2015 m. gruodžio 30 d., trečiadienis

Vertinga dovana Gilvyčių bibliotekai

2015-ieji metai Gilvyčių bibliotekai buvo sėkmingi. Į biblioteką iš Jungtinių Amerikos valstijų „atkeliavo” 26 tomai ,,Visuotinės lietuvių Enciklopedijos”.
„Visuotinę lietuvių enciklopediją” Gilvyčių bibliotekai dovanojo Eugenijaus Algimanto Bartkaus žmona Danguolė Bartkus ir jų dukra Danguolė. Kai kurios knygos buvo dar neišpakuotos.
Eugenijus Algimantas Bartkus – JAV lietuvių visuomenės veikėjas, statybos inžinierius.
Eugenijaus Algimanto Bartkaus proseneliai, kiek žinoma, gyveno Gilvyčių kaime.
Eugenijus Algimantas Bartkus gimė 1925 m. balandžio 4 d. Zubiškėse, Trakų apskrityje. Mirė 2011 m. kovo 6 d. Čikagoje (JAV).
Eugenijus Bartkus augo pasiturinčių lietuvių šeimoje. 1942–1943 m. studijavo Vytauto Didžiojo universiteto Statybos fakultete. 1944 metais su šeima pasitraukė į Vokietiją. 1949 persikėlė į JAV. 1950 baigė Ilinojaus technologijos institutą Čikagoje. 1955 m. – statybos inžinerijos magistras. 1962–1995 inžinerijos bendrovės „Bartkus and Associates” Čikagoje įkūrėjas ir prezidentas. Eugenijus Algimantas Bartkus buvo labai aktyvus JAV lietuvių bendruomenės narys: 1949 metais įstojo į Amerikos lietuvių tautinę sąjungą; 1958–1961 m. buvo Amerikos lietuvių tautinės sąjungos pirmininkas; nuo 1959 m. jos atstovas Amerikos lietuvių taryboje, sąjungos garbės narys ir valdybos vicepirmininkas; 1968–1971 m. – Amerikos lietuvių tarybos pirmininkas; 1980–1992 m. – Lietuvos tautinio sąjūdžio pirmininkas, vėliau pavaduotojas.
E. Bartkus organizavo Lietuvos tautininkų atvykimą į ALT konferencijas Amerikoje, pats dažnai su žmona Danguole, dukra Viva ir sūnumi Dariumi viešėdavo savo gimtinėje per dainų ar kitas šventes bei renginius, dalyvaudavo Lietuvių tautininkų sąjungos suvažiavimuose, vykdė ar prižiūrėjo įvairius kultūros ir švietimo projektus tėvynėje, rūpinosi naujausių laikų Lietuvos istorijai skirtų knygų leidyba.
Lietuvos valstybė už veiklą išeivijoje ir paramos organizavimą Lietuvai Eugenijų Bartkų yra apdovanojusi Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino ordino Komandoro kryžium.
Gilvyčių bibliotekoje įrengta atskira lentyna, kurioje – Eugenijaus Algimanto Bartkaus dovanotos knygos, trumpa informacija apie mecenatą bei jo portretas.

Naudoti šaltiniai: http://www.delfi.lt/news/daily/emigrants/amerikoje-mire-garsus-iseivis.d?id=42896573; Visuotinė lietuvių enciklopedija (t. 2, 2002).

Ona Juškėnienė
Gilvyčių filialo vyresnioji bibliotekininkė


                                                   





                                                

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą