2015 m. spalio 6 d., antradienis

Kakė Makė, Ferdinandas, Pū ir kiti Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje

„Kai gavau pirmąjį teigiamą įvertinimą iš aplinkinių, supratau, kad noriu kurti knygas ir jas pati iliustruoti. Sužinojusi, kad „Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas“ išrinkta geriausia metų knyga mažiesiems skaitytojams, supratau, kad tikrai galiu rašyti“,- taip yra sakiusi dailininkė ir knygų vaikams autorė Lina Žutautė, kuri rugsėjo 29 dieną lankėsi Kelmės Žemaitės viešojoje bibliotekoje ir susitiko su gausiais Kakės Makės  gerbėjais. 
Studijuodama dailę Lina niekada negalvojo  apie iliustratorės darbą, todėl  dirbo dizainere, bet tik pradėjusi iliustruoti knygas (pirmoji Linos iliustruota knyga – Gendručio Morkūno „Grįžimo istorija“) suprato, kad tai – jos pašaukimas.
Dailininkė papasakojo vaikams apie tai, kaip pradėjo piešti, kaip atsirado noras studijuoti dailę, apie vaikystės mėgstamiausią knygą – Vytautės Žilinskaitės „Kelionę į Tandadriką“ ir, žinoma, apie nenuoramos Kakės Makės atsiradimą, kurią  sugalvojo sūnus Karolis. Apie ją rašytoja  sukūrė  begalę istorijų – kas vakarą po pasaką – toks buvo šūkis. Ko tik Kakė Makė nedarė?! Ir su milžinu kariavo, ir į kosmosą skrido, ir pyragus kepė, ir su pabaisomis draugavo. Kakė Makė tokia mergaitė, apie kurią įdomu klausytis ne tik mergaitėms, bet ir berniukams. Istorijos pasirodė netikėtos  ir įdomios, todėl Lina jas užrašė, o vėliau  sudėliojo į knygas. Konkretaus prototipo Kakė Makė neturi, tik languotos kelnės visai tokios pat, kokias dailininkė  turėjo  vaikystėje.
Knygeles apie Kakę Makę rašytoja vadina paveikslėlių knygomis. Susitikimo metu  dailininkė pristatė ir kitokią knygą – „Ferdinandas ir Pū“, kurioje jau nemažai teksto. Benamiai katinas Ferdinandas ir šuniukas Pū susitikę šiukšlyne, nusprendžia  ieškoti namų ir patiria daug nuotykių. Šios knygos pagrindinė mintis – draugystė, bendravimas, šių gražių jausmų puoselėjimas.
Baigiantis susitikimui vaikai bandė eiliuoti, kurti savo keistus žodžius (švabar, kvabar, tinki linki ir pan.), uždavė dailininkei klausimų ir, žinoma, gavo autografą, o rašytoja vaikams palinkėjo būtinai skaityti knygas, kad lavėtų fantazija ir turėti nors vieną tikrą draugą, kuris būtų brangesnis net už išmanųjį telefoną ar kompiuterį.
Susitikimą rėmė Lietuvos kultūros taryba.

Nijolė Kančauskienė,
Kelmės rajono Žemaitės viešosios bibliotekos

Vyriausioji metodininkė

                                             


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą