2017 m. sausio 19 d., ketvirtadienis

Tautinio kostiumo spalvos

Sausio 17 dieną į Alksniupių biblioteką sugūžėjo būrelis pagrindinės mokyklos mokinių – vyko popietė „Tautinio kostiumo spalvos“, skirta Tautinio kostiumo metams.
Popietę vedė Alksniupių pagrindinės mokyklos mokytoja Virgina Krugelienė, kuri vilkėjo tautiniu kostiumu. Mokytoja vaikams paaiškino, kodėl šie metai paskelbti Lietuvių kalbos kultūros, Piliakalnių ir Tautinio kostiumo metais.

Mokiniai dar kartą pasitikrino savo žinias, kai buvo kalbama apie Lietuvos regionus, tarmes. Mokytoja vaikams priminė, kad Lietuvos teritorijoje yra penki regionai, kurie skiriasi tarmėmis ir įvairiais etninės kultūros aspektais, taip pat ir tradiciniais kaimo drabužiais. Tai Aukštaitija, Žemaitija, Dzūkija, Suvalkija ir Klaipėdos kraštas.
Renginio dalyviai sužinojo, kad Aukštaitijos kaimiečių, ypač moterų, liaudiški drabužiai laikomi pačiais archajiškiausiais Lietuvoje. Aukštaičių darbužiuose vyrauja balta spalva. Dzūkės audė ypač daug juostų ir jomis puošėsi. Klaipėdos krašto moterų tautinis kostiumas buvo itin spalvingas, nestokojantis egzotiškų senovinių elementų. Žemaičių drabužiai išsiskiria spalvingumu, turtingumu, brangių moteriškų skarų ir karolių gausa – žemaitės vienu metu galėjo dėvėti net septynias skaras. Ryškiausia ir sudėtingiausia suvalkietės kostiumo dalis buvo prijuostė.
Popietės pabaigoje mokytojos Virginos Krugelienės vadovaujamas liaudies šokių ansamblis atliko kelis linksmus šokius.


Vyresn. bibliotekininkės Alminos Šereivienės inf. ir nuotr.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą