2017 m. birželio 13 d., antradienis

Pasitikome vasarą su „Pavasariniu knygų kermošiumi“

Radviliškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka, antrus metus įgyvendindama savo projektą, birželio 3 dieną organizavo rajoninę šventę-mugę „Pavasarinis knygų kermošius“. Šia švente, kurios pagrindinis akcentas – knyga bei dovana Radviliškio miestui, pasitikome vasarą ir Tėvo dieną.„Pavasarinį knygų kermošių“ atidarė Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė, rajono savivaldybės tarybos narė, ilgametė bibliotekos direktorė Aldona Januševičienė.
Šventinius kiemelius bei „Mažąją knygų mugę“ aplankė Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Genovaitė Juodeikienė, vyriausioji specialistė Vladislava Virbickienė, Savivaldybės tarybos kultūros, švietimo ir sporto komiteto pirmininkas Jonas Pravilonis.
12-oje teminių kiemelių įsikūrę Viešosios bibliotekos kaimiškieji filialai buvo susiskirstę pagal seniūnijas, paprastai jungiančias po keletą bibliotekų. Kiemeliuose organizuota viktorinų, žaidimų, veikė kūrybinės dirbtuvės, vyko kulinarijos pamokėlės. „Grinkiškių šeimyna“ kvietė į amatų kiemelį, kuriame mokė medį tašyti, sviestą mušti, verpti rateliu. Šeduviečiai „riedėjo“ traukinuku, kuriuo važiavo įžymūs kraštiečiai. Tautinį kostiumą savo kiemelyje kūrė aukštelkiečiai. Baisogalos improvizuotoje traukinių gamykloje buvo gaminamas radviliškietiškas traukinukas su 450 vagonėlių. Šventės pabaigoje į dangų paleisti linkėjimai Radviliškiui, kuriuos rašė renginio svečiai Šiaulėnų kiemelyje. Bibliotekos vaišino savo apylinkių skanėstais, pristatė kultūrinį paveldą, lankytojai kartu vaidino, sekė pasakas, žaidė, šoko, muzikavo, dalyvavo kitose veiklose, paremtose literatūra, knygomis, literatūriniais personažais. Seniūnijų meno mėgėjų kolektyvai linksmino dalyvius dainomis ir pasakojimais. Šventėje buvo galima įsigyti tautinių juostų ar patiems pabandyti jų pasidaryti, megzti kojines, užėjus į Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus narių improvizuotą kiemelį.

„Pavasariniame knygų kermošiuje“ veikė Lietuvos leidyklų „Mažoji knygų mugė“, kuri kvietė nusipirkti norimų leidinių. Radviliškio viešoji biblioteka prekiavo savo išleistais žurnalais, knygomis, už simbolinę kainą siūlė senų knygų. IĮ „Mažoji leidykla“ ir jos vadovė, žurnalistė Inga Liutkevičienė pristatė knygą „15 metų su Galina Dauguvietyte. Kas liko nutylėta?“. Biografė papasakojo apie daugumos nepažintą G. Dauguvietytę: atskledė naujų faktų apie šios režisierės kasdienybę, įpročius, buitį, santykius su seserimis, Dauguviečių giminės paslaptis. UAB leidykla „Kalendorius“ siūlė susipažinti su 10-ąja knyga „Lietuvos vaikų pasakos“, kuri dar nepasirodė jokiose prekybos centruose ar knygynuose. Literatų klubo „Jonvabalis“ narė Rita Japkevičienė pristatė savo knygą „Vaikeliui iš mano širdelės“. Renginyje knygomis taip pat prekiavo knygynas „Pegasas“.

Renginio svečius ir dalyvius sutiko nuotaikingoji trijų aktorių trupė „Teatriukas“. Jų pasirodymas buvo skirtas vaikui, tėčiui ir visai šeimai. Šventės programoje Lietuvos moksleivių sąjungos Radviliškio skyriaus ir Viešosios bibliotekos savanorių komanda kvietė į improvizuotą traukinuką, kurio kiekvienas vagonas simbolizavo 2017 m. svarbą, reikšmingumą Lietuvai ir visiems mums. Taip priminta, kad Lietuvos Respublikos Seimas šiuos metus yra paskelbęs Tautinio kostiumo, Lietuvių kalbos kultūros, Piliakalnių, Sporto, Reformacijos, rašytojos Ievos Simonaitytės, poeto Kazio Bradūno, pasaulinio garso semiotiko Algirdo Juliaus Greimo metais, o Radviliškio rajono savivaldybė – Radviliškio miesto 450-ojo jubiliejaus metais. Šventėje jaunieji radviliškiečiai, atstovaudami kiekvieniems minėtiniems metams, skatino išmėginti jėgas jų organizuotoje viktorinoje „2017-ųjų metų traukinys“.

Kad „Pavasarinis knygų kermošius“ būtų toks spalvingas, įvairus ir patrauklus, svariai prisidėjo partneriai: Radviliškio miesto kultūros centras bei Radviliškio rajono seniūnijos su bendruomenėmis. Šventinę nuotaiką padėjo sukurti Radviliškio muzikos mokykla ir jos atlikėjai: akordeonistų ansamblis su vadovu Virginijum Cirkeliu, Radviliškio miesto kultūros centro dainavimo studijos „Džiada“ jaunieji atlikėjai ir jų vadovė Aurelija Meškauskienė. Radviliškio viešosios bibliotekos lėlių teatras „Boružėlė“ pristatė Genovaitės Lukšaitės lėlių spektaklius-miniatiūras vaikams „Peliukų nuotykiai bibliotekoje“ ir „Žvėreliai apie skaitymo naudą“. Aukštelkų kaimo bendruomenės moterys skatino prisiminti senąsias lietuvių liaudies dainas ir jas kartu padainuoti.

Renginyje visiems partneriams, rėmėjams padėkota už bendradarbiavimą ir partnerystę vykdant šį projektą, už jų geranorišką, supratingą, savalaikę ir geranorišką paramą, kuri padėjo įgyvendinti organizatorių sumanymus ir padovanoti šventę bendruomenei.

Viešosios bibliotekos projektą dalinai finansavo Lietuvos kultūros taryba, Radviliškio rajono savivaldybė. Parėmė: kavinė „Linda“(vadovė Vida Dauneckienė), picerija „Trolių pica“ (vadovas Žilvinas), UAB „Ratana“ arbatinė-kepyklėlė (vadovė Tatjana Raizienė), juvelyrikos salonas „Auksinis opalas“ (vadovė Gilveta Vansovskienė), IĮ „Pixolain“ (vadovas Arūnas Muliūnas).

                                                                                  Projekto vadovė Jolanta Kvedarienė
                                                                                  Gretos Augustinavičiūtės nuotr.

                                                       




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą