2017 m. spalio 10 d., antradienis

Ukrinų bibliotekoje vyko popietė, skirta Pasaulinei muzikos dienai paminėti


2017 m. spalio 7 d. į popietę „Muzika „veža“ susirinko vyresniųjų klasių moksleiviai.

Pirmiausia prisiminta, kad 1975 metais spalio 1-ąją UNESCO paskelbė Pasauline muzikos diena. Po to vyko pokalbis apie muzikos istoriją, siekiančią urvinio žmogaus laikus, muzikos ir garsų terapijos atsiradimą, muzikos gydomąjį poveikį įtampą patiriantiems žmonėms ir sunkiai sergantiems ligoniams. Jaunimą nustebino įdomūs muzikos terapijos istorijos faktai. Pasirodo, jau Pitagoras daugelį dvasios, sielos ir kūno ligų gydė grodamas specialias muzikines kompozicijas ir sukūrė muzikos harmonijos teoriją, o atlikti eksperimentai su karvėmis įrodė, kad Mocarto muzika didina primilžį.


Pasiteiravus, kada jaunimas dažniausiai klausosi muzikos, paaiškėjo, kad dauguma įsijungia grotuvą atsikėlę ryte. Muzika skamba namuose „ilsintis, tvarkantis ir net ruošiant namų darbus“. Šiuolaikinį jaunimą muzika lydi visur, nes ji lengvai prieinama, galima klausytis populiarių muzikos kūrinių net savo telefone. Kalbėdami apie muzikos poveikį, visi vieningai pritarė, kad muzika praskaidrina nuotaiką. „Kai būna liūdna, įsijungiu savo mėgstamą muziką ir iš karto pasidaro geriau“, – sakė Kamilė. Kita mergina pritarė, kad mėgstama daina sužadina malonius prisiminimus, nukelia į praeitį, todėl jos klausydama ji jaučiasi laiminga.

Popietės dalyviai klausėsi įvairių žanrų muzikos. Apie „Tautišką giesmę“, Marijono Mikutavičiaus dainą „Trys milijonai“ jaunuoliai sakė, kad šios dainos stiprina vienybės jausmą, o F. Mendelsono „Vestuvių maršas“ asocijuojasi su vestuvėmis.  Po to dalyvavo protmūšyje „Atspėk dainą ir atlikėją“. Linksmai ir naudingai šeštadienio popietę praleidę bibliotekoje, jaunuoliai sakė, kad muzika juos „veža“.


Ukrinų filialo bibliotekininkės Valdos Muravjovienės inf.
Emilijos Muravjovaitės nuotr.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą