2019 m. gegužės 29 d., trečiadienis

Poezijos paukštė nutūpė Radviliškio rajone



Radviliškio viešojoje bibliotekoje svečiavosi (iš kairės):
aktorė G. Urbonaitė, poetė J. Sučylaitė, poetas, eseistas
D. Sobeckis, dainų atlikėjas, aktorius V. Kazlauskas.


Gegužės 25 dieną Radviliškio mieste ir rajone skraidė poezijos paukštė – vyko tradicinis renginys „Poezijos pavasaris 2019“. Tai – Lietuvos rašytojų sąjungos ir Rašytojų klubo rengiamas tarptautinis festivalis, kurio metu poezija skamba ne tik Lietuvoje, bet ir Airijoje, Lenkijoje, Liuksemburge, Prancūzijoje, Rusijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje ir kt. Šių metų gegužės 12–26 dienomis vyko jubiliejinis „Poezijos pavasaris 2019“, kuris organizuojamas 55 metus iš eilės.

Tarptautinis poezijos festivalis pradėtas rengti 1965 m. Šiandien – tai iškiliausias kasmetinis literatūrinis renginys Lietuvoje. Jame savo kūrybą skaito Lietuvos ir užsienio poetai, dalyvauja kritikai, literatūrologai, vertėjai, aktoriai, muzikai, fotografai, dailininkai. Festivalio metu įvyksta daugybė pačių įvairiausių renginių, kurie sutraukia klausytojus ne tik visoje Lietuvoje, bet ir užsienio šalyse, kuriose yra didelės lietuvių bendruomenės.
Šiemet Radviliškio rajono savivaldybės viešojoje bibliotekoje svečiavosi keturi poezijos festivalio dalyviai: poetė Jūratė Sučylaitė, poetas, eseistas Dainius Sobeckis, aktorė Gražina Urbonaitė, dainų atlikėjas, aktorius Vygantas Kazlauskas. Svečius pasitiko nuotaikinga Radviliškio muzikos mokyklos chorinio dainavimo klasės ansamblio „Žyburėliai“, kuriam vadovauja Vaiva Pocevičienė, muzika. Poezijos mylėtojai vienas po kito meniškai skaitė tekstus ir kiekvienas jų tarsi kūrė atskirą istoriją, o dainų atlikėjas, aktorius V. Kazlauskas susirinkusiuosius linksmino dainuojamąja poezija. Dvi valandas trukęs renginys neprailgo – visi džiaugėsi galimybe pabūti drauge ir pasiklausyti poetinio žodžio.
Poezijos mylėtojus pasveikino Radviliškio viešosios bibliotekos direktorė Violeta Šukaitienė, kuri sakė, kad visų renginio dalyvių širdys, išgirdus tiek daug nuostabių poezijos posmų, prisipildė geromis emocijomis. Tądien su renginio pradžia net saulė pasirodė ir, atrodo, diena visiems tapo šviesesnė.
Po renginio Radviliškio viešojoje bibliotekoje poezijos festivalio dalyviams buvo įteiktos simbolinės Viešosios bibliotekos ir Radviliškio rajono savivaldybės atstovų paruoštos dovanos.
Tą pačią dieną su poetų komanda susitiko ne tik Radviliškio miesto, bet rajono gyventojai, nes tradiciškai poezijos paukštė kasmet atskrenda į Pašušvį ir Baisogalą.
Pašušvio Visų Šventųjų bažnyčioje poetų pristatomi kūriniai skambėjo ypatingai – sakralioje erdvėje poetinis žodis įgavo dar didesnę reikšmę, išskirtinį poetinį skambesį. Kadangi šiemet yra minimi kompozitoriaus Juozo Naujalio metai, ta proga poezijos popietę Pašušvyje paįvairino Grinkiškio kolektyvo „Sarva“ atliekami J. Naujalio kūriniai (vadovė – Virginija Šepronienė).
Baisogalos dvaro parke nuostabaus grožio gamtos apsuptyje eiles skaitė poetė, rašytoja J. Sučylaitė, poetas, eseistas D. Sobeckis, aktorė G. Urbonaitė. Prie profesionalių kūrėjų prisijungė ir savo kūrybos eiles skaitė kraštietis Vladimiras Urnežis. Dainuojamąją poeziją atliko aktorius V. Kazlauskas.
Taip pat susirinkusius svečius ir renginio dalyvius linksmino Baisogalos kultūros centro ir muzikos mokyklos mokinių ansamblis (vadovės Neringa Bernadickienė ir Asta Jurevičienė). Renginį vainikavo bendra dalyvių nuotrauka prie poetų kelmelio.

S. Mikučio, Viešosios bibliotekos nuotraukos ir informacija


Aktorius V. Kazlauskas susirinkusiuosius linksmino dainuojamąja poezija.

Radviliškio muzikos mokyklos chorinio dainavimo klasės ansamblio „Žyburėliai“, kuriam vadovauja Vaiva Pocevičienė, pasirodymas.

Jubiliejinis „Poezijos pavasaris 2019“ Pašušvyje vyko Visų Šventųjų bažnyčioje.

Baisogalos dvaro parke bendra dalyvių nuotrauka prie poetų kelmelio.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą