2014 m. lapkričio 24 d., pirmadienis

Šiaurės šalių bibliotekų savaitės aidai

Joniškio Jono Avyžiaus viešoji biblioteka 10-tąjį kartą dalyvavo tarptautiniame projekte „Šiaurės šalių bibliotekų savaitė“ lapkričio 10 – 16 dienomis. Šių metų savaitės tema – „Troliai Šiaurėje“. Savaitės renginiai skatino ir mažus, ir didelius domėtis  Šiaurės šalių literatūros lobiais, mitologija, pasinerti į magišką knygų pasaulį, skleisti skaitymo balsu tradiciją.
Savaitė prasidėjo lapkričio 10 d. 10 val. Vaikų literatūros skyriuje Šviesos ir žodžio švente. Šventės dalyviai – „Saulės“ pagrindinės mokyklos 3C klasės mokiniai žvakių šviesoje klausėsi bibliotekininkės Staselės skaitomo teksto iš Tuvės Jansson knygos „Tėtis ir jūra“. Tas pats tekstas tuo pačiu metu buvo skaitomas ir visose kitose šiame projekte dalyvaujančiose Lietuvos ir Šiaurės šalių bibliotekose. Vėliau bibliotekininkė Dovilė trečiokams rodė  skaidres ir pasakojo apie trolius, atkeliavusius iš skandinavų mitologijos ir įsitvirtinusius šiuolaikinėje kino industrijoje.
Lapkričio 11 d. į biblioteką sugužėjo didžiulis būrys vaikų susitikti su režisiere ir aktore Agne Sunklodaite. Aktorė paruošė vaikams programą pagal T. Jansson knygą „Burtininko skrybėlė“. Agnė ir vaikai skaitė, žaidė ir vaidino scenas iš minėtos knygos. Biblioteka virto tikra teatro scena, o vaikai – aktoriais: jiems teko įdėmiai klausytis aktorės skaitomo teksto, sekti kiekvieną judesį, įkūnyti muminukus ir jų draugus. Visi žiūrovai buvo įtraukti į veiksmą – valanda prabėgo kaip akimirka.
Linkaičių filialas Šiaurės šalių bibliotekų savaitėje dalyvavo aštuntąjį kartą.  Suaugusiems skaitytojams buvo surengta popietė „Muminukai patinka visiems“ suomių kūrėjos Tuvės Jansson šimtmečiui paminėti. 18 valandą bibliotekoje buvo užgesinta šviesa ir užžiebtos žvakės. Jų šviesoje bibliotekininkė perskaitė ištrauką apie didžiulį grėsmingos išvaizdos trolį iš švedų rašytojo  Stefano Spjuto romano „Stallo“. Jauniesiems skaitytojams buvo surengta popietė pagal Tuvės Jansson kūrybą „Surask mane“. Vaikai atsakinėjo į klausimus, komentavo knygų iliustracijas, kai kurių atsakymų ieškojo internete. Pačios jauniausios renginio dalyvės nupiešė savo įsivaizduojamus muminukus. Bibliotekoje veikė Šiaurės šalių rašytojų kūrybos paroda „Nerūpestingos vaikystės dienos“.
Lapkričio 10-ąją  Plikiškių bibliotekos mažieji skaitytojai dalyvavo skaitymų balsu rytmetyje „Auštant“. Vaikai apžiūrėjo Trolių Mumių slėnio žemėlapį, ieškojo raktinių žodžių skaitomose ištraukose, sužinojo, kokia švyturio paskirtis, bandė atspėti, ar yra Lietuvoje švyturių  ir kiek.  Lapkričio 14-ąją bibliotekininkė jaunuosius bibliotekos skaitytojus pakvietė į kūrybinę valandėlę „Trolio pėdsakas“.
Šviesos ir žodžio šventė vyko ir Skaistgirio bibliotekoje. Čia lankėsi Skaistgirio gimnazijos trečiokai ir mokytoja Orenta Ramukevičienė. Geso šviesos, žvakučių liepsnelės nušvietė susirinkusiųjų veidus, buvo skaitoma ištrauka iš T. Jansson knygos „Stebuklinga žiema“.Vaikų rašytojos ir iliustruotojos T. Jansson sugalvotos mažos būtybės atgijo animaciniuose filmukuose. Susirinkusieji žiūrėjo vieną iš jų – „Negyvenama sala“. Vaikai pabandė  iš plastilino nulipdyti savo trolį. Mokiniams palinkėta aplankyti Suomijoje, prie Naantali miestelio po atviru dangumi esantį „Trolių Mumių pasaulį“. Šventės dalyviai apdovanoti spalvinimo knygelėmis ir skirtukais.
Šiaurės šalių bibliotekų savaitė Kepalių bibliotekoje  prasidėjo Šviesos ir žodžio švente vaikams. Lapkričio 13-osios vakarą į biblioteką susirinko suaugusieji. Jiems buvo parodytos skaidrės apie Šiaurės šalių mitines būtybes. Susirinkusieji buvo supažindinti su Stefan’o Spjut’o romanu „Stallo“, kurio ištraukas visi paeiliui skaitė. O prie arbatos puodelio skaitytojai turėjo progos pareikšti savo nuomonę apie šiuolaikinę literatūrą, fantastinius siaubo romanus bei filmus. Išsivystė gyva diskusija. Renginys baigėsi žaisminga viktorina iš Šiaurės šalių istorijos, geografijos, papročių. Giliausias žinias pademonstravę renginio dalyviai pelnė  nedidelius prizus.
Žagarės bibliotekoje lapkričio 11-ąją  svečiavosi Kražiuose gyvenanti menininkė Ilona Bumblauskienė – poetė, žurnaliukų vaikams „Kutis“ ir „Nykštukas“ vyriausioji redaktorė. Kūrėja deklamavo savos eiles, nuoširdžiai ir šiltai bendravo su vaikais, įtraukdama juos į knygelės atsiradimo istorijos vaidinimą. Vaikai vaidino patys, įsitikindami, koks nelengvas yra knygos atsiradimo kelias. Susitikimo dalyviai  turėjo galimybę pamatyti autorės menines fotografijas „Vandens paveikslai“, „Medžių abėcėlė“, „Ledo laiškai“ ir „Balutės“, kurios paliko didžiulį įspūdį ne vienam. Renginio metu padėkos raštais už meilę knygai apdovanoti geriausi bibliotekos skaitytojai vaikai. Jiems padėkos raštus įteikė I. Bumblauskienė, kartu padovanodama kiekvienam po savos kūrybos poezijos knygelę ir skirtuką knygai.
Šviesos ir žodžio šventėje taip pat dalyvavo ir renginius organizavo Bariūnų, Maldenių, Stungių, Rudiškių filialai.

Dovilė Kurlienė

Skaitymas-žaidimas „Burtininko skrybėlė“ su aktore Agne Sunklodaite

„Saulės“ pagrindinės mokyklos 4 C klasės mokiniai su aktore Agne Sunklodaite ir kompozitoriumi Deividu Gnedinu


Renginio akimirka Skaistgirio filiale 


Skaitymai temstant Linkaičių filiale

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą