2017 m. gruodžio 11 d., pirmadienis

Pakruojo viešoji biblioteka dovanų gavo... sinagogą


Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešoji biblioteka, įkurta 1937 m. kovo 15 d., jau skaičiuoja aštuoniasdešimtuosius savo veiklos metus. Solidaus jubiliejaus šventė vyko 2017 m. lapkričio 24 d. ir sulaukė gausaus būrio buvusių ir esamų darbuotojų, garbių svečių bei bibliotekos bičiulių.

Vyresnioji bibliotekininkė kraštotyrai, viena iš renginio organizatorių Genė Juodytė pakvietė į virtualią kelionę laiku – aštuonių bibliotekos veiklos dešimtmečių apžvalgą. Bėgant metams keitėsi patalpos, fondų dydis, vadovai, darbuotojai. Prisiminti tuo metu dirbę kolegos, svarbiausi įvykiai, pasiekimai, laimėjimai. Svarbiausia – kad ir šiandien biblioteka populiari: joje visada  gausu lankytojų, renginių.

Netrūko jų ir 2017-aisiais, jubiliejiniais metais. Gražus sutapimas, kad Pakruojo Juozo Paukštelio viešoji biblioteka gavo unikalią dovaną – seniausią Lietuvoje restauruotą medinę sinagogą (1801). 


Sinagogos prikėlimą naujam gyvenimui iniciavo Pakruojo rajono savivaldybė. Pas­ta­to res­tau­ra­vi­mui skir­ta pi­ni­gų iš tarp­tau­ti­nio EEA Grants fondo ir Lie­tu­vos biu­dže­to. Di­džiu­lės apim­ties pro­jek­tas įgy­ven­din­tas per po­rą me­tų. Sinagogos restauravimo darbai buvo patikėti vieniems žymiausių šalies restauratorių – Indrei ir Aidonui Valkiūnams bei grupei su jais dirbančių šios srities profesionalų. Pavyko atkurti ne tik pastato iššorę, bet ir vieną didžiausių sinagogos vertybių – vidaus sienų tapybą. 2017 m. gegužės 19 d. sinagogos atidarymo metu Kul­tū­ros pa­vel­do de­par­ta­men­to di­rek­to­rė Dia­na Var­nai­tė pa­kruo­jie­čiams sakė, kad  „Eu­ro­po­je nie­ko pa­na­šaus nė­ra, o tai, kas at­kur­ta – gry­na au­ten­ti­ka ir tikrai neį­ma­no­ma to įsi­vaiz­duo­ti ne­ma­čius“. Ati­da­ry­mo šven­tė­je kal­bė­ju­sios Iz­rae­lio am­ba­sa­dos mi­si­jos va­do­vo pa­va­duo­to­ja Ef­rat Hochs­tet­ler bei Nor­ve­gų am­ba­sa­do­riaus pa­va­duo­to­ja Tu­rid Kris­tin Lil­leng džiau­gė­si ir pa­si­rink­ta nau­ja pa­sta­to pa­skir­ti­mi – Pakruojo rajono savivaldybės sprendimu sinagogos patalpos perduotos viešosios bibliotekos vaikų erdvei.


Gauta dovana bibliotekos darbuotojus ne tik nudžiugino, bet tuo pačiu ir įpareigojo tikslingai naudoti naujas erdves. Tai lėmė naujų bibliotekos veiklų bei paslaugų sukūrimą.

Nuo pat sinagogos atidarymo dienos vie­šo­sios bib­lio­te­kos dar­buo­to­jos kruopš­čiai re­gist­ravo lan­ky­to­jus. Pusmečio registracijos skiltyje – per 8000 apsilankymų. Tai da­ro­ma ne tik dėl sta­tis­ti­kos, bet ir siekiant skleisti ži­nią apie Lietuvoje se­niau­sią res­tau­ruo­tą me­di­nę si­na­go­gą pa­sau­ly­je. Kadangi sinagogą lankė daug turistų, buvo sukurta ekskursijų (gido) paslauga. Šiandien priimami užsakymai ekskursijoms iš įvairiausių Lietuvos vietovių, atvykusieji išsamiai supažindinami su Pakruojo žydų gyvenimo istorija, sinagogos autentišku interjeru, restauravimo darbais, dabartine sinagogos veikla.
Sinagogą gali lankyti įvairaus amžiaus grupės. Moksleiviams paruošta speciali programa „Apie sinagogą, žydų kultūrą ir papročius“ (žaidimai, žydų tautos papročių apžvalga, ekskursijos ir kita). Vai­kams visada at­vi­ras si­na­go­go­s kam­ba­rys – bu­vu­si žy­dų berniukų mo­kyk­lėlė. Čia mažiesiems bibliotekos bičiuliams vasarą vyksta teminiai edukaciniai užsiėmimai. Vaikai kuria įvairius darbelius, rengia parodėles. Lankytojai jau galėjo pasigrožėti „krepiniu“ zoologijos sodu, išpieštais jūros akmenukais, mandalomis, pieštukinėmis, knygų skirtukais, atvirukais ir kt. Nuo rugsėjo mėnesio sinagogoje vyksta edukacinės valandėlės jaunimui.


Įvertinus pakruojiečių poreikius, skatinant bendruomeniškumą vasarą sinagogoje pradėta teikti dar viena Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos paslauga – mokami kassavaitiniai kino seansai. Nuo 1957 iki 1971 metų būtent sinagogoje buvo įkurtas pirmasis Pakruojo kino teatras. Taigi dauguma garbaus amžiaus pakruojiečių šiandien kino seansuose lankosi ir dėl nostalgijos. Kitiems kino gerbėjams – tai turiningas laisvalaikio praleidimas, kultūrinio gyvenimo dalis.


Įspūdingas sinagogos interjeras, puiki akustika, anot lankytojų, teigiama aura suburia daug dalyvių į organizuojamus ne tik bibliotekos, bet ir savivaldybės, muzikos mokyklos, kitų rajono įstaigų renginius. Čia lankytojus jau kvietė Žiemgalos krašto ilgakasių ir barzdočių konkursas, šurmuliavo Lietuvos mažųjų ir vidutinių leidėjų (LiMViLA) ir Juozo Paukštelio viešosios bibliotekos organizuota Mažoji knygų mugė, vyko knygų pristatymai, skaitymai, susitikimai su rašytojais. Renginiuose muzikinius kūrinius dovanojo bibliotekos draugai – Pakruojo Juozo Pakalnio muzikos mokyklos mokytojai ir auklėtiniai. Vyko ir Lietuvos profesionalių atlikėjų (kolektyvų) koncertai. Čia jau koncertavo operos solistas Rafailas Karpis, Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnazijos choras, klezmerių muzikos kolektyvas „Klezmer Klanger“ (Šiauliai), Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, operos solistai Judita Leitaitė ir Arūnas Malikėnas.


Sinagogoje yra sudarytos puikios sąlygos pristatyti ir eksponuoti savo parodas. Didelio susidomėjimo sulaukė vilniečio architekto Aurimo Širvio paroda „Išnykęs ir dingstantis paveldas: medinių sinagogų architektūra“. Kraštietis Jonas Nekrašius pristatė fotografijų parodą iš 2013 metų kelionės po Indiją Antano Poškos keliais „Indija – sanskrito tėvynė“. Fotografijų paroda, atskleidžianti Indijos grožį, papročius, tradicijas ir leidžianti prisiliesti prie tolimos šalies ištakų bei kultūrinio palikimo, labai sudomino jaunąją kartą. Unikalią ir besiekiančią Lietuvos (ir ne tik) rekordo suvenyrinių šaukštelių kolekciją eksponavo LR Seimo narys Antanas Matulas. Kolekcijoje – 3484 šaukšteliai iš 82 pasaulio šalių. Fotografas, žurnalistas, filmų kūrėjas Gediminas Beržinis savo tapybos darbų parodos „Shalom“ atidarymo metu ne tik dalijosi menininko patirtimi, bet ir surengė bendrą tapybos seansą, į procesą įtraukdamas visus renginio dalyvius.


Pakruojo rajono savivaldybės Juozo Paukštelio viešoji biblioteka yra bendruomenės telkimo centras, daug dėmesio skiriantis jaunimui, jo užimtumui. Peržengusi aštuoniasdešimtuosius veiklos metus biblioteka atvira naujovėms ir pasirengusi naujiems iššūkiams.


Vyresnioji bibliotekininkė Gitana Maasienė


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą