2017 m. rugsėjo 22 d., penktadienis

Susitikimas su fotomenininku Mariumi Jovaiša Gruzdžių Augustino Griciaus bibliotekoje



2017 metų rugsėjo 19 dieną Gruzdžių miestelio bibliotekoje viešėjo žinomas fotografas, keliautojas, leidėjas Marius Jovaiša. Svečias pristatė gyventojams meninių fotografijų albumą ,,Neregėta Lietuva“, papasakojo apie savo kūrybinę veiklą. Šį susitikimą inicijavo Elektronikos platintojų asociacija (EPA) ir Gruzdžių rajono savivaldybės viešoji biblioteka.

Marius Jovaiša, kalbėdamas apie fotografiją kaip meną, akcentavo ne tik meninę jos vertę, bet ir kitą, daug svarbesnę, jo manymu, funkciją – skleisti žinią pasauliui apie Lietuvos grožį, parodyti šalies unikalumą, reprezentuoti Lietuvą kaip Europos Sąjungos valstybę. „Mes esame šalis prie Baltijos jūros, kaip Švedija, Suomija“, – taip fotografas ir keliautojas Marius Jovaiša pristato Lietuvą užsieniečiams, kurie pirmą kartą išgirsta jos vardą. Albumas „Neregėta Lietuva“ pasirodė prieš dešimtmetį. Dabar jis išleistas 10 kalbų ir pristatytas 35 valstybėse. 

Nuostabius Lietuvos ir kitų pasaulio šalių fotopeizažus M. Jovaiša kuria fiksuodamas gamtą iš paukščio skrydžio. Toks fotografavimo būdas, pasak jo, reikalauja kruopštaus pasirengimo. Norint padaryti gerą kadrą, reikia gerai išmanyti fotografavimo ore subtilybes, žinoti, kokiu kampu pakreipti fotoaparato objektyvą, kad saulės apšviestas plotas neatrodytų plokščias. Dalydamasis patirtimi menininkas davė daug praktiškų fotografavimo patarimų.

Pasaulio fotografų ir visuomenės dėmesio sulaukė ir kitas M. Jovaišos parengtas didelio formato albumas apie Kubą. Menininkui šis albumas svarbus ir dėl to, kad jam vieninteliam iš fotografų tuo metu buvo duotas Kubos valdžios leidimas daryti oro fotografijoms. Albumas pavyko, tačiau po kelių jo pristatymų Jungtinėse Amerikos Valstijose Kuba uždraudė šią knygą platinti savoje šalyje.

Albumą su Kubos vaizdais M. Jovaiša padovanojo Gruzdžių bibliotekai. Svečiui išvykstant Gruzdžių seniūnės pavaduotoja Gražina Slavikienė taip pat įteikė prisiminimo dovanėlę – lėlių meistrės Daivos Stankienės pagamintą angelą.


Lionginos Šufinskienės, Jurgitos Jasiškytės inf. ir nuotr.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą