2024 m. kovo 4 d., pirmadienis

Autorystės labirintas

Ar esi tikras, kad neteisėtai nepasisavinai svetimos intelektinės nuosavybės? O galbūt, pats to nežinodamas, tapai tokios vagystės auka? Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka kviečia prisiminti posakį, kad nemokamas paprastai būna tik sūris pelėkautuose.

Internete rastus tekstus, muziką, filmus, vaizdus ir t. t. dažniausiai vertiname kaip nemokamą medžiagą ir parsisiunčiame / naudojame ją savo reikmėms net nesusimąstydami, ar elgiamės legaliai, ar vieną dieną nesulauksime skaudžių pasekmių. Visa tai, ką randame internete, kas nors kūrė, dėjo pastangas ir eikvojo savo laiką. Tai kieno nors kūrinys. Juk neapsidžiaugtumėte, jei Jūsų intelektinė nuosavybė, sukurtas produktas būtų pasisavintas be Jūsų žinios, modifikuotas ir panaudotas, pavyzdžiui, kitam kūriniui.

Autorių teisių subtilybės žmogui, neįsigilinusiam į šią temą, gali susukti galvą. Be tinkamo vedlio kai kuriems tai gali tapti ilgu klaidžiojimu labirinte, ieškant tiesos, kas gali būti naudojama laisvai, o ką saugo Autorių ir gretutinių teisių įstatymas.

ŠAVB siekia žaismingai išsklaidyti visus Jums kylančius neaiškumus ir klausimus apie autorines teises, kviečia apsilankyti bibliotekoje ir susipažinti su pagrindinėmis autorių teisių apsaugos taisyklėmis. Nuo vasario 12 d. ŠAVB II aukšto fojė lankytojai jau gali rasti interaktyvų edukacinį stendą „Autorystės labirintas“, skirtą supažindinti bibliotekos lankytojus su etiško ir legalaus turinio naudojimo principais ir pavyzdžiais, ugdyti pagarbą kūrybai ir autorystei. Stende pateiktos situacijos kels smalsumą, intriguos, vers abejoti ir pamąstyti.

Išmėginti „Autorystės labirintą“ galima savarankiškai. O norintiems padiskutuoti, išbandyti savo jėgas komandiniame žaidime rekomenduojame registruotis į edukacinį užsiėmimą, kuriame kartu kursime, dalinsimės, saugosime ir netgi draugiškai šiek tiek nusikalsime, kad suprastume, kaip jaučiasi autoriai, ir taptume atsakingesni piliečiai. Registracija vyksta el. paštu paulius.andruskevicius@savb.lt arba telefonu (8 41) 37 17 27.

„Autorystės labirintą“ Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešojoje bibliotekoje rasite tik iki kovo 17 dienos. Vėliau jis keliaus į Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešąją biblioteką. Po to aplankys Plungės ir Akmenės rajonų savivaldybių viešąsias bibliotekas.

Projekto partneriai: Telšių rajono savivaldybės Karolinos Praniauskaitės viešoji biblioteka, Plungės rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Akmenės rajono savivaldybės viešoji biblioteka, Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešoji biblioteka, Kelmės rajono savivaldybės Žemaitės viešoji biblioteka.

Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šiaulių miesto savivaldybė. 



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą