantiems ukrainiečiams. Pasidžiaugta, kad prie projekto sėkmės prisidėjo ir Ukrainos ambasada Lietuvoje, bibliotekos knygų fondą papildžiusi 16 skirtingų pavadinimų 29 vienetais knygų ukrainiečių kalba. Mažeikių turizmo ir verslo informacijos centro direktorė Jolanta Gintalienė kalbėjo, kad apie bibliotekos projekto įgyvendintas veiklas bus pasidalinta Mažeikių krašte.

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos „Šaltinėlio“ filialo vedėja ir projekto vadovė Rita Božienė pasidžiaugė sėkmingai įvykdytomis projekto veiklomis: vykusiomis kūrybinio rašymo dirbtuvėmis su rašytoja Ugne Zarambaite ir edukatore Žana Tolstikova, muzikiniais susitikimais su atlikėja, grupės „Kitava“ vokaliste Rasa Stoškuviene ir ukrainiečių artiste ir dainininke Olena Lastivka, kitomis kūrybinėmis veiklomis. Skatinant vaikų kūrybiškumą ir bendravimą, mokiniai (lietuviai ir ukrainiečiai) iš Šiaulių, Joniškio ir Mažeikių mokymosi įstaigų buvo kviečiami rašyti laiškus vieni kitiems ir taip užmegzti naujas draugystes, susirasti susirašinėjimo draugų. Mokinių laiškai, projekto veiklų nuotraukos dailininkės Dalios Brazlauskienės rankose pavirto į koliažų parodą ir 2024 metų kalendorių. Kurdama kompozicijas, autorė tarsi žaidžia su projekto prasme, meninėmis laiškų žinutėmis ir, aktualizuodama nūdienos temą, provokuoja dialogą su žiūrovu. Renginyje dalyviai dar kartą peržiūrėjo fotomenininko Tomo Andrijausko ir Šiaulių menų mokyklos vaikų ir jaunimo teatro studijos „Kompanija šauni“ (vad. Dalia ir Virginijus Dargiai) sukurtus filmukus „Rašyti laiškus smagu“, kurie paskelbti bibliotekos svetainėje www.smsvb.lt. Renginio metu rodytas buvusios bibliotekos savanorės ukrainietės Anos Kidalovos pranešimas apie tai, kaip jai kūrybiškumas ir jos hobis piešti padėjo savanoriauti bibliotekoje.

Galimybe dalyvauti projekte „Visi po viena saule“ ir matyti mokinių kūrybinės veiklos rezultatus – kalendorius ir parodą – pasidžiaugė Šiaulių, Joniškio ir Mažeikių mokymosi įstaigų mokytojos. Pasak mokytojų, mokiniai įgijo naujos patirties ir susirašinėdami laiškais susirado naujų draugų iš kitų miestų. Renginio metu visiems dalyviams buvo įteiktos padėkos ir dovanėlės – 2024 m. kalendoriai.

Muzikinę nuotaiką kūrė, renginio dalyviams ukrainietiškas dainas dovanojo ir savo charizma bei energija žavėjo ukrainiečių atlikėja Olena Lastivka.

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos inf. ir nuotr.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą