2024 m. balandžio 2 d., antradienis

Kalbėta, perkalbėta ir dar neiškalbėta

Žodžiai turi daug didesnę galią nei bet koks veiksmas. Daug ištartų žodžių sudaro kalbą, kuri yra svarbi kiekvienam žmogui. Šeduvoje gyvenantys žmonės kalba rytų aukštaičių panevėžiškių patarme, kurią dažniausiai vadiname „šeduvių“. Ši tarmė renginio metu skambėjo Šeduvos bibliotekoje prisimenant Šeduvos Babą – Lietuvos šviesuolę, kraštotyrininkę Emiliją Brajinskienę. Ji tarmiškai kalbėjo išmintingai ir taikliai. Dainomis ir širdimi buvo atsidavusi gimtajam kraštui ir Lietuvai.

Daugiau nei keturis dešimtmečius E. Brajinskienė rinko tautosaką: surinko apie 1 000 Šeduvos krašto dainų. Jos išleistos kompaktinėmis plokštelėmis, įrašytos Lietuvos radijuje, televizijoje, Lietuvos liaudies kultūros centre. Taip pat ji užrašinėjo papročius, įvairiausius pasakojimus, padavimus, dainas, tradicijas, posakius.

Šeduvos bibliotekoje skambėjo knygoje „Tetirvins subilda“ surinkta Šeduvos krašto tautosaka.

Lopšinę dukrai dainavo Ema Ganienė. Smulkiosios tautosakos perlais pasidalino Šeduvos gimnazijos 4 klasės mokiniai su mokytoja Aušra Poškiene.

Bibliotekininkės Alminos Šereivienės ir mokytojų Virginos Krugelienės, Jadvygos Dzimidaitės parengti Alksniupių pagrindinės mokyklos penktokai sukosi linksmuose šokių ir žaidimų rateliuose.

Apie bendrą veiklą ir projektus nuoširdžiai papasakojo dėstytoja Roma Vaičiulienė.

Po E. Brajinskienės  etnografiniam ansambliui „Šeduvė“ vadovavusi Danutė Briedienė pasidalino šiltais prisiminimais ir sudainavo keletą dainų, papasakojo istorijų.

Pasidalinta anūkės Eglės pasakojimu apie Babą, kokią vaikystę ji kūrė savo anūkams, kaip švęsdavo šventes ir nuo mažų dienų skiepytą meilę savo kraštui bei tradicijoms.

Visi renginio dalyviai buvo pavaišinti krėngeliu, kurį iškepė E. Brajinskienės dukra Rita Grinienė. Krėngelis – tai senovinis pyragas, kepamas ypatingomis progomis. Be jo Šeduvos Baba niekur į svečius nevažiuodavo.

Tikimės, kad E. Brajinskienės surinkta lietuvių liaudies išmintis bus skaitoma ir klausoma mūsų vaikų ir anūkų.

 

Viešosios bibliotekos inf.

Alminos Šereivienės nuotr.






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą