2014 m. rugsėjo 25 d., ketvirtadienis

Europos kalbų diena bibliotekoje „Mes europiečiai“

Rugsėjo 26-oji – Europos kalbų diena. Lietuvoje Europos kalbų diena švenčiama nuo įstojimo į Europos Sąjungą. Europos kalbų dienos tikslai yra keli: visų pirma parodyti visuomenei, kaip svarbu mokytis kalbų, taip pat raginti daugiau išmanyti bei vertinti visas kalbas, ypač regionų ir tautinių mažumų.
Šia proga šeštadienio popietę į Kelmės Žemaitės viešosios bibliotekos vaikų skaityklą rinkosi aktyvūs jaunieji skaitytojai. Moksleiviai Kamilė ir Fausta Bankovskaitės bei Nedas Kubilius pateikė informaciją apie Europos kalbų įvairovę, o vėliau uždavė klausimus, į kuriuos dalyviai sėkmingai atsakė. Vyko smagus ir energingas žaidimas, kas greičiausiai suras ir parodys žemėlapyje penkias didžiausias Europos šalis. Vaikai turėjo atspėti, kokia kalba kalbama Danijoje, Vokietijoje, Kroatijoje, Maltoje ir kitose šalyse. Paklausti, kokia gražiausia kalba, dauguma vaikų atsakė, kad jiems gražiausios yra lietuvių ir anglų kalbos. Popietė  buvo įdomi, jos dalyviai puikiai nusiteikę, vyravo jauki atmosfera, ant stalo garavo karštas šokoladas, todėl laikas prabėgo nepastebimai. Kalbų mokėjimas ir knygų skaitymas – neatsiejami dalykai, todėl Europos kalbų dienos proga buvo parengta literatūros paroda „Mes Europiečiai“. Šios parodos pažintinį plakatą nupiešė patys vaikai. Jaunieji bibliotekos lankytojai turėjo galimybę susipažinti su eurais, juos „pačiupinėti“ ir palyginti su litais...
Baigiantis popietei vieningai nuspręsta, kad mokėti ne vieną kalbą – turtas, kurį sunku įvertinti pinigais. Kai atsivėrė sienos tarp valstybių, kai galima laisvai informacinių technologijų pagalba bendrauti su žmonėmis iš kitų šalių, patiems lankytis svečiose šalyse, užsienio kalbų mokėjimas tapo kasdiene būtinybe.

Danguolė Garnienė,
vyriausioji bibliotekininkė







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą