2015 m. birželio 8 d., pirmadienis

Biblioterapija ir Kuršėnų Vytauto Vitkausko biblioteka

      Saulėtą birželio ketvirtosios dienos rytą Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos darbuotojos svečiavosi VšĮ „Dienos centre sutrikusio intelekto asmenims“. Susitikimo tikslas – biblioterapija, pasitelkiant lietuvių pasakojamąją tautosaką. Popietė skirta Etnografinių regionų metams paminėti.
      Centro ugdytiniai klausėsi Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekos vedėjos, kitaip skaitančios pasakojimus: „Kaip ponas dieną ilgino“, „Ponaitis ir gudri kaimynė“. Kūriniai buvo parinkti iš lietuvių tautosakos literatūros kūrinių — „Atbėga elnias devynragis“, „Lietuvių tautosaka“. Skaitymo paįvairinimui buvo naudotas aliuminis puodelis vietoj mikrofono tai besiklausantiems sukėlę nuostabą ir susidomėjimą. Šiais biblioterapijos metodais stengtasi sudominti auditoriją lietuvių tautosakos lobiais.
    Kartais žmogus liūdėdamas ar sielvartaudamas net nesusimąsto, kodėl eina į biblioteką ir ieško knygos, kuri jam padėtų užsimiršti, arba atvirkščiai, kuri papasakotų jo istoriją ir padėtų rasti atsakymus į jį kamuojančius klausimus. Todėl Kuršėnų Vytauto Vitkausko bibliotekoje planuojama ypatingą dėmesį skirti biblioterapijos populiarinimui. Bibliotekoje bus skirta vieta knygoms, atspindinčioms ypatingą skaitytojų dvasinę būseną — susirgus, praradus artimą žmogų, patekus į sudėtingas gyvenimo situacijas.
     Biblioterapija yra glaudžiai siejama su menų terapija, todėl popietės pabaigoje su dalyviais atsisveikinta lietuvių liaudies daina „Oi ant kalno“ iš Vytauto V. Landsbergio kompaktinio disko „Trylika brolių“.

Joneta Filinskė,
Šiaulių rajono Kuršėnų savivaldybės Vytauto Vitkausko
viešosios bibliotekos vedėja





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą