2019 m. vasario 18 d., pirmadienis

Kovo 11-osios akto signataro D. Morkūno paskaita „Lietuva – pažadėtoji žemė“


Vasario 13 d. Radviliškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje lankėsi Kovo 11-osios akto signataras Donatas Morkūnas, Šiaulių universiteto Humanitarinių mokslų katedros dėstytojas savanoris, kuris radviliškiečius kvietė padiskutuoti apie laisvės prasmę, mūsų iškovotą nepriklausomybę, šiandienos aktualiją – emigraciją. Lektorius sakė, kad šiandien Lietuva yra didesnė už įprastą Lietuvą, nes ji yra svarbi pasaulyje. Mūsų šalis, įstojusi į NATO, gavo apsaugą, todėl ji turi galios pasaulyje. Lietuva įgijo privalumų bei gali daryti įtaką kitoms šalims, todėl šiandieninė Lietuva – pažadėtoji žemė.

D. Morkūnas skaitydamas paskaitą nuogąstavo, kad šiandien Lietuvos laisvė neįvardijama kaip vertybė. Dažniau liūdime, piktinamės nei džiaugiamės savo laisve. Laisve plačiąja prasme: ta, kurioje yra vietos atsakomybei ir ryžtui dirbti ne tik sau, bet ir vardan tėvynės, savo žmonių. Laisvė, anot lektoriaus, tai ne tik laisvė daryti tai, ką norime, o laisvė kurti ir daryti tai, ką reikia daryti. D. Morkūnas sako, kad turime suprasti, kad valstybės išsaugojimui reikia mūsų visų įdirbio, nes dabar iškovota laisvė dažniau siejama tik su laisve išvykti gyventi kitur, o ne dirbti sau, dėl savo šeimos, dėl tėvynės.
Saldus žodis laisvė apkarto. Visuomenėje atsirado kitos vertybės. D. Morkūnas dėstė pavyzdžius, kaip šiandien reklamose šmėžuoja tekstai ir vaizdai, pasakojantys kaip mes mylime maistą, o draugus ir partnerius renkamės. Daugelis atsisako santuokos, kitų įsipareigojimų, nes yra laisvi. Tik kur veda tokia laisvė...
Po paskaitos Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė pagerbė svečią už jo nuopelnus mūsų šaliai ir dėkojo jam už prasmingą paskaitą radviliškiečiams.

Viešosios bibliotekos informacija ir nuotrauka



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą